Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про Віктора Ющенка і наступні президентські вибори в Україні.


Петро Кагуй Російська преса про Віктора Ющенка і наступні президентські вибори в Україні.

Прага, 27 січня 2004 року - «Захід усуває конкурентів Ющенка» - під таким промовистим заголовком опублікував статтю російський щоденник «Независимая газета».

Наступного четверга Парламентська асамблея Ради Європи розглядатиме питання про конституційну кризу в Україні. «Судячи з настроїв європейських експертів, які минулого тижня відвідали Київ, Україну можуть занести до списку недемократичних країн, стосовно яких західні структури зазвичай застосовують санкції», - пише «Независимая газета», зауважуючи, що офіційний Вашингтон поділяє погляди експертів Ради Європи.

Автор статті цитує заступника Держсекретаря Сполучених Штатів з питань Європи і Євразії Елізабет Джоунз, яка днями заявила, що США «стурбовані перебігом конституційної реформи в Україні». За її словами, важливою умовою проведення в Україні вільних, відкритих президентських виборів у 2004-му році є відмова від поспішного внесення змін до конституції. Окрім цього, Елізабет Джоунз досить жорстко заявила, що Сполучені Штати вважають нинішній президентський термін Леоніда Кучми другим за рахунком, а не першим, як вирішив нещодавно Конституційний суд України.

Після такої констатації позицій Ради Європи і офіційного Вашингтона російська «Независимая газета» робить свої висновки:

Захід своїми зусиллями, найімовірніше, переслідує дві цілі: не допустити участі і перемоги Леоніда Кучми на виборах восени цього року, а також припинити спроби президентського оточення реалізувати в Україні сценарій «спадкоємця» під прикриттям політ реформи.

«Доречі, - продовжує автор статті, - навряд чи випадковий той факт, що американське правосуддя, котре розслідує справу екс-прем’єра України Павла Лазаренка, саме зараз здійснило гучне затримання одного з членів Ради Федерації Росії як свідка в цій справі. Паралельно у пресі з’явилася інформація про те, що майже усі особи з оточення Леоніда Кучми, яких розглядають в Україні як потенційних його наступників, проходять по цій же справі як свідки і їх примусово допитуватимуть у разі перетину ними кордону Сполучених Штатів».

Можливо, мовиться у статті, мета появи такої інформації - донести до відома української влади позицію Вашингтона, для якого не прийнятно, щоб на посаді нового президента України був хтось із наближених людей Кучми. Незабаром цю завуальовану позицію може зміцнити також рішення Ради Європи про запровадження до України певних санкцій, котрі вдарять, у першу чергу, по бізнес-інтересах найсильніших українських кланів.

З іншого боку, послаблення Заходом позицій Кучми і його оточення йде на руку основному кандидатові від опозиції Вікторові Ющенку. І хоча й досі не відомо, чи стане він єдиним опозиційним кандидатом, політологи не сумніваються, що на Ющенка чекає перемога у разі відсутності підкріпленої адмінресурсом конкуренції йому з боку Кучми чи його спадкоємця, пише у вівторок «Независимая газета».



Питанням можливої перемоги на наступних президентських виборах Віктора Ющенка переймається також російська газета «Труд», яка пише, що майбутнє Леоніда Кучми і його оточення виглядає доволі невиразно. Це може вплинути на виконання українсько-російських домовленостей, на реалізацію спільних проектів. А якщо на виборах переможе багато в чому «проамериканський» Віктор Ющенко, то про такі домовленості, як, скажімо, угода про Єдиний економічний простір (ЄЕП).., на думку деяких аналітиків, можна забути», зауважує московський щоденник «Труд».

А ще одна російська газета «Деловой вторник» Віктора Ющенка, який народився на Сумщині, називає чомусь «західноукраїнським націоналістом». За словами автора статті, Ющенко - єдиний реальний супротивник Леоніда Кучми, якому Конституційний суд дозволив балотуватися втретє. «Виходить, що Москва не має вибору». І тому «автор книжки «Україна – не Росія» автоматично матиме російську підтримку і цього разу», - робить висновок газета «Деловой вторник».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG