Доступність посилання

ТОП новини

Леонід Кучма констатував: за 8 років його президентства рівень корупції в державі зріс.


Сергій Кисельов Леонід Кучма констатував: за 8 років його президентства рівень корупції в державі зріс.

Київ, 29 січня 2004 - Виступаючи у четвер на всеукраїнській нараді з проблем боротьби з організованою злочинністю та корупцією і захисту прав людини, глава держави Леонід Кучма змалював не надто оптимістичну картину. Він констатував, що"незважаючи на окремі локальні успіхи, в цілому заходи державної політики щодо боротьби з корупцією й організованою злочинністю не зламали ситуацію принципово". Що "масштаби корупції характеризуються такими, що уразили всі сфери нашого життя. Особливо такі сфери економічних відносин, як енергетика, агропромисловий комплекс, зовнішньоекономічна діяльність, банківська система, приватизація, бюджетна сфера, підприємництво. Все більше доводиться говорити про корупцію в правоохоронних органах і судовій системі", - сказав Леонід Кучма. Ось таку державу, як констатують спостерігачі, привів Леонід Кучма за 8 років президентства до нових президентських виборів.

"Ні – корупції!" "Кримінал не пройде!" "Даєш дотримання прав людини!" Ось приблизно такою є квінтесенція виступу Президента України Леоніда Кучми, який він виголосив при відкритті всеукраїнської наради з проблем боротьби з організованою злочинністю та корупцією і захисту прав людини.

"На нас чекає особливо напружений, важкий рік, – попередив глава української держави. – Дехто, напевно, сподівається в рік виборів під прикриттям безладдя й хаосу активізувати тіньові процеси. Хай не сподівається – хаосу не буде! Навпаки, я суворо вимагатиму проведення жорсткої реальної, підкреслюю, реальної антикорупційної політики, як би мені не заважали".

Хто ж заважає Президентові України до ноги знищити корупцію на теренах очолюваної ним держави? Відповідаючи на це запитання, директор національного відділення “Transparency International” в Україні Лариса Денисенко в інтерв’ю для радіо "Свобода" зауважила, що коли вона познайомилась з деякими пасажами з антикорупційної промови Президента України Леоніда Кучми, в неї виникло враження, буцімто вона чує "не Президента нашої країни, який, на мій погляд, уже вдруге є Президентом України, а є кандидатом в Президенти, котрий був дуже недосвідчений і перебував лише на першому терміні. Тому таке враження в мене складається, що він не керував цією країною, не був ні гарантом прав людини в цій країні, не був главою держави, тому що він наче відкриває очі на існуючий досить давно стан корупції в державі".

Всесвітня організація “Transparency International” опікується розробкою проектів, спрямованих на попередження корупції та вдосконалення антикорупційної законодавчої бази у деяких країнах. На думку директора українського відділення “Transparency International” Лариси Денисенко, досить дивним виглядає той факт, що "такі речі говорить Президент держави, і в принципі він не пропонує ніяких конструктивних дій, а констатує факти, які давно і всім відомі, починаючи, мабуть, зі школярів, закінчуючи міжнародною спільнотою – що стан з корупцією в Україні дуже важкий. І глава держави, як це не прискорбно, в принципі просто констатує, що так, суспільство корумповане, державні органи корумповані... Але ви знаєте, я щось не помітила, аби хтось у нас був звільнений по причинам корупції..."

Йдеться про те, що, як неодноразово повідомляли і українські, і зарубіжні засоби масової інформації, у найближчому оточенні Президента перебувають деякі люди, проти яких і на батьківщині, і поза її межами порушувались антикорупційні кримінальні справи. Тим не менше, так нічого й не змінилося. Тому, за словами пані Денисенко, "все це нагадує профанацію і передвиборчу програму. Тобто, уже починає стартувати передвиборча програма, як мені здається, і пан Кучма асоціює себе не так як президента держави, а так, як потенційного і міцного, може, навіть єдиного кандидата в Президенти".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG