Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь активізувала контакти з Україною.


Юрій Свірко Білорусь активізувала контакти з Україною.

Мінськ, 30 січня 2004 - Цієї п’ятниці в Мінську перебували відразу три українські делегації: Національного банку на чолі з його головою Сергієм Тигипком, держкомітету з питань фізичної культури й спорту та Харківського авіазаводу. Остання делегація презентувала в Білорусі новий літак Ан-140, який дуже зацікавив місцевих авіаторів.

Хоча президенти Білорусі та України відразу після Нового року домовилися зустрітися в середині січня, цієї зустрічі не відбулося. Проте цього тижня до Мінська приїхала делегація Державного комітету України з питань фізичної культури й спорту на чолі з начальником управління олімпійських видів спорту Ніна Уманець. Проте з головним білоруським олімпійцем - президентом Національного олімпійського комітету Олександром Лукашенком вона не зустрілася, бо той поїхав на гірськолижний курорт у Австрії. З білоруським міністерством спорту й туризму було обговорено програму співробітництва двох відомств на цей і наступний роки. А голова правління Національного банку України Сергій Тигипко приїхав до Мінська на третє засідання консультативної ради нацбанків двох держав. Разом із білоруським колегою Петром Прокоповичем він обговорив економічну ситуацію та виконання основних напрямків грошово-кредитної політики в Білорусі та в Україні минулого року та перспективи співробітництва на цей рік. За словами українського посла, в Мінську переговори пройшли дуже добре, а питання про ліквідацію українського боргу не обговорювали, оскільки це є питання урядів, а не центральних банків. До того ж, за словами посла Шаповала, український борг є "віртуальним".

Посол зробив цю заяву в інтерв’ю радіо “Свобода”, коли приїхав до аеропорту Мінськ-1 на презентацію реального літака Ан-140, який прилетів до Білорусі з Харкова, де його виробляють. Цей літак на 52 пасажири розрахований на внутрішні авіалінії та рейси до сусідніх держав. В Україні вже 5 таких літаків: у Харкові, Одесі та Запоріжжі. Звідти вони літають також до Франкфурта та Братислави. Білоруські авіатори дуже зацікавлені мати Ан-140, тому що компанія "Бєлавія" була змушена припинити польоти до Відня, Праги, оскільки там не дозволяють приземлятися літакам Ан-24. Нова машина саме й покликана замінити цей старий радянський "кукурузник", який досі літає на лінії Мінськ - Київ. Ось що сказав радіо “Свобода” заступник директора Харківського авіазаводу Олександр Стешенко: “Білорусь, природньо, є для нас ринком, тому що тут практично та сама техніка, що в Україні, Росії, Казахстані. Усе нам зрозуміло, і їм теж. Білоруський комітет цивільної авіації має сам визначити, скільки літаків треба. Зрозуміло, що один літак ніхто не постачає”.

Представник Харківського авіазаводу додав, що його підприємство готове продати Білорусі мінімум 3 літаки, і перший уже в грудні цього року, якщо конкретні переговори розпочнуться саме зараз. Замовлень у Харкові вистачає.Головна для білорусів проблема - ціна, яка складає 8 з половиною мільйонів доларів. Хоча це майже вдвічі дешевше, ніж у аналогічних західних літаків, Володимир Стешенко обіцяє: “Ми переглядатимемо ціну залежно від серійності випуску цих літаків. Те, що знижатимемо, це однозначно, але на якому конкретно літаку це розпочнеться, на восьмому чи десятому, це потім вирішуватиметься”.

На презентації літака Ан-140 у Мінську був присутній колишній губернатор Приморського краю Росії Євген Наздратенко. Він поінформував журналістів, що тепер обіймає посаду заступника секретаря російської Ради безпеки. Сам секретар Володимир Рушайло теж перебуває в Мінську. Отже, за білорусько-українськими комерційними стосунками пильно стежить Москва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG