Доступність посилання

ТОП новини

Українська діаспора вимагає відставки глави Адміністрації Президента України Віктора Медведчука.


Сергій Куделя Українська діаспора вимагає відставки глави Адміністрації Президента України Віктора Медведчука.

Вашингтон, 28 січня 2003 - Світовий Конгрес Українців вимагає відставки глави Адміністрації Президента Віктора Медведчука. Про це повідомив радіо “Свобода” президент цієї органцізації Аскольд Лозинський. У серпні минулого року СКУ був позбавлений можливості проводити свій VIII з’їзд у приміщенні палацу мистецтв “Український Дім” у Києві. Лозинський стверджує, що цей будинок є під юрисдикцією Адміністрації Президента і вважає главу Адміністрації відповідальним за зрив котракту.

Після відмови у проведенні з’їзду Світового Конгресу Українців в Українському Домі, керівництво організації звернулося із листом до глави Адміністрації Президента. У листі діаспора просить Віктора Медведчука пояснити причини зриву контракту. Саме відсутність офіційної відповіді з боку Адімінстрації і змусило закордонних українців вимагати відставки її голови. Говорить Аскольд Лозинський:

“Ми писали до пана Медведчука у цій справі вже після самого інциденту і не дістали жодної відповіді. І ми б очевидно не зреагували так з місця, але після намагання вичерпати всі можливості, в нас не залишилося іншого виходу”.

На думку Лозинського, відставка Медведчука була б адекватною відповіддю Президента на шкоду, заподіяну діаспорі главою його Адміністрації:

“Коли ми вимагаємо резигнації людини, яка відповідальна за це, і є більше підозріння, що він був активно заангажований в тому, щоб зірвати з’їзд української діаспори, хоч це йому не вдалося. Я вважаю, що жертва однієї посади у цьому випадку з посади не є надзвичайно велика вимога, а зовсім логічна і нормальна”.

Світовий Конгрес Українців, що об’єднує 24 регіональні організації української діаспори з цілого світу, проводить свої з’їзди щоп’ять років. Минулорічний з’їзд став першим за час існування організації, який проводився в Україні. На особисту думку Лозинського, спроби Медведчука перешкодити проведенню з’їзду були політично вмотивовані. Адже до участі у Конгресі були запрошені, окрім представників влади, і лідери опозиції: Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко. Віктор Медведчук залишився поза списком запрошених гостей. Як каже Лозинський, керівництву СКУ настійливо рекомендували не надавати опозиційним політикам слова під час Конгресу. Після того, як керівники СКУ відмовилися від такої рекомендації, їхній контракт із Українським Домом і було розірвано. Зриву Конгресу вдалося запобігти лише завдяки згоді Київської влади надати діаспорним українцям приміщення Будинку вчителя. Безпрецедентість зверенння СКУ до українського Президента у тому, що його члени - іноземні громадяни, які вимагають усунення з посади високого українського посадовця. Однак Лозинський вважає, що українське походження членів СКУ уповноважує їх вдаватися до таких кроків.

“Ми не є звичайні американці чи канадці чи інша національність. Ми є українського етносу і більшість нашої праці є в користь України, чи ми працюємо чи скеровуємо свою увагу в Україну... На нашу думку, беручи до уваги кривду, заподіяну нам, ми вважаємо, що і для іміджу України було б корисно, якби Медведчук був звільнений”.

Серед організацій, що підтримали вимогу відставки глави Президентської Адміністрації, Український Конгресовий Комітет Америки та Українсько-Американська Координаційна Рада. Вони належать до найбільш активних лобістів українських питань у Конгресі США. Посольство України у США відмовилося коментувати звернення СКУ, вважаючи, що це прерогатива Адміністрації Президента.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG