Доступність посилання

ТОП новини

Іракські контракти і польсько-американські стосунки.


Володимир Павлів Іракські контракти і польсько-американські стосунки.

Варшава, 2 лютого 2004 року.

Володимир Павлів

Чергове напруження на лінії Варшава-Вашингтон. Польське державне підприємство програло конкурс на озброєння майбутньої іракської армії. Варшавські політики і бізнесмени дуже розраховували на отримання цього контракту, а президент Польщі Александр Кваснєвський навіть особисто просив президента США Джорджа Буша посприяти у цій справі. Ще напередодні вирішення цього конкурсу польські політики заявляли, що поразка “Бумару” може негативно позначитися на стані польсько-американських стосунків.

Коли президент Польщі Александр Кваснєвський під час свого візиту до США у минулий вівторок просив Джорджа Буша посприяти польській фірмі “Бумар” в отриманні півмільярдного контракту на озброєння майбутньої іракської армії, то почув у відповідь, що американська адміністрація не має впливу на долю комерційних конкурсів. Перемагає там краща пропозиція. Через два дні після цього стало відомо, що “Бумар” програв у цьому конкурсі. Цей факт викликав у частини польських політиків обурення .Однак більш помірковані політики, до яких належить і віце-спікер верхньої палати польського парламенту Томаш Наленч, закликають не поспішати зі звинуваченнями:

Томаш Наленч

Нема чого покрикувати на Америку. Просто потрібно уважно розглянути результати цього конкурсу.

Володимир Павлів

Томаш Наленч мав на увазі те, про що вже встигли написати польські газети. А саме те, що у конкурсі переміг американський консорціум фірм, пропозиція якого була дешевшою на 238 мільйонів доларів, ніж польського “Бумару”. Те, що організатори конкурсу не мали нічого проти поляків, може свідчити й факт, що до американського консорціуму, котрий переміг у конкурсі, входять також дві інші польські фірми. Про це повідомив власник однієї з цих фірм Анджей Островський.

Анджей Островський

Переможцем конкурсу є американсько-польсько-іракський консорціум, переможна пропозиція якого містить у собі також частину польської комерційної пропозиції. Найближчими днями голова консорціуму приїде до Польщі з метою узгодження умов співпраці з польською стороною.

Володимир Павлів

Неофіційно відомо, що дві приватні польські фірми, входячи в кооперацію з американцями, теж запропонували постачання іракцям частини озброєння, яке продукують польські підприємства. З тією тільки різницею, що значно дешевше, ніж запропонувала державна фірма “Бумар”. Керівництво фірми “Бумар” заявило, що пропозиція американського консорціуму є підозрілою через свою дешевість і зажадало пояснення від організаторів конкурсу. Пояснення через якийсь час надійде, але вже сьогодні профспілки підприємств польського військово-промислового комплексу звинувачують польських політиків, що вони не зуміли достатньо ефектно пролобіювати цей проект. А міністр оборони Польщі Єжи Шмайдзинський у радіоінтерв”ю сказав, що керівництво “Бумару” повинне зробити відповідні висновки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG