Доступність посилання

ТОП новини

"Нове обличчя короля" – про омолодженого італійського короля мас-медіа, прем’єр-міністра Сильвіо Берлусконі.


Людмила Ваннек "Нове обличчя короля" – про омолодженого італійського короля мас-медіа, прем’єр-міністра Сильвіо Берлусконі.

Прага, 30 січня 2004 - Як відомо, особистості, котрі стоять у центрі уваги суспільства, повинні вміти себе презентувати. До правил такої гри належить виробити певний імідж (іноді й кілька), бо ж без цього важко пройти на публіці. А публіка – це ті ж виборці, ті ж телеглядачі. Перший насправді видатний модерний психолог, який займався "психологією мас", Ле Бон описав цей феномен так: "Маси можуть мислити лише образами, і лише за допомогою образів на них можна впливати". Такий висновок Ле Бон зробив ще у 1968-му році.

А зараз 2004. І на масовій сцені, зокрема італійській, головну роль вже доволі давно відіграє Сильвіо Берлусконі – людина медійна. Мультимедійна!

Він і медійний бос, і медійний об’єкт, і навіть в якомусь сенсі медійний продукт. Прем’єр-міністр Берлусконі докладає усіх зусиль, щоб зберегти свій імідж медійності. Яких особливих заходів йому доводиться вживати?

Понад місяць спекулювали мас-медіа тим, "куди подівся" Сильвіо Берлусконі.

Версії висувалися різні, від "переховується від терористичних нападів", до "його убили анархісти", "він невиліковно хворий" або "зробив пластичну операцію".

Берлусконі ж сам, вперше з’явившись на публіці наприкінці минулого тижня, спростовував усі чутки, але справжньої причини свого зникнення не називав. Він відбивався від докучливих журналістів жартом, що, мовляв, переховувався на своїй віллі в Сардинії, де приходив до тями після шестимісячного головування Італії у Євросоюзі.

Газета "Ла Стампа" тоді повідомила, що 67-літній Берлусконі таки переніс пластичну операцію, і посилалася газета на особистого лікаря прем’єра Умберто Скапаніньї. При цьому лікар жодних інших таємниць повідомляти не хотів, бо "некоректно, приватна ж справа"!

Сам же герой усіх цих газетних і телевізійних повідомлень Берлусконі сміявся над такими, як він казав, "бздурами" журналістів і стверджував, що попросту дбав про свою фізичну форму, сидить на тібетській дієті, а найголовніше – поститься!

Чи ті 11 кілограмів, на які він схуд за той місяць, були результатом посту, чи тібетської дієти – про це італійські мас-медіа не повідомляють. Але припускають, що Берлусконі, лідер партії "Форца Італія", вирішив омолодитися напередодні 10-ї річниці своєї партії.

Газета "Корр"єре делла сера" називає це приблизно так: він подарував собі обличчя, яке його товариші- партійці бачили 10 років тому на партійних з’їздах.

І ось раптом учора надійшло офіційне підтвердження самого Берлусконі про те, що з обличчям він-таки дійсно щось зробив, але це “щось” – не пластична операція, а лише розгладжування зморщок довкола очей! І зробив він це зовсім не з любові до партії, а до своєї дружини, на 20 років молодшої від нього акторки Вероніки Ларіо, яка й наполягала на такому кроці! Про це прем’єр розповів в інтерв’ю газеті "Ла Републіка".

Згадаймо лише, що коли наприкінці минулого року Сильвіо Берлусконі видав альбом своїх балад, то сумні назви пісень приписували тоді нещасному коханню прем’єра до красуні Вероніки. Назви ж говорили самі за себе: "День порожній, а ніч сумна", "Це все моя провина", "Я не знаю, чи я ще спроможний мислити".

СіДі, який вийшов у продаж наприкінці жовтня минулого року, мав назву "Краще заспівати".

Декотрі покупці крамниць тоді говорили: "Краще б він більше турбувався про те, щоб робити добрі справи для Італії, а не про спів".

Сьогодні говорять: краще б він турбувався про Італію, а не про свою зовнішність!

А газета "Ла стампа" десь так і каже, що бажання Берлусконі виглядати краще означає лиш те, що він серйозно готується до виборів у червні.

Якою б не була причина турботи Берлусконі про свою зовнішність, зрозумілим є принаймні одне: терористи ані анархісти, ані комуністи, ані інші "істи" тут ні при чому.

Прем’єр знову виграв як медіа-продукт: про нього говорять, і він у центрі уваги, навіть якщо дехто (як от газета "Фоліо") порівнює його з "чимось середнім між дитиною і Борисом Карлоффим" – британським актором, який грав у фільмах жахів.

Погана реклама – це теж реклама!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG