Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень реґіонів”


Тарас Марусик “Тиждень реґіонів”

Київ, 24 січня 2004 року. Тарас Марусик

Ви слухаєте оглядову програму “Тиждень реґіонів”. З київської студії радіо “Свобода” вас, шановні слухачі, вітає ведучий Тарас Марусик. Оператор у студії – Михайло Петренко.

22 січня Україна відзначала 85-у річницю об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, і відзначення це в кожному реґіоні мало свої відмінності. На віче у Львові говорили про те, що сучасна Україна не є самостійною і незалежною від Росії.

Докладніше про це Галина Терещук розповіла в четвер.

Галина Терещук

Попри сильний мороз на вулиці, на мітинг з нагоди 85-ї річниці Злуки, що відбувся біля пам’ятника Тарасові Шевченку і був організований блоком “Наша Україна”, зібрались понад 3 тисячі львів’ян. Головним гаслом були слова “Геть від Москви!”.

Керівник регіонального штабу “Наша Україна”, народний депутат України Петро Олійник зауважив, що вкотре представники опозиції вимушені проводити свої акції на вулиці, оскільки влада не надає їм відповідні приміщення. Говорячи про сьогоднішню ситуацію в державі, Петро Олійник наголосив:

Петро Олійник

Але ми не маємо сьогодні української держави. Сьогодні, на превеликий жаль, українська держава стає авторитарною і тоталітарною. Демократію мають три гілки влади: судова, виконавча та законодавча.

Галина Терещук

До важливої події у житті українців, 85- річчя створення єдиної Соборної Самостійної України, у Державному архіві Львівської області були оприлюднені унікальні документи, які додають нові штрихи до питань, пов’язаних зі створенням Західноукраїнської Народної Республіки, УНР, розповідають, як відбувались процеси державотворення у молодій країні. Серед документів - листівка з текстом Четвертого універсалу Української Центральної Ради, відозва Української Національної Ради про прийняття влади, комунікат Української команди Львова від 1 листопада 1919 року за підписом Дмитра Вітовського.

Ці документи досліджував заступник директора Державного архіву Львівської області Володимир Клювак.

Я поцікавилась, що серед віднайдених матеріалів стало справді відкриттям для науковця і у чому унікальність цих документів. Володимир Клювак каже:

Володимир Клювак

Унікальних відкриттів, які змінювали б погляд, немає. Просто є окремі красномовні штрихи. Дуже цікавим матеріалом є статути військові, які Західноукраїнська республіка приймала. Накази до порядку піхоти ЗУНР, видання 1918 року. ЗУНР постала в листопаді, і того ж року вже був прийнятий статут: листопад-грудень.

Галина Терещук

Також серед документів віднайдений комунікат польських військ, написаний у роки українсько-польської війни 1918-1919 років.

Володимир Клювак

Власне, вустами польських військовиків знімаються будь-які обвинувачення українців у фактах нетолерантного ставлення.

Галина Терещук

Цікаво, що серед матеріалів є телефонограма, написана Держсекретарем Внутрішніх Справ Іваном Макухою до вояків. У цьому листі від 14 лютого 1919 року дається вказівка про те, щоб усі війська зібралися на місцях у своїх штабах, але при цьому мають бути у доброму взутті. У цей час російські війська уже були на теренах Луганщини.

Власне, тоді на адресу керівництва новоутвореної держави лунали закиди щодо їхньої легковажності у ставленні до небезпеки, яка панувала в Україні. Але, як зауважив пан Клювак, це уже історія, яку сьогодні коментувати є доволі складно.

Тарас Марусик

Низка урочистих заходів до 85-ї річниці проголошення Акта Злуки між УНР та ЗУНР відбулася в Харкові. Покладання квітів, круглі столи, урочисті збори, день інформування населення. Такі заходи були заплановані головою Харківської обласної держадміністрації Євгеном Кушнарьовим. А представники опозиції біля пам’ятника Шевченку в центрі Харкова провели народне віче.

Далі - Вікторія Маренич з Харкова.

Вікторія Маренич

Незвичним зібранням біля пам’ятника Т.Шевченку в центрі Харкова обласні осередки партій, що входять до БЮТ та “НУ”, відзначили сьогодні роковини соборності України. Народне віче, за словами учасників, прекрасна форма для спілкування однодумців. А думки висловлювалися учасниками зібрання різні: від історичних аспектів до сучасної політичної ситуації в Україні.

Василь Тритецький, голова обласного осередку УНР, повідомив про те, що до початку народного віче представники обласних осередків партій, що входять до БЮТ та “НУ”, започаткували об’єднавчий процес, що має відбутися в усій Україні.

Василь Тритецький

Ми маємо докласти всіх зусиль до того, щоб наш визнаний лідер В.Ющенко переміг на президентських виборах 2004-го року. Ми сьогодні ухвалили підтримати кандидатуру В.Ющенка спільно на наступних президентських виборах. Ми закликаємо всіх: партії, громадські організації, рухи, ми закликаємо і звертаємося до всіх чесних людей: “Єднаймося, браття!”

Вікторія Маренич

Перед присутніми виступив і народний депутат України, член політичної фракції “НУ” Сергій Олексіюк. Він, зокрема, зазначив:

Сергій Олексіюк

Тоді у 18-19-ті роки, коли наші попередники, провідники української нації об’єднали Україну, але тоді не судилося. Прийшов 32-й і 33-й роки, які знищили українство, особливо тут, на Слобожанщині, в Східній Україні, бо саме звідси все починалося, починалася наша Україна, Україна для українців, для тих всіх національностей, які живуть на території нашої держави.

Вікторія Маренич

Взагалі у народному віче могли взяти участь всі бажаючі: поети, письменники, кобзарі. Серед них – Олекса Марченко, відомий харківський поет, письменник, член Національної спілки письменників України.

Олекса Марченко

Ще дехто під цим небом й досі кричить, що Харків – “ето російській город”. Я в сотий раз повторюю: Харків – не московський байстрюк, а рідний син славної України.

Тарас Марусик

До речі, учасники народного віче у Харкові звернулися до Президента України з вимогою “піти на заслужений відпочинок”.

Січень багатий на свята. І серед них - День Соборності. Може, хто й не святкував, та в календарі ця дата позначена. І взагалі, щодо святкувань в Україні - повна демократія. Наприклад, черкаські комуністи відзначають день смерті свого вождя Ульянова-Леніна, дарма, що ця дата, 21-е січня, в календарі не виділена. Ніхто не чинить їм жодних перешкод.

До чого звелося нинішнє вшанування місцевими членами КПУ, очолюваної Петром Симоненком, пам’яті, як колись казали, вождя світового пролетаріату, оповідає наша черкаська кореспондентка Тетяна Чорномаз.

Тетяна Чорномаз

Голова Черкаської обласної організації КПУ, народний депутат Володимир Єщенко та другий секретар ЦК КПУ Віктор Роєнко 21 січня відзначили день смерті свого вождя Ульянова-Леніна в поїздці по Черкащині, зустрічаючись з людьми. Мету своєї поїздки В.Єщенко оприлюднив на зібранні в місті Умані.

Володимир Єщенко

Я сьогодні представлю фракцію комуністів в парламенті, і я хочу вам заявити, що сьогодні КПУ має шалену критику, шалені нападки як з права, так і зліва. Чому? Тому що ми, КПУ, ніколи не зійдемо з курсу, який ми проголосили ще 100 років тому. Наша партія відстоює інтереси трудящих і завжди буде відстоювати братерську дружбу народів і радянську владу. Ми з цього курсу ніколи не відійдемо.

З іншого боку, ті нападки, які йдуть на нас, ми змушені пояснити, щоб наші виборці знали: те, що пишуть газети як праві, так й ліві, як пропрезидентські, як про урядові, як ті газети, які в радянські часи набрали 4 мільйони (“Сільські вісті”), а сьогодні, на жаль, вони набрали критики на адресу нашого рідного Симоненка з боку Бокого, з боку тих всіх, які сьогодні за гроші американців хочуть захопити владу в нашій Україні.

Тетяна Чорномаз

Зустрічі В.Єщенка і В.Роєнка були присвячені очорнюванню лідера блоку “НУ” В.Ющенка та голови СПУ О.Мороза.

А партій функціонер В. Роєнко у своєму виступі закликав:

Віктор Роєнко

Я вам зараз зроблю експеримент, який я зробив в Христинівці вчора (якщо ви хочете). Для того, щоб завтра стало краще жити і мирний шлях, який пропонує КПУ, через конституційну реформу, через вибори, але незгодні з тим, що це довго, то я прошу підняти руки, хто сьогодні готовий взяти сьогодні вила і навести порядок у цій державі.

Тетяна Чорномаз

Підняв руки майже увесь зал, але ситуація була швидше комічною, аніж революційною з огляду на вік учасників зібрання.

Комуніст, народний депутат В.Єщенко не забув і про рухівців, зазначивши, що завжди з ними боровся і буде боротися, бо вони у 90-му році кричали: “Комуняку на гіляку!” Мабуть, хтось із рухівців не витримав і вистрибнув на сцену...

Рухівець

Дозвольте вас запитати. Ви сказали, що рухівців казали: “Комуняку на гіляку!” Скажіть, будь ласка, чи хоч одного комуніста повішали?

Тетяна Чорномаз

Ось так закінчилося відзначення дня смерті Ульянова-Леніна на Черкащині.

Тарас Марусик

Ви слухаєте “Тиждень реґіонів”. Це огляд найважливіших матеріалів, які прозвучали на тижні, що минає, в програмах радіо “Свобода” “Україна реґіональна”. Перед мікрофоном – ведучий Тарас Марусик. Продовжуємо.

В Криму – черговий політичний скандал. Тепер довкола висунення Конгресом російських громад Криму Леоніда Кучми на третій президентський термін. Проти цього різко виступили інші проросійські організації півострова, які назвали заяву Конгресу „політичною провокацією”.

Детальніше про це розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

Конгрес російських громад Криму звернувся до Леоніда Кучми з проханням дати згоду балотуватися кандидатом в президенти на виборах у жовтні 2004 року. Про це йдеться у заяві Конгресу, оприлюдненій у Симферополі. Як наголошується у документі, в зв''язку з рішенням Конституційного Суду про право нинішнього Президента України Леоніда Кучми балотуватися на цьогорічних виборах глави держави, Конгрес російських громад Криму "ще раз підтверджує свою відданість нашій заяві, зробленій 11 жовтня 2003 року". Тоді ця організація вже звертався до нинішнього Президента України з таким проханням.

Лідер Конгресу, депутат кримського парламенту Сергій Шувайников пояснює:

Сергій Шувайников

Коли ми робили заяву від імені нашої організації (Конгресу російських громад Криму) на підтримку кандидатури Кучми на майбутніх президентських виборах, то ми керувалися наступним. Перше – це людина, яка має досить професійний досвід президента. Друге – це рішення Конституційного Суду, який вважає, що Леонід Кучма має право на ще один термін, який не буде третім. І третє: кандидатура Кучми є найбільш прийнятною для росіян і російськомовних громадян України, тому що його політика сьогодні відповідає нашим інтересам: соціальним, економічним, національним.

Володимир Притула

Тим часом представники Російського руху України, Російської громади Криму, Всеукраїнської партії “Російський блок” оприлюднили у Симферополі свою заяву, в якій різко критикують пропозицію Конгресу російських громад Криму, називаючи сам Конгрес „ефемерною організацією”. Цитую: “Справжні, а не підставні російські організації України та Криму вважають, що в жовтні 2004 року повинні пройти всенародні президентські вибори, в перебігу яких має бути обраний новий глава держави, що відповідає не тільки чинній Конституції, а й визнаним у суспільстві нормам політичної етики. Сам Леонід Кучма неодноразово заявляв про те, що не збирається балотуватися на третій термін президентського правління. Такі заяви чинного глави держави сприяли процесу консолідації української політичної еліти навколо запропонованої Президентом України програми політичних реформ”. Мовиться у заяві Російського руху України, Російської громади Криму і партії “Російський блок”. Водночас, пропозицію Конгресу російських громад Криму названо „відверто провокаційною”.

В Криму місцеві спостерігачі відзначають, що причини суперечок між проросійськими організаціями слід шукати серед іншого і в тому, що Конгрес російських громад Криму має тісні зв’язки з об’єднаними есдеками, а Російська громада Криму і партія “Російський блок” орієнтуються на “донецьких”. Але голова Конгресу Сергій Шувайников із цим не погоджується.

Сергій Шувайников

Ми у тісному контакті не тільки із соціал-демократами. Ми запропонували кримським організаціям і СДПУ(О), і Партії Регіонів знайти форми взаємної співпраці, підписати договір. Говорити про якусь одну партію ми не можемо. Тим більше, що я є керівником кримської організації Слов’янської партії, центр якої перебуває у Донецьку, в якої відмінні стосунки з одним із лідерів Партії Регіонів Миколою Азаровим.

Володимир Притула

Заявив лідер Конгресу російських громад Криму Сергій Шувайников.

Тарас Марусик

Триває конфлікт у Мукачеві. Колишній перший заступник міського голови Золтан Лендєл і колишній заступник міського голови Олександр Галай 21 січня заявили про політичне переслідування і попросили США надати їм політичний притулок. У середу Мукачеве відвідав перший секретар політичного відділу посольства США в Україні Кейсі Крістенсен, і саме через нього Золтан Лендєл та Олександр Галай звернулися письмово до американського президента Джорджа Буша з проханням про політпритулок. Про це повідомила прес-служба блоку “Наша Україна”.

В комітеті Верховної Ради України з питань державного будівництва і місцевого самоврядування вважають, що указ Президента України “Про заходи щодо забезпечення конституційних прав громадян та нормалізації життєдіяльності міста Мукачева Закарпатської області” від 25 грудня минулого року порушує мінімум вісім пунктів п’яти статей Конституції України. Далі цитую голову Комітету Анатолія Матвієнка: “Виданий напередодні Нового року указ Президента, а за тим і дії облдержадміністрації та спецзагонів міліції різко загострили ситуацію. Указом був відсторонений від влади законно обраний міський голова, хоча такого права щодо посадових осіб місцевого самоврядування Президент не має. Фактично в Мукачевому самочинно введене пряме президентське правління, не передбачене жодним законодавчим актом, чим грубо порушене гарантоване громадянам право на місцеве самоврядування”.

Останні події, пов’язані з боротьбою з наркотиками на Київщині, набувають дедалі більшого скандалу і втягують у свій вир все нових і нових дійових осіб з досить впливових кіл. З серйозними звинуваченнями виступив народний депутат України від одного з округів Київщини Євген Жовтяк.

Про нові обставини у справі з викриттям небувало великої кількості наркотичної сировини (макової соломки) у Василькові розповідає наш кореспондент Володимир Ляшко.

Володимир Ляшко

Ми вже повідомляли про те, що на початку січня Київське обласне управління СБУ виявило в одному з гаражів на території приватного домоволодіння Василькова рекордну кількість наркосировини: більше 1,5 тонни макової соломки.

Такої кількості соломки мало вистачити на 140 тисяч доз концентрату опію, вартість якого, за цінами чорного ринку, складає близько 2 мільйонів гривень.

На переконання замначальника обласного управління СБУ Михайла Глуговського такої кількості сировини з присадибних ділянок зібрати неможливо. Йдеться про посіви на полях господарств. На Київщині харчовий олійний мак вирощують, наприклад, 13 господарств. І саме їхня діяльність привернула увагу правоохоронних органів.

За словами начальника Головного управління сільського господарства і продовольства Київської облдержадміністрації Івана Бідзюри, вирощувати олійний мак надзвичайно вигідно - ціни на нього у харчовій промисловості стабільно високі.

Але вирощування харчового маку має свої особливості: якщо те саме насіння висівати повторно, воно втрачає ”кулінарні” властивості і через 5-6 років набуває наркотичних характеристик. Причому з кожною репродукцією вміст морфіну у ньому зростає. Тому діє сувора інструкція: після збору насіння маку при членах спеціальних комісій ряди посівів маку (тобто соломку) знищують.

Як повідомив на прес-конференції представник СБУ, аналіз вилученої у Василькові макової соломки, показав, що мак висівався десь всьоме-ввосьме. Отже, впродовж багатьох років його посіви маскувалися під посіви продовольчого маку і могли розташовуватися посеред легальних плантацій.

Начальник обласного Управління сільського господарства і продовольства Іван Бідзюра повідомив, що посівами маку в області займається Науково-виробниче об’єднання “Мак України”, і обласне управління до цього не має ніякого відношення. За словами пана Бідзюри, минулого року на Київщині маком засіяли 1600 гектарів, однак на великих площах культура не витримала посухи, і до збирання залишилося на полях лише 432 гектари.

Іван Бідзюра

Ми потім на запит Міністерства попросили від господарств, які висівали, і вони нам надали довідки з підписами комісій (а в комісій є представники правоохоронних органів) про те, що соломка вся ця знищена, утилізована - все так, як вимагала технологія. На всю площу у нас є за минулий рік.

Володимир Ляшко

Скажіть, будь ласка, а соломка знищується обов’язково при представниках міліції?

Іван Бідзюра

Обов’язково. Комісія підписує, а значить, що при комісії спалюється.

Володимир Ляшко

Тим часом народний депутат Євген Жовтяк повідомив засоби масової інформації про те, що на полях агрофірми “Світанок” Васильківського району, яку раніше очолював голова обласної держадміністрації Анатолій Засуха, а згодом - його дружина, народний депутат Тетяна Засуха, вирощували плантації опіумного маку.

Я запитав Євгена Жовтяка, чи є у нього якісь конкретні звинувачення на адресу відомого в Україні подружжя? Ось що він відповів:

Євген Жовтяк

Я зараз можу оприлюднити тільки ту інформацію, яку я оприлюднив, бо я повинен мати козирі в руках, якщо, скажемо, справу прикриють (що є теж дуже вірогідним) і покарають тільки тих, кого зловили при цьому. Просто я цією справою раніше займався, і я розраховував її оприлюднити тоді, коли зацвіте мак, щоб не було можливості відкрутитися. А вони виявили раніше.

Володимир Ляшко

Начальник обласного сільгоспуправління Іван Бідзюра повідомив, що з документацією в агрофірмі “Світанок” все в порядку.

Іван Бідзюра

В тому числі, в нас є акти з “Світанку” про те, що там все знищено. Це те, що я можу вам сказати.

Володимир Ляшко

Найближчим часом ситуацію обіцяли прокоментувати в об’єднанні “Мак України”.

Тарас Марусик

23 січня голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Засуха через Інтернет-сайт облдержадміністрації спростував заяву народного депутата Євгена Жовтяка про причетність свою та дружини, народного депутата Тетяни Засухи до виготовлення і поширення наркотичної сировини на Київщині. І знову – мій колега Володимир Ляшко.

Володимир Ляшко

У звинуваченні Євгена Жовтяка, яке поширили опозиційні ЗМІ, йшлося про те, що йому відомі факти вирощування опіумного маку під виглядом легальних посівів для кулінарних цілей на полях агрофірми “Світанок” Васильківського району, якою раніше керував Анатолій Засуха, а тепер нею фактично керує його дружина Тетяна Засуха. Заяву Жовтяка Засуха назвав “безпрецедентно брехливою” і обіцяв після закінчення розслідування “макової справи” звернутися до суду. Спростування Засухи чомусь не надруковане у “Київській правді” та тижневику “Кієвскій рєгіон”.

Тарас Марусик

Це було повідомлення Володимира Ляшка.

Більше півтори тисячі мешканців Рівненщини об’єдналися в обласну організацію “Об’єднання За Україну, за Ющенка”, установчі збори якої відбулися в Рівному 17 січня.

Про це в понеділок розповіла наша рівненська кореспондентка Валентина Одарченко.

Валентина Одарченко

Перші паростки об’єднання на Рівненщині з’явилися у Добровицькому, Сарнинському та Здолбунівському районах ще місяць тому. Як наголосив перший заступник об’єднання Петро Ющенко, ця структура з’явилася децентралізовано завдяки бажанню безпартійних українців бачити майбутнім Президентом В.Ющенка. На Рівненщині сюди вступити виявили бажання представники Конгресу української інтелігенції, Союзу українок, Товариства ошуканих вкладників, Товариства політв’язнів та репресованих, Пласту, хоча об’єднання не передбачає асоційованого членства. Як з’ясувалося, у В.Ющенка є ще й такий резерв, як пасічники. Говорить один із них, бджоляр Микола Депута.

Микола Депута

Ми виробили програму дій. Нам треба зупинити падіння пріоритету галузі, яка за останні роки скоротилася майже на 50% в області. В нас скоротилося кількість продуктів бджільництва як основних радіопротекторів таких необхідних нашим людям в період чорнобильського забруднення території. Японія після атомних бомбардувань врятувала генофонд нації значною мірою за рахунок продуктів бджіл. Україна після Чорнобиля потребує заходів по збереженні нації в сотні разів більше. Мені досить імпонує те, що в цьому нам прагне допомагати В.Ющенко.

Валентина Одарченко

Втім, більшість із 300 учасників зборів мають в об’єднанні не професійний, а громадянський інтерес.

Виступаючи перед ними, народний депутат, “нашоукраїнець” Василь Червоній висловив переконання, що під час постатейного голосування за законопроект Медведчука-Симоненка, котре відбудеться у лютому, пропрезидентські фракції відкинуть кінцеві положення проекту, де йдеться про прямі всенародні вибори Президента у 2004-му році.

Василь Червоній

Я гадаю, що 120 чи 150 народних депутатів не зможуть повторити те, що вони зробили 24-26 грудня. Не дивлячись на те, що ми заблокували ВР, результату не було. Це зможе зробити лише народ.

Ми не хочемо жодної революції, навіть грузинської, але влада нам не залишає інших шансів. Якщо ми не відреагуємо на ці події, то ця подія може бути останньою в нашому просуванні вперед до європейської моделі демократичного успіху.

Валентина Одарченко

Щойно обраний лідер рівненського громадського об’єднання “За Україну! За Ющенка!”, народний депутат від міста Рівного Юрій Ширко каже, що його робота полягає в забезпеченні в області прозорих виборів.

Юрій Ширко

За результатами попередніх виборів, тільки половина дільниць була зайнята людьми в якості членів виборчих дільниць. Для того, щоб здобути перемогу на виборах, таке представництво повинно бути забезпечено на всіх дільницях. Тому для громадського об’єднання мета цієї діяльності зводиться до того, щоб було дотримано законодавство України про вибори, щоб не допустити фальшування.

Валентина Одарченко

Ви сьогодні запрошували представників інших партій, опозиційних і громадських організацій. Чи вони будуть брати участь в цьому об’єднанні?

Юрій Ширко

Всі вони вже беруть участь. Проводилися і до цього ряд акцій в нашій області, де ми спільно брали участь і разом з СПУ, і з БЮТ, і з іншими партіями, які не входили в блок “НУ”, але які тепер погодилися утворити єдину демократичну опозицію.

Валентина Одарченко

Блок має назву “За Україну! За Ющенка!”, але всі опозиційні партії ще не визначилися стосовно єдиного кандидата на президентські вибори.

Юрій Ширко

Стосовно єдиного кандидата не визначилися. Але коли були події у ВР, відомі вам, то зі слів представника СПУ було сказано приблизно наступне, що створена єдина опозиція на чолі з В.Ющенком. Тобто всі наші прихильники зізнаються, що лідером опозиції є В.Ющенко. Через те, й відповідна назва.

Валентина Одарченко

Близько 300 учасників конференції ухвалили рішення, в якому зазначили, що підтримують законопроект конституційної реформи, запропонований демократичною опозицією, і вважають зміни, згідно з якими Президента України можна обирати парламентом, неприпустимими. Рівненці звернулися до демократичних сил держави з проханням про створення комітету захисту Конституції та закликали земляків ініціювати референдум щодо обрання Президента шляхом прямого всенародного голосування.

Тарас Марусик

Перед тим, як попрощатися, ще одне повідомлення. 25 січня митці Івано-Франківщини, які репрезентують чотири етнореґіони Прикарпаття: Лемківщину, Гуцульщину, Бойківщину та Покуття, показують програму “Різдво в Карпатах” в Національному палаці “Україна”.

Це була оглядова програма “Тиждень реґіонів”. Її підготував і провів Тарас Марусик. Зі мною в студії працював Михайло Петренко. На все добре, шановні слухачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG