Доступність посилання

ТОП новини

Виборча кампанія в Америці.


Юрій Дулерайн Виборча кампанія в Америці.

Нью-Йорк, 30 січня 2004 - Президентські вибори у Сполучених Штатах відбудуться на початку листопада, тобто лише за дев”ять місяців має визначитися, хто мешка-тиме у Білому домі у наступні чотири роки. У Республіканській партії все було ясно вже давно: президент Джордж Буша не має жодного гідного або достатньо зухвалого, скажемо так, опонента серед однопартійців. Але з-поміж членів Демократичної, опозиційної партії точиться затята боротьба за право кинути виклик Бушеві. Номінально претендентів залишається семеро (на початку було дев”ять), але практично, за вислідом перших пробних виборів по штатах Айова і Нью-Гемпшир, виявилося, що реальні шанси мають лише четверо претендентів. Це сенатори Джон Керрі та Джон Едвардс, колишній губернатор штату Вермонт Говард Дін і відставний генерал, колишній командувач військ НАТО в Європі Веслі Кларк.

Але що то практично означає – бути претендентом? Та ж не можна просто так, ставши на ящик з-під вівсяних пластівців, оголосити себе суперником президента Сполучених Штатів. Тут потрібна організація, та ще й яка.

Спочатку були гроші. Багато грошей. Коли торік навесні колишній губернатор штату Вермонт протягом шести тижнів виступив на кількох десятках зібрань перед виборцями-демократами, прихильники побачили, що Говард Дін має неабиякі ораторські якості, він здатний захопити, переконати, схилити на свій бік слухача, особливо слухача з ліберальними переконаннями. Він стверджував, що всі нещастя Америки від того, що у внутрішній політиці президент Буш обстоює права багатих, а у зовнішній політиці, мовляв, зрадив мирні ідеали американців, що треба все змінити і він, Говард Дін, може це зробити. Він змальовував себе аутсайдером Вашингтона, запевняв, що не має нічого спільного зі столичними політиканами. Це сподобалося бунтівній студентській молоді. Прихильники створили комітет сприяння кандидатурі Діна на майбутніх президентських виборах і почали збирати гроші на передвиборчу кампанію. Дуже швидко вони зібрали 41 мільйон доларів, більше, ніж усі суперники Діна, разом узяті. На ці гроші було створено величезну кількість рекламних телевізійних сюжетів, замовлених провідним рекланим фірмам, виготовлено мільйони екземплярів плакатів, значків, наклейок на автомобільні бампери тощо. 500 чоловік на зарплаті розгорнули агітацію. Штаб-квартири кампанії Діна було відкриті по всіх великих містах. Як показували опитування громадської думки, Дін став одноосібним лідером перегонів. Зі свого боку, суперники теж збирали гроші, хоча й не так багато, як Дін, і пропонували виборцям власні ідеї. Наспіли первинні вибори і виявилося, що попри ораторські таланти, Дін не зміг виграти пробних виборів. На перше місце в Айові та Нью-Гемпширі вийшов сенатор Джон Керрі. А що ж Дін? Він призначив менеджером своєї кампанії Роя Ніла, вашингтонського діяча, такого вже інсайдера – далі нікуди, закликав до централізованого професійного керівництва кампанією і запропонував 500 платним працівникам обійтися два тижні без зарплатні, бо всі кошті пішли на агітаційні заходи, в касі лишилося менше 5 мільйонів доларів, а нових пожертв не густо.

Між тим, попереду 3-го лютого - первинні вибори, що відбудуться одразу в сімох штатах. Дін сподівається повернути собі лідерство. Як то кажуть, стежте за рекламою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG