Доступність посилання

ТОП новини

ВВС буде поставлено під контроль?


Марія Щур ВВС буде поставлено під контроль?

Прага, 2 лютого 2004 – Суперечка між телерадіокомпанією ВВС та британським урядом не завершилася рішенням комісії лорда Гаттона у справі смерті урядового експерта. Після цього рішення, яке фактично виправдало дії уряду і засудило ВВС, двоє вищих керівників компанії пішли у відставку. Але з’ясувалося, що принаймні один із них зробив це не добровільно, і він продовжує звинувачувати уряд у втручанні у редакційну незалежність ВВС.

Ані уряду Британії, ані новому тимчасовому керівництву ВВС не вдається поставити крапку у цій історії, яка, на думку оглядачів, стала найтяжчим ударом по репутації й незалежності однієї з найповажніших британських медіа-компаній. Колишній генеральний директор ВВС Ґреґ Дайк пішов у відставку на другий день після того, як незалежний суддя, що проводив розслідування смерті урядового експерта, дійшов висновку, що британський уряд та прем’єр Тоні Блер не вводили нікого в оману щодо Іраку, а повідомлення ВВС, в якому стверджувалося зворотнє, було помилковим. На думку лорда Гаттона, ВВС мала серйозні проблеми зі своєю редакційною системою, якщо вона пропустила такий матеріал. Новий виконувач обов’язків керівника ВВС відразу заходився викорінювати недоліки.

Проте на третій день Ґреґ Дайк уже виступив із заявою про те, що недоліків допускалася не лише ВВС, але й уряд, при чому недоліків серйозних. За словами Дайка, уряд систематично чинив тиск на компанію, а його відставка стала не так його власним рішенням, скільки результатом тиску уряду на раду опікунів громадської телерадіокомпанії. Таким чином, всупереч сподіванням уряду, цей конфлікт не залагоджується, а поглиблюється.

Значна частина співробітників ВВС підтримує свого колишнього керівника Ґреґа Дайка та колегу Ендрю Ґілліґана, чиє повідомлення призвело до конфлікту. Вони вважають, що абсолютна більшість повідомлень ВВС гідні довіри і перевірені, і поява одного репортажу, що прозвучав о шостій ранку минулого травня, не повинна вплинути на незалежний статус корпорації.

Ситуація для уряду погіршується, незважаючи на те, що результати розслідування є остаточними і однозначними на користь уряду, британська громадськість продовжує підтримувати ВВС і не довіряти урядові. Про це свідчать опитування громадської думки, опубліковані протягом вихідних.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG