Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародне співтовариство не зуміли протистояти масовим вбивствам у світі вважає генсек ООН.


Михайло Мигалисько Міжнародне співтовариство не зуміли протистояти масовим вбивствам у світі вважає генсек ООН.

Прага, 27 січня 2004 року.

Михайло Мигалисько

27 січня у світі відзначають 60-ті роковини визволення Червоною армією нацистського концтабору Освєнцима. Цей день в Ізраїлі оголошено як день боротьби з антисемітизмом. А у столиці Швеції Стокгольмі сьогодні розпочала роботу Міжнародна конференція на тему запобігання геноциду.

У своєму виступі генеральний секретар ООН Кофі Аннан заявив, що попри те, що міжнародне співтовариство мало потенціал не допустити до масових вбивств, то все-таки не вистачило доброї волі, щоб зупинити такі дії у дев’яностих роках в африканській країні Руанді та в Боснії.

Організація Об’єднаних Націй ще 1948 року ухвалила Конвенцію запобігання геноцидам й покарання таких злочинів. Однак, теперішня стокгольмська конференція - це перша міжнародна зустріч на такому високому рівні, адже до шведської столиці прибули представники урядів шістдесяти країн світу.

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан, звертаючись до учасників цього міжнародного форуму, серед іншого заявив:

Кофі Аннан (переклад)

Події дев’яностих років у колишній Югославії та Руанді є ганебними. Міжнародне співтовариство, очевидно, мало можливість запобігти тим подіям, однак не проявило достатньої волі. Спомини про це є, зокрема, болючими для ООН.

Михайло Мигалисько

На думку Аннана, невелика кількість іноземних військовослужбовців, ймовірно, п’ять тисяч, могли б не допустити до масових вбивств у Руанді, де 94-го року знищено один мільйон осіб та 95-го року у боснійському містечку Сребреніці, де понад сім тисяч мусульманських чоловіків та хлопців стали жертвою сербських військ.

Кофі Аннан (переклад)

Ми мали миротворчі підрозділи, розташовані на тих місцях і саме в час, коли мали місце геноцидні акти. Однак замість того, щоб підсилити миротворців, ми їх вивели з цих місць.

Михайло Мигалисько

Наголосив Кофі Аннан, вказуючи на неспроможність ООН та держав потуг відповідно діяти в таких ситуаціях. Прем’єр-міністр Швеції Ґоран Перссон мету й завдання теперішньої триденної міжнародної конференції визначив так:

Горан Перссон (переклад)

Це наше завдання. Немає нікого іншого. Ми спільно повинні вживати заходи. Ми прибули сюди, щоб обговорити ті заходи: як не допустити до нових геноцидів.

Михайло Мигалисько

Учасники конференції працюють у чотирьох напрямках: з питань загроз, відповідальностей, запобігання та усвідомлення минулого. Це вже четверта конференція із серії Міжнародних форумів, які мали місце у Стокгольмі.

Перша, у січні 2000-го року була присвячена Голокосту, а наступні дві - заходам боротьби з нетолерантністю та пошукам правди, справедливості й поєднання. Тим часом у Стокгольмі представники організації “Антивоєнна мережа” скритикували шведських офіційних осіб за те, що на конференцію не було запрошено палестинських, чеченських та курдських представників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG