Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми мерів кримських міст.


Володимир Притула Проблеми мерів кримських міст.

Симферополь, 28 січня 2004 - Тема репортажу нашого кримського кореспондента – проблеми мерів кримських міст. Ми вже повідомляли, що торік за рішенням генеральної прокуратури від посад були фактично усунуті голови кількох міст і селищ Південного узбережжя Криму. Ще раніше волею депутатів міської ради втратив крісло мер Бахчисарая. Тепер загроза звільнення нависла над міським головою Щолкіного – міста на узбережжі Азовського моря, де за радянських часів планували збудувати атомну електростанцію. Через протести громадськості влада від таких планів відмовилася і з того часу Щолкіне з міста атомників перетворилося на місто безробітних. До всіх їхніх бід тепер додалася проблема з мером.

У вівторок Рада міністрів Криму звернулася до Щолкінської міської ради з рекомендацією у позачерговому порядку розглянути питання про дострокове припинення повноважень міського голови Віталія Дичука. Як повідомила прес-служба кримського уряду, рішення було ухвалене за підсумками розгляду питання “Про звіт Щолкінського міського голови про роботу виконавчого комітету міської ради зі здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади у сфері житлово-комунального господарства”. Попри те, що Віталій Дичук на засідання не з’явився, питання було розглянуте у зв’язку з необхідністю вжити екстрених заходів задля зниження соціальної напруги у місті, спричиненої невдоволенням населення дуже низьким рівнем житлово-комунального обслуговування. Уряд визнав роботу Щолкінського виконкому незадовільною.

35-літній Віталій Дичук обраний мером Щолкіного у березні 2002 року. До цього він був депутатом Верховної Ради автономії і потрапив до скандально-відомого списку “криміналізованих депутатів”, оприлюдненого колишнім начальником кримської міліції Геннадієм Москалем. Втім, це не зашкодило йому стати членом президії кримського парламенту при Леонідові Грачу, а потім і мером найбільшого на Азовському узбережжі Криму міста. Міста, з якого тисячами йшли скарги до Києва і Симферополя про складну соціально-економічну обстановку: масове безробіття, злочинність, повна руйнація комунального господарства. Зрештою уряд автономії вибив у Києві кошти і там розпочалося будівництво котельні і нової опалювальної мережі під патронатом Президента Леоніда Кучми. Торік новобудову здали, але цієї зими потік скарг не зменшився. Сергій Куницин на засіданні кримського уряду заявив, що Віталій Дичук виявився нездарним керівником, і доручив главі Ленінської райдержадміністрації Анатолію Гриценку вжити невідкладних заходів зі стабілізації соціально-економічної ситуації у районі, до складу якого входить Щолкіне. Мені не вдалося зв’язатися з опальним мером. Але місцеві спостерігачі не пов’язують такі дії кримського уряду з якимись політичними моментами, це більш схоже на черговий перерозподіл влади в одному з регіонів Криму.

Зате ситуація, що склалася довкола крісла Бахчисарайського мера, набирає все більш гострого політичного забарвлення. Колишній міський голова Віталій Курбатов на початку минулого року був усунутий з посади сесією Бахчисарайської міськради. Нагадаю, що його підтримує місцева Російська громада, тоді як його звільнення вимагали регіональний Меджліс, а це прихильники “Нашої України” і Бахчисарайська райдержадміністрація , яку очолює член Аграрної партії. Зараз містом керує секретар міськради Світлана Бєликова від блоку “За ЄдУ”. Цього тижня у Бахчисараї пройшов мітинг, організований комуністами і проросійськими силами, на якому була висунута вимога негайного проведення нових виборів міського голови. Втім, нинішні керівники міста з цим не поспішають, а Симферополь їх не підганяє. Хоча цілком можливо, що першим на нові вибори цього року піде Щолкіне, а вже за ним Бахчисарай, Алушта, Алупка, Симеїз, Партеніт та деякі інші кримські міста і селища, що втратили чи ще втратять своїх голів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG