Доступність посилання

ТОП новини

В Іраку скоєні теракти проти курдських політичних партій.


Михайло Мигалисько В Іраку скоєні теракти проти курдських політичних партій.

Прага, 2 лютого 2004 - У північному Іраку у неділю терористи-самогубці скоїли напади на офіси двох курдських політичних партій. Щонайменше 67 осіб загинули та понад 250 зазнали поранень. Це перші напади такого кривавого масштабу на політичні партії в Іраку,це перший серйозний інцидент на контрольованій курдами території, яка досі вважалася найспокійнішою з усіх іракських регіонів.

Досі ніхто не взяв на себе відповідальності за теракти, однак американські та курдські представники вважають, що йдеться про бойовиків іноземних ісламістських угруповань “Ансар Аль-Ісламу” та “Аль-Кайди”. Прем’єр-міністр східного сектору автономного курдського анклаву Баргам Саліх заявив у понеділок у Вашингтоні, що все вказує на те, що йдеться про терористів, пов’язаних з “Аль –Кайдою”. Водночас він наголосив, що теперішні акти вказують і на те, що «терористи втрачають у силі й ця справа лише зміцнить рішучість курдів».

Рагім Мухаммед Амін, представник партії Патріотичний союз Курдистану у Багдаді, заявив: «У курдському регіоні ми маємо свою безпеку. Ми керуємо цим регіоном понад дванадцять років. Однак, оскільки Ірак є відкритим, терористи можуть перейти в будь-який іракський регіон. Це сталося в нас, ми є частиною Іраку». Курдський представник Амін також впевнений у тому, що йдеться про іноземних терористів.

Серед загиблих є також і деякі чільні представники двох партій: Патріотичного союзу Курдистану та Демократичної партії Курдистану - ДПК. Заступник речника ДПК у Багдаді Могаммед Амін Алделаве у понеділок заявив, що ці теракти не змінять політики становлення автономії Курдистану та демократії в Іраку: «Цей теракт був скерований проти процесу нормалізації та демократизації в Курдистані. Йдеться про один з численних нападів, проте він найжорстокіший. Ці теракти однак не змінять наших політичних цілей – демократії в Курдистані та в цілому в Іраку».

Сформована Сполученими Штатами Америки Тимчасова іракська урядова рада у Багдаді та парламент автономного курдського регіону в Ербілі оголосили у понеділок триденну жалобу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG