Доступність посилання

ТОП новини

Новорічна програма - “Зоряна ніч”.


Людмила Ваннек Новорічна програма - “Зоряна ніч”.

Прага, 31 грудня 2003 – 1 січня 2004.

Людмила Ваннек

Вітаю вас, шановні слухачі української “Свободи”! З Новим Роком!

“Зоряна ніч” завітала до вас. Чому зоряна? Уявіть собі, скільки зірок сьогодні привітають вас. Це і “Гадамаки”, і Руслана, і Славко Вакарчук з “Океану Ельзи”, і Олег Скрипка з гурту “ВВ”, і славнозвісний Кузя з “Братів Гадюкіних”, і навіть Горан Бреговіч, один з найвідоміших в цілому світі музикант. Чи ж це не зоряна ніч? Але перш, ніж я, Людмила Ваннек, почну з вами цю музичну подорож, послухаймо разом привітання з Новим роком директора української служби радіо “Свобода” Олександра Народецького.

Олександр Народецький

Дорогі слухачі, скільки живемо, стільки й дивуємося, як непомітно минає час, мить сплітається з годиною, година з тижнем, а ось і рік промайнув.

Я думаю, що у кожного з нас свій і лише свій діалог часом. Мої доньки, наприклад, підростають, натомість я старію. За їхньою молодістю я помічаю свою старість. Але водночас радість моїх дітей, їхні успіхи, нехай і невеликі, дають мені додаткову спокусу на мрію.

Ні, не дарма так багато в Україні співають про мрії! А в Новому році ми завжди хочемо мати нові шанси на сподівання, щоб не лише сильні світу цього, не лише люди, у котрих є спроможності, але й багато інших мали більше вибору жити гідно і з рівними шансами на щастя і трохи ліпше життя...

Помиляюся. Чому трохи ліпше? Чому не кардинально ліпше?... Це також, до речі, мрія. Але дехто її все-таки досяг. Черга за іншим: за вами. Тут потрібні також відповідні ваші зусилля. Отож вперед – мета варта того.

Новий рік – це, напевне, й новий поріг вибору. Він, цей поріг, збігся в Україні з виборами Президента. І не я перший віщун: ледве чи що може зупинити той час, коли в Україні практично кожен буде відчувати, що й він чи вона – потенційні президенти цієї Великої країни. Він чи вона готові до праці і чуда. Підіть - зупиніть час. Це як зупинити серце.

Дорогі слухачі, життя триває, щоб там не було, воно продовжується в наших дітях і батьках, родичах і друзях, колегах і знайомих у нових мріях, у мільйонах президентів.

З Новим роком! З новими фантастичними мріями, до яких обов’язково добіжить час! Здоров’я, добра і ніжності! Хай вам справді щастить!

Співає син Олександра Ярмоли

А хто, хто Миколая любить, А хто, хто Миколаю служить? Тому святий Миколай...

Звучить пісня “Нехай, нехай ніхто не ловить вітра в полі...”

Людмила Ваннек

Гурт “Гайдамаки” перший заспівав цієї “Зоряної ночі” для вас, шановні слухачі, української “Свободи”. З лідером гурту О.Ярмо лою, чий синочок на початку співав “Миколай, Микола...”, ми розмовляли кілька днів перед Новим роком. Звичайно ж, ця розмова була присвячена побажанням для вас, шановні слухачі української “Свободи”.

Говорить син О.Ярмоли

Олександр Ярмола

Дитина заважає розмовляти.

Людмила Ваннек

Він вже став зіркою.

Олександр Ярмола

Він ще не став зіркою, але, може, колись стане.

Людмила Ваннек

А як переважком Ви святкуєте Новий рік: всі разом?

Олександр Ярмола

Всі разом. Ми виїжджаємо куди-небудь в село в хату і там всі разом святкуємо, п’ємо самогонку і...

Людмила Ваннек

А на другий день тоді лікуєтеся?

Олександр Ярмола

Ви знаєте, ми ж не хворіємо від того.

Людмила Ваннек

Ну, а цього року...?

Олександр Ярмола

Цього року ми поїдемо в Карпати.

Людмила Ваннек

Отже, всі, хто хочуть відсвяткувати Новий рік з “Гайдамаками” – їхати в Карпати і шукати вас там в горах, ні?

Олександр Ярмола

В космосі.

Людмила Ваннек

Сашко, а що Ви хотіли б побажати слухачам?

Олександр Ярмола

Я хотів би побажати слухачам української “Свободи” на 2004-й рік свободи.

Людмила Ваннек

Наступною нашою зіркою цього вечора є Славко Вакарчук, лідер гурту “Океан Ельзи”.

Як взагалі в житті живеться з такою роллю “бути Славком Вакарчуком”?

Святослав Вакарчук

Нормально. Я такий вже 28 років. І в цьому для мене немає нічого дивного. Це природно.

Людмила Ваннек

Славко, а як Ви ставитеся до того, що Вас дехто називає “виконавцем буржуазного стилю” (щось таке я чула)?

Святослав Вакарчук

Це Олег Скрипка сказав в інтерв’ю.

Я думаю, що насправді позитивно відреагую на це на тому рівні, що, слава Богу, що в Україні з’явилося щось хоч буржуазне, бо в нас все робили тільки робітничо-селянське. І думаю, що нарешті треба щось і в нас робити. Буржуазія – це середній клас в Європі. Я думаю, що ми робимо музику для середнього класу в Україні, а значить, Україна є європейською країною.

Людмила Ваннек

В мене виникло таке відчуття, що Ви щира людина і відкрита якась. І ось я подумала, чи оця щирість – чи це імідж, чи це Ваша якість?

Святослав Вакарчук

Тяжко мені відповідати на таке запитання, тому що це не зовсім, напевне, до мене питання, а питання до мого оточення. Але, але, але я думаю, що все-таки намагаюся бути таким, як Ви кажете. Це є єдина можливість зберігати людське лице і бути самим перед собою чесним. Я так відповів би.

Я можу зробити вигляд, що я чогось не знаю, тобто я не говорю ніколи неправду, але я можу деколи щось не сказати чи промовчати. Я відповідаю відверто на це питання зараз. Але перед собою я завжди чесний, тому я не роблю ніколи ніяких штучних кроків і рухів, тому я говорю відверто те, що я думаю.

Людмила Ваннек

А хто Ви за гороскопом?

Святослав Вакарчук

Тілець, 14 травня народження.

Людмила Ваннек

А Ви взагалі такий тусовочний чи Ви такий більш...

Святослав Вакарчук

Ні, абсолютно, до речі, абсолютно. Я спокійний...

Людмила Ваннек

Ви однак чи...?

Святослав Вакарчук

В мене є дівчина. Вона модельєр.

Людмила Ваннек

А, модельєр.

Святослав Вакарчук

Так.

Людмила Ваннек

У Вас є новий альбом, який називається “Модель”?

Святослав Вакарчук

Так.

Звучить пісня “Модель”

Людмила Ваннек

Ось Ви святкуєте Новий рік. Це як: чи це інтимна атмосфера для двох чи...?

Святослав Вакарчук

Це все дуже різно буває. Це і інтимна атмосфера для двох, і концерт прямо в цей день, і так далі, тобто багато різних історій.

Людмила Ваннек

І що Ви тоді їсте і п’єте?

Святослав Вакарчук

Шампанське мусимо пити, а потім я п’ю улюблені напої: червоне сухе вино або віскі.

Людмила Ваннек

Як Ви ставитеся до такої процедури, як, скажімо, загадування бажання на Новий рік, яке збулося б потім? Ви це робите чи ні?

Святослав Вакарчук

Гарно, дуже гарно. Скажемо так: я дуже люблю такі речі і загадую бажання.

Людмила Ваннек

І вони збуваються?

Святослав Вакарчук

Часом так, але більшість моїх бажань глобальні, що я навіть не знаю, чи вони збулись, чи ще ні.

Людмила Ваннек

А Ви на Новий рік комусь подарунки даруєте, чи Ви любите, коли Вам дарують подарунки?

Святослав Вакарчук

Я люблю, і коли мені дарують подарунки, і сам дарувати.

Людмила Ваннек

Ось цього року Ви зробили багато нових пісень, яка з них Вам здається найбільш Ваша?

Святослав Вакарчук

Це гарне питання. Мені ще ніхто такого питання не задавав. Всі питають, які пісні мені найбільше подобаються, а ніхто не каже, які найбільш мої. Напевне, найбільш близька мені з тих всіх останнього часу пісень – це пісня “Віддам” і пісня “Холодно”. Чому? Тому, що це як би близький для мене стиль музики, виконання музики близьке для мене. Я не є класичним рок-н-рольним музикантом і ніколи ним не був. Просто рок-н-рол – це одна з музик, яку я люблю, але тільки одна із музик. Але є дуже багато іншого, що я люблю. Якщо зробити симбіоз з цього всього, то виходять такі речі, як, наприклад, “Холодно”.

Людмила Ваннек

То ж, що ж, послухаймо...

Звучить пісня “Холодно”

Людмила Ваннек

Ми ще не прощаємося зі Славком Вакарчуком з “Океану Ельзи”. Ще залишилося питання: як Ви думаєте, що таке щастя?

Святослав Вакарчук

Ой, я чесно скажу, я не відповім Вам на це запитання, тому що я не знаю відверто, що це таке, і думаю, що ніхто цього не знає.

1

Людмила Ваннек

А які будуть Ваші побажання слухачам української служби радіо “Свобода”?

Святослав Вакарчук

Я бажаю слухачам української “Свободи”, напевне, буде тавтологія, але внутрішньої свободи, тому що такі речі, як свобода, вони не продаються, не купуються, вони виховуються в середині себе. І людина кожна народжується вільною, а потім вона може стати невільною. Тому я хотів би, щоб ця внутрішня свобода була, і щоб збувалися всі бажання. Знаєте, я так подумав зараз про бажання (Ви сказали), я хотів би, щоб у всіх збувалися всі їхні бажання. Тоді люди будуть добрішими, розслабленішими і відкритішими.

Людмила Ваннек

Чи справді ніхто не знає, що таке щастя, як вважає Славко Вакарчук, спробуємо дослідити. Не випадково ж усі новорічні побажання так чи інакше стосуються щастя. Кажуть, бути щасливим – це відчувати себе щасливим. Однак саме відчуття щастя, як свідчать результати різних наукових досліджень, є найбільш непостійними і нетривкими. Виявляється, що рівень добробуту і взагалі рівень якості життя не робить людей щасливішими?

Але не все виглядає так песимістично. Послухаймо мою колегу із Києва Наталку Кудрик.

Наталка Кудрик

Дійсно, комфортабельні будинки, сучасні автомобілі, подорожі за кордон, цифрові камери і мобільні телефони приносять людям лише тимчасове задоволення. Західні вчені пояснюють це тим, що разом з покращенням якості життя збільшуються і наші бажання, які часом несуть із собою розчарування, коли не вдається їх задовольнити.

Однак можна підійти до питання щастя і задоволення життям по-іншому. Ось як говорить про щастя американський письменник Амброз Бірс: “Щастя - це приємне почуття, викликане спогляданням того, як страждає ближній”. Іншими словами, чим гірші справи у того, хто поруч, тим ліпше ти себе почуваєш. Якщо перекласти на народну мудрість, то кращого немає, коли у сусіда хата горить.

За статистикою, кількість щасливих людей у різних країнах світу різна. Справжніми щасливчиками почувають себе жителі країн Латинської Америки, Західної Європи і Північної Америки, порівняно з ними менше задоволені життям у Східній Європі і в країнах колишнього Радянського Союзу. Такого висновку дійшли експерти організації World Values Survey.

До речі, і рецепт щасливого життя у різних народів різний. Наприклад, для американця, щоб бути щасливим, необхідний високий рівень поваги до себе і самореалізація. Японець відчуває себе щасливим, коли виконує свої обов’язки перед родиною і на роботі. А рецепт щастя по-українськи виглядає так: особисте здоров’я і здоров’я близьких плюс наявність власної сім’ї і матеріальний статок. Саме це, за результатами опитування Українського інституту соціальних досліджень, є для українця джерелом щастя. З понад двох тисяч опитаних українців щонайменше половина вважають себе щасливими.

Майже усі дослідження і українських, і західних науковців свідчать, що, не зважаючи на нинішній стан речей, більшість людей сподіваються стати щасливішими у майбутньому.

Що ж ми невпинно полюємо на Синього птаха щастя. “Але щастя не приходить тоді, коли ви стали тим , ким ви хотіли стати, - запевняє подружжя американських психологів Тойч, - щастя прийде тоді, коли ви навчитеся любити себе такими , якими ви є зараз”.

Людмила Ваннек

Олег Скрипка.

Звучить пісня “Весна”

Людмила Ваннек

Лідер славнозвісного гурту “ВВ”, зізнався мені в телефонній розмові, що побажання щастя не виповнюються, і що це він помітив ще з дитинства. Більше того, це спричинило у хлопчика Олега тоді навіть психологічну травму.

Але не лякайтеся, шановні слухачі, зараз Олег бачить речі більш оптимістично. Послухаймо цю розмову. В гостях у “Зоряної ночі” української “Свободи” лідер “ВВ” Олег Скрипка.

Олег, Ви кажете, що не любите свято Новий рік, що це у Вас з дитинства травма. Чому так сталося, зізнайтеся?

Олег Скрипка

Систематично. Я не знаю, як інші діти проводили Новий рік. Але коли ти дитиною дуже сподіваєшся на це свято, і якогось дива ти чекаєш: дивишся у казках... подарунки... щось таке, але от таке відчуття, що в новому році все по-новому буде, якось все стане краще, наприкінці до тебе казкові речі будуть приходити, і просто нічого не приходить, і в тебе виникає дуже сильне розчарування на 1 січня. І ранок 1 січня завжди смутний і неприємний. Ти так довго готуєшся, підходиш до цього, а потім нічого не відбувається.

А коли я став артистом, то ситуація ще більш погіршилася. Тому що, коли у людей свято, то у мене робота. Я роботу дуже люблю, але я не знаю, як розважатися під час цього свята, окрім того, що я буду на сцені. Я зійшов зі сцени і мені в Новий рік немає більше чого робити. Абсолютно немає чого робити.

Людмила Ваннек

Ну, і що Ви тоді робите?

Олег Скрипка

Лягаю спати і все.

Людмила Ваннек

Взагалі не святкуєте?

Олег Скрипка

Чесно кажучи, я думаю, що це проблема всіх артистів. Артисти не вміють святкувати. Свято – це наша робота. Тому що люди сидять в офісах роками... рік вони сидять, а потім в один день напиваються і все це відбувається. А так...

Людмила Ваннек

Олег, а Ви п’єте щось на Новий рік?

Олег Скрипка

Якщо здоров’я дозволяє. До речі, є дуже цікава прикмета: в Новий рік ніколи не виходить напитися, ну так, гарно, щоб було весело, чомусь. Ти п’єш, і це як в прірву: алкоголь не бере, алкоголь не бере в Новий рік.

Людмила Ваннек

А бажання якісь Ви собі загадуєте?

Олег Скрипка

Бажання...? Але прикмета така, вона точно на 100% працює, як ти Новий рік проведеш, так в тебе цей рік буде проходити в такому ракурсі.

Людмила Ваннек

Я який взагалі у Вас був цей рік 2003-й, успішний?

Олег Скрипка

В професійному плані дуже успішний. Ми їздили багато по закордонах. В принципі я й загадав в Новорічну ніч: я хотів би, щоб ми з “ВВ” попоїздили в різних країнах, щоб в нас були цікаві концерти. Це дійсно так відбулося.

Людмила Ваннек

Олег, я чула. Що Ви з Лесем Подерв’янським мали якийсь проект. У чому він полягає?

Олег Скрипка

Десь два роки тому в мене виникла ідея... Ідея була дуже проста: я хотів познайомитися з Лесем. Дуже довго хотів, а тут я просто зібрався з духом і подзвонив до нього. Лесь дуже рідко виступає. Він не рахує це за свою професійну діяльність, взагалі до цього байдуже ставиться, а нам, фанатам Леся, хочеться його бачити, чути. Я просто ініціював виступ і запропонував зробити загальний виступ з Лесем. Він читав свої п’єси, я щось підігрував на баяні, щось грав, співав. І найкрутіші хіти, і “Гамлет” ми разом читали.

Людмила Ваннек

Щоб Ви хотіли побажати слухачам української “Свободи” на Новий рік?

Олег Скрипка

Хотілося б людям побажати більше внутрішньої свободи, тому що наш побутовий стан, соціальний стан залежить від внутрішньої свободи. І в принципі якраз я запропонував би людям мріяти про якісь реальні речі, в Новорічну ніч замовляти реальні речі, що вони можуть зробити, але це треба сильно захотіти і попросити в Новорічну ніч. Але треба знати, що просити. Якусь фігою, там гарні речі чи просто тупо багато грошей заробити – це не варто цього просити. А треба просити чогось такого красивого і реального. І тоді воно відбудеться.

Людмила Ваннек

Ви вважаєте, що внутрішня свобода – це щось реальне?

Олег Скрипка

Може, це єдина реальна річ у світі.

Людмила Ваннек

Олег, яку пісню Ви запропонували б нашим слухачам послухати зараз?

Олег Скрипка

“Країна мрій”.

Людмила Ваннек

Отже, співають “ВВ”.

Звучить пісня “Країна мрій”

Людмила Ваннек

Гостем української “Свободи” є легендарний лідер “Братів Гадюкіних” Кузя, він же, Сергій Кузьминський. Пригадуєте?

Сергій Кузьминський - Кузя (співає)

Липнева ніч накрила все село, Колгоспники всі геть позасинали...

Людмила Ваннек

З Сергієм ми знайомі ще з тих часів, коли “Брати Гадюкіни” тільки створювалися у Львові, це було в середині 80-х. Тоді всі цитували фрази з пісень: “Чуваки, всьо чотко” чи “Міську, вважей холєра ясная”. Потім “Брати Гадюкіни” після першого фестивалю “Червона рута” стали зірками. Зараз вони вже разом не співають, але їхні пісні співають й досі.

Я додзвонилася до Сергія у Москву, де він останні роки мешкає, і, здається, я його розбудила...

Сергію, як тобі живеться у Москві?

Сергій Кузьминський

Тут я мушу адаптуватися, тому що тут треба певний прононс мати. Цілий час, як ідеш біля метро, наприклад, і просто йдеш по вулиці, підходить міліція і питає документи і “зелену” реєстрацію. Якщо в тебе її немає ( а в мене її, звичайно, немає), тому що треба стояти в черзі два тижні... Тобто я нелегал.

Людмила Ваннек

Для тебе це поняття, напевне, більше відповідає твоєму стану душі?

Сергій Кузьминський

Правда, я собі завів собаку, якого звати Готліп. Якось живемо з собакою – менш чіпляються.

Людмила Ваннек

А що ти робиш у Москві, якщо це не таємниця?

Сергій Кузьминський

Я навіть не знаю, що я роблю. І все роблю, і нічого не роблю. Пишу музичку для різних дурнуватих проектів. В основному для веба і різні мультимедійні такі штуки, під кіно. Граю на трансових паті в якості діджея.

Людмила Ваннек

Яку ти музику зараз пишеш?

Сергій Кузьминський

Електронщину всяку таку. Деколи я щось таке наспівую в мікрофон і потім свій голос пропускаю через різні вокодери, щоб не можна було впізнати.

Людмила Ваннек

А ти скучаєш за часом, коли поняття “Брати Гадюкіни” ні в кого не викликало питань, всі знали про кого йдеться, наспівували ваші пісні (та й їх досі наспівують), повторювалися якісь вирази з пісень?

Сергій Кузьминський

Знаєш, з одного боку, може, й так, напевне, як люба людина, яка згадує свої минулі більш молоді часи, а з іншого боку, - це був не найкращий період в моєму житті (якщо бути відвертим). Я дуже зрадів, коли мене перестали впізнавати на вулицях, і я став жити, як звичайна людина, і їздити в метро, а не на таксі.

Сергій Кузьминський – Кузя (співає)

А через наш паркан Лізе якась сволоч. Хто це, мамо, Хто це...

Людмила Ваннек

А яка доля інших “Гадюкіних” зараз? Що роблять твої так звані “брати”?

Сергій Кузьминський

Кожен сам по собі. Ігор Ковбаса і Паша Крохмальов сидять в Києві, вони мають власну студію і досить тяжко працюють. Вони пишуть для телебачення музику. Гітарист Гєша працює столяром у Львові. Міша Лундін, барабанщик, вийшов з тюрми щойно. Ось таке.

Людмила Ваннек

Сергію, а як ти святкуєш Новий рік?

Сергій Кузьминський

В останні три роки я за Новий рік об’їжджав 3-4 місця і працював в якості діджея. В цьому році я маю надію, що буду сидіти вдома з дружиною, з собакою, з кішкою, з телевізором і святкувати, як всі люди.

Людмила Ваннек

А хто ти за гороскопом?

Сергій Кузьминський

Терези і тигр.

Людмила Ваннек

Сергію, а на Новий рік ти загадуєш якесь бажання?

Сергій Кузьминський

Ти знаєш, я щось останні роки навіть не дуже зважаю на Новий рік.

Людмила Ваннек

А от такі традиції, як, наприклад, випити шампанського чи подарувати подарунки, ялинка прикрашена... цього немає?

Сергій Кузьминський

Справа в тому, що я не вживаю алкоголю. З 94-го року я перестав вживати все, що до того вживав.

Людмила Ваннек

Такий собі здоровий спосіб життя?

Сергій Кузьминський

Я не знаю, чи то здоровий, можливо, не зовсім здоровий, тому що кажуть інколи, що треба випити. Ну, ось не п’ю я, і тому... не знаю... не беруть мене в компанії.

Людмила Ваннек

Так ти перестав бути тусовочним?

Сергій Кузьминський

Абсолютно.

Людмила Ваннек

О! Це неможливо собі уявити, Сергію.

Сергій Кузьминський

Я не знаю. Ти мене, напевне, не впізнала б тепер – я зовсім інша людина, я зовсім неподібний на те, що було в часи “Гадюкіних”.

Людмила Ваннек

Щоб ти побажав слухачам української “Свободи”?

Сергій Кузьминський

Я побажав би слухачам української “Свободи”, які живуть в Україні, свободи і... я знаю..., може, чогось матеріального: щоб було більше грошей в українців, які живуть в Україні, і вони не їхали в Москву будувати будинки російським олігархам. Їх тут дуже багато в Москві, і всі щось будують. Це головне, а далі – там щастя, здоров’я і так далі, що бажають завжди. Але спочатку матеріального благополуччя.

Людмила Ваннек

Послухаймо один з найбільших хітів “Братів Гадюкіних” “Кохана”. Співає Кузя, наш гість.

Звучить пісня “Кохана”

Людмила Ваннек

Однією з несподіванок нашої “Зоряної ночі” є світова зірка Горан Бреговіч.

Спеціально для Вас, шановні слухачі української “Свободи”, автор музики до фільмів Еміра Кустуріци і до іншого славнозвісного фільму "Королева Марго" Горан погодився розповісти про те, як він святкує Новий рік і Різдво і про деякі свої таємниці.

Першим моїм запитання до музиканта було: чому Ви ніколи не співаєте?

Горан Бреговіч

Не такий вже я великий співак.

Людмила Ваннек

Як це ні?

Горан Бреговіч

А так!

Людмила Ваннек

Не вмієте?

Горан Бреговіч

Ну так, слабо. Завжди хтось інший співав.

Людмила Ваннек

А оце у фільмі "Королева Марго" всі гадають, що це Ви?

Горан Бреговіч

Так! Якщо хтось фальшиво співає, то це якраз я, але те, що гарно - це хтось інший співає.

Людмила Ваннек

А Ви не сумуєте за тими часами "Білого ґудзика" (рок-бенд, який досі називають "Югославськими бітлз")? Адже зараз 30 років виповнилося.

Горан Бреговіч

Ні, мені було тоді сумно. За кілька годин ставало скучно і вистачало.

Людмила Ваннек

То що, Ви цей час не любите?

Горан Бреговіч

Ні-ні, люблю! Але, я вважаю, що це не найголовніша річ у житті!

Людмила Ваннек

А хто Ви, Горане, до якої національності себе відносите?

Горан Бреговіч

Я себе вважаю так: я - наш.

Людмила Ваннек

Наш: людина світу чи..?

Горан Бреговіч

Наш! Дивіться, я маю будинок у Белграді, Загребі, Сараєво... Я хочу затримати цю емоційну територію.

Людмила Ваннек

А паспорт?

Горан Бреговіч

Маю всі три паспорти.

Людмила Ваннек

Пане Бреговіч, а оцей стиль “ворлд мюзік”, світова музика... Чи Ви свою музику відносите до цього стилю, чи до якогось іншого, власного, стилю?

Горан Бреговіч

Мені головне, щоб я написав щось пристойне. Я не розмірковую над стилями. Я в це не вірю. Я називаю те, що я пишу, так: сучасна музика. Це, отже, моя спроба сучасної музики. Так я вважаю. Іноді музика має складнішу структуру, бо я вже 50 років відчуваю світ, я сказав би, обнюхую його, то це не може бути така собі проста пісенька. Тому те, що я пишу, - це те, що я розумію під поняттям сучасна музика.

Людмила Ваннек

Якщо говорити про світ, то чи Ви хотіли б якогось дня приїхати в Україну і грати перед українською публікою?

Горан Бреговіч

Якби мене покликали, то, звичайно, приїхав би!

Людмила Ваннек

А коли хтось говорить про українців, то які у Вас виникають асоціації?

Горан Бреговіч

Я колись проїжджав Україною десь у напрямку кордону Афганістану, Пакистану... Таджикистану. Я їхав поїздом через Україну. І був у Києві. Тому для мене це не таке щось дуже абстрактне. Мені це виглядає, як щось дуже близьке.

Людмила Ваннек

В розумінні: близько як слов’янське, чи близько територіально?

Людмила Ваннек

Я маю на увазі близько - це ті люди! І мова мені близька... Ви маєте той самий старий календар, що і серби. На мою думку, українці та серби найближчі чи найближчі іноземці.

Людмила Ваннек

А як Ви святкуєте Різдво?

Горан Бреговіч

Мій батько був католиком, а мати була православна. Дружина моя мусульманка. Отже, я маю свят, скільки хочете!

Людмила Ваннек

А Новий рік?

Горан Бреговіч

На Новий рік переважно граю. Останнього року грав на площах в Італії. І це мені найдорожче.

Людмила Ваннек

Що, дійсно 31-го грудня?

Горан Бреговіч

Так, вже кілька років граю в Італії на площах. І цього року теж. Граю прості речі. Тільки з моїм духовим оркестром граємо програму. Будуть сотні тисяч людей. Буде гарно...

Людмила Ваннек

А Ви собі загадуєте бажання на Новий рік: що ось забажаю, те збудеться, якісь таємні бажання?

Горан Бреговіч

Та ні! Мені й так життя таке, що я маю більше, ніж собі бажав, то я намагаюся не бути вже таким гидким і не бажати більше! Я отримав у житті більше, ніж було передбачено.

Людмила Ваннек

А що було найцікавішого за той рік, що минає?

Горан Бреговіч

Цей рік..... Не знаю, я так багато подорожував, що не знаю й куди. Був найзахідніше – Буенос-Айрес, найсхідніше - Санкт-Петербург, найпівнічніше - Фінляндія, найпівденніше - Ліван. Так багато подорожував, що не мав часу розмірковувати над тим, що відбувалося. Зараз вже зупинився. Не гратиму до квітня. Пишу сценарій для фільму, в якому буду режисером.

Людмила Ваннек

"Кармен зі світлим кінцем"?

Горан Бреговіч

"Кармен зі щасливим кінцем".

Людмила Ваннек

А Ви робите подарунки своїм близьким на Новий рік?

Горан Бреговіч

Так. Знаєте, чоловікам не важливо, який подарунок, а їм важлива увага, а жінкам важливо побачити, що це таке. Тому я так планую, що ті подарунки для жінок будуть якнайкращі, а для чоловіків ті, з якоюсь увагою.

Людмила Ваннек

А що Ви хотіли б побажати слухачам української “Свободи”?

Горан Бреговіч

Бажаю слухачам щасливого року, багато здоров’я і щоб були веселі... Знаю, що це нелегко бути веселим, але це важливо бути веселим. Навіть якщо ціна цього - стиснути зуби і бути веселим.

Людмила Ваннек

Це був Горан Бреговіч, славетний світовий музикант, керівник Оркестру весіль і похоронів.

А зараз пролунає музика з кінофільму “Королева Марго”. Співає Душан Прелевіч.

Звучить музика з кінофільму “Королева Марго”

Людмила Ваннек

Наступною гостею нашої “Зоряної ночі” є Руслана, авторка “Диких танців”.

Звучить пісня “Дикі танці”

Людмила Ваннек

Щороку співачка створює грандіозні музичні проекти з використанням рок-музики, старовинних колядок, танців, феєрверків, казкова атмосфера, різдвяні легенди древніх Карпат. Руслана в цих проектах виступає не тільки як співачка, але як автор, продюсер та режисер.

Спочатку я запитала Руслану, як вона взагалі святкує Новий рік?

Руслана

Ми святкуємо вже втретє безпосередньо на сцені. В Новорічну ніч дуже багато концертів. І цього року ми так само будемо мати концерти. Ми вирішили в столиці України зробити три гарних виступи. Це, звичайно, буде наша нова програма “Дикі танці”.

Людмила Ваннек

Отак рівно о 12 годині ночі?

Руслана

Так, за 20 дванадцята в нас розпочинається перший концерт рівно до 12-ї. Потім в нас невелика перерва, і ми переїжджаємо на іншу площадку: з майданчика вже на велику площу, на Майдан Незалежності, після чого ми знову їдемо у клуб і в клубі будемо так само виступати. Зі мною буде їздити балет, група. Так що ми ось так разом будемо зустрічати Новий рік.

Людмила Ваннек

Ви собі загадуєте якісь бажання на Новий рік?

Руслана

Обов’язково. В цю мить ми прислуховуємося до нашого відчуття, до нашого серця. Ми просто закриємо очі і будемо мріяти про 2004-й рік. В більшості це стосується творчих планів. Ми зараз настільки віддані сцені, що ніхто з нас не думає про особисте життя. Ми всі думає тільки про нашу творчість.

Людмила Ваннек

Я помітила, що Ви весь час говорите: “Ми, ми...”

Руслана

Не існує “Руслани” в однині взагалі. Я завжди кажу “Ми”, маючи на увазі свого чоловіка і свою сім’ю або маючи на увазі велику свою команду, яка зі мною працює, тому що дуже видовищні наші виступи, дуже енергетично це все відбувається. Від цього всі відчувають себе тільки більш щасливими.

Людмила Ваннек

А ще я хотіла запитати: ти хто за гороскопом?

Руслана

Близнюк.

Людмила Ваннек

А людина, молода дівчина Руслана, що вона бажає собі? Та, напевне, є якісь такі таємні бажання.

Руслана

Я дуже хотіла б собі побажати сили, оскільки я повинна в наступному році зробити дуже багато. Ми будемо привозити нашу програму, наші “Дикі танці”, наш гуцульський проект в кожну країну Східної Європи, а також в Німеччину, в Англію. В нас дуже відповідальні концерти.

Не те, що я хвилююся, але я розумію, що для цього потрібно буде дуже багато сили. Мої прихильники чекають від мене якогось більшого потенціалу. Вони не хочуть, щоб я зупинялася. Я постійно чую на концертах: “Руслана, давай ще більше музики, ще більше пісень, ще більше танців, ще більше шаленства і...”

Я бачу, як людям подобається, як вони хочуть від музики ще більше енергетики. Тим більше, що ми цю енергетику взяли в горах. Це та культура, яка була збережена роками, тисячоліттями.

Людмила Ваннек

Руслано, а що б ти хотіла побажати слухачам на свята?

Руслана

Я дуже хочу побажати слухачам української “Свободи” на Новий рік обов’язково загадати якусь найбільш шалену мрію і не боятися пофантазувати. Бо мені хочеться, щоб життя було барвистим, щоб воно було цікавим, щоб ми не зупинялися на досягне них результатах, щоб завжди було те, що веде нас вперед. Це життєва сила, яка дає нам натхнення. Звичайно, це кохання, в першу чергу. Звичайно, це справжні друзі. Нехай завжди буде ця дика енергія, яка буде робити цей шлях легким, приємним і щасливим.

Людмила Ваннек

До побажань Руслани приєднуються Славко Вакарчук.

Святослав Вакарчук

Я бажаю слухачам української “Свободи”, напевне, буде тавтологія, але внутрішньої свободи, тому що такі речі, як свобода, вони не продаються, не купуються, вони виховуються в середині себе. І людина кожна народжується вільною, а потім вона може стати невільною. Тому я хотів би, щоб ця внутрішня свобода була, і щоб збувалися всі бажання. Знаєте, я так подумав зараз про бажання (Ви сказали), я хотів би, щоб у всіх збувалися всі їхні бажання. Тоді люди будуть добрішими, розслабленішими і відкритішими.

Олександр Ярмола

Я хотів би побажати слухачам української “Свободи” на 2004-й рік свободи.

Сергій Кузьминський

Я побажав би слухачам української “Свободи”, які живуть в Україні, чогось матеріального.

Людмила Ваннек

А також ціле сузір’я зірок, які зараз разом з Русланою заспівають пісню “Зима”. Нею ми закінчимо “Зоряну ніч” на українській “Свободі”.

Я, Людмила Ваннек, приєднуюся до всіх побажань, які лунали цього вечора на українській “Свободі”. Бажаю вам успішного року, коли збудуться мрії: і великі, і малі. З Новим роком!

Звучить пісня “Зима”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG