Доступність посилання

ТОП новини

Україна домовляється з Євросоюзом і критикує Раду Європи.


Мар’яна Драч Україна домовляється з Євросоюзом і критикує Раду Європи.

Прага, 27 січня 2004року - Україна і Європейський Союз готують спільний план дій з огляду на розширення ЄС у травні. У першому раунді консультацій у вівторок у Києві брали участь 10 представників з різних служб Європейської комісії. Зі свого боку, представники опозиції попереджають, що Україна може назавжди залишитися на задвірках Європи.

Україна - одна з перших держав, з якою ЄС розробляє План дій "Сусідство." Офіційний Київ сподівається, що цей документ буде розрахований на короткий час, щоб потім перейти до тіснішої інтеграції. Адже Україна прагне бути не сусідом ЄС, а повноправним членом. У вівторок після першого раунду консультацій представники Єврокомісії сказали, що продовжать переговори у лютому-березні, а остаточний звіт підготують у травні. Про деякі завдання України радіо "Свобода" розповів перший заступник міністра закордонних справ України Олександр Чалий, коли минулого тижня готував переговори в Брюсселі:

"Країни Балтії заявили про денонсацію угод про вільну торгівлю. Фактично у нас створюється певний вакуум. В тому числі з країнами, з якими ми вже продемонстрували, що українська економіка сьогодні вже спроможна мати угоди про вільну торгівлю, з економіками, які досягли критерію членства в ЄС. Тому ми бачимо вихід, що ми повинні інтенсифікувати з ЄС переговорний процес щодо укладення угоди про вільну торгівлю. Це наша , українська точка зору".

Але оглядачі попереджають, що Україні буде важко домовлятися з Брюсселем, якщо будуть скасовані прямі президентські вибори. Тоді Україні не світить членство в ЄС, буде згорнута і торгівля. Принаймні так вважає колишній міністр закордонних справ, нині голова парламентського комітету з питань євроінтеграції Борис Тарасюк:

"Справа в тому, що Європейський Союз так само, як і НАТО, мають так звану політичну частину, тобто стабільність функціонування інститутів демократії, верховенство права, поважання прав і свобод людини, баланс гілок влади і таке інше. Отже, якщо наша влада піде далі по шляху цинічного сценарію розтоптування Конституції і наших зобов’язань до неї, то, звичайно, це позначиться і на стосунках з Європейським Союзом в негативному плані".

Передумовою до вступу в Євросоюз є членство в іншій міжнародній організації - Раді Європи. І тут конфлікт не стихає. Міністерство закордонних справ України у вівторок розкритикувало рішення Парламентської асамблеї Ради Європи розглянути події в Україні 29-го січня. Речник МЗС Маркіян Лубківський:

“Особливе занепокоєння викликає той факт, що питання конституційної реформи, яке є внутрішнім питанням України, розглядатиметься під упередженим формулюванням “конституційна криза”. Прикро, що не були враховані ті роз”яснення, які надала українська сторона під час нещодавнього візиту в Україну представників ПАРЄ”.

Доповідачі парламенту Ради Європи Ганне Северинсен і Рената Вольвенд минулого тижня у Києві заявили про недоречність змін до Конституції України напередодні президентських виборів у державі. А якщо такі зміни вже вносити, то можна порушувати українські ж закони, вважають вони. Не вщухає критика представників Ради Європи і в багатьох українських мас-медіа. Як написала у вівторок одна з київських газет, пані Северинсен - це карикатурний персонаж, який не має авторитету у Страсбурзі. А там тим часом обрали Северинсен одним з віце-спікерів парламенту Ради Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG