Доступність посилання

ТОП новини

Переїзд київського відділення Ґете-Інституту до нового приміщення затягується.


Надія Кандиба Переїзд київського відділення Ґете-Інституту до нового приміщення затягується.

Німеччина, 26 січня 2004 – Іще два роки тому київське представництво німецького Ґете-Інституту мало переїхати в нове приміщення. Однак українська будівельна фірма підвела. Тепер німцям загрожують збитки, обсяг яких може сягнути одного мільйона євро.

Співробітники київського представництва Ґете-Інституту вже котрий рік змушені задовольнятися тимчасовим притулком у Київському політехнічному інституті. Коли ситуація зміниться на краще, поки що сказати дуже важко, хоча переїзд до нового офісу на Подолі було заплановано ще на 2001 рік. Але й сьогодні роботи з реконструкції будинку, розташованого на вулиці Волоській, не завершені. Через недотримання строків українською будівельною фірмою “NSI Construction” німецька сторона відмовилося від її послуг і розірвала контракт із зареєстрованою на Вірджинських островах фірмою “Construction International”, субпідрядником якої виступало українське підприємство.

Директор відділу закордонних об’єктів нерухомості Федерального відомства з питань будівництва та планування Ганс-Йоахім Рункель підтвердив відповідну інформацію, яку опублікував журнал “Шпіґель”. Крім того, чиновник розповів, що “українська фірма почала вимагати більше грошей, ніж було обумовлено угодою”.

Рункель звернув увагу також на низький рівень безпеки на будівництві. Про це свідчить, зокрема, трагічний випадок, коли під час робіт завалилася стіна, під уламками якої загинув один із будівельників.

Рункель розповів про ще один пікантний інцидент: коли представники німецької сторони вже після суперечок з українськими виконавцями прийшли оглядати будівельний майданчик, то в одній з кімнат зі стелі звисало два зашморги. Фотографію мотузок при бажанні можна побачити у федеральному відомстві з питань будівництва та планування в Бонні.

Тепер Німеччина шукає іншу фірму, яка б нарешті змогла завершити реконструкцію будинку, в якому має розміститися новий офіс Ґете-Інституту. Гамбурзький журнал “Шпіґель” висловлює припущення, що внаслідок ситуації, яка склалася, збитки можуть сягнути одного мільйона євро. І це при тому, що спочатку на реконструкцію загалом планувалося витратити 2 мільйони 700 тисяч євро.

Сумнівно, що через суд вдасться домогтися компенсації збитків, адже контракт підписувався не безпосередньо з українською фірмою, а з компанією, зареєстрованою за межами країни. Німецькі чиновники погодилися на таку дещо дивну конструкцію, оскільки цей варіант спочатку був найдешевшим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG