Доступність посилання

ТОП новини

Одеса-Броди: січень вже минув, а рішення досі немає.


Марія Щур Одеса-Броди: січень вже минув, а рішення досі немає.

Прага, 2 лютого 2004 – Протягом вихідних минув термін, призначений самим урядом для оголошення рішення про те, яким має бути напрямок експлуатації нафтопроводу Одеса-Броди. Цього рішення оглядачі очікують найближчим часом, ймовірно, під час засідання уряду у середу. Куди потече нафта і чи буде вона каспійською або російською, також поки що незрозуміло, хоча за деякими ознаками, уряд все ж таки вирішить на користь європейського напрямку.

Поставити крапку в дискусіях, які точаться вже протягом кількох місяців щодо напрямку використання нафтогону Одеса-Броди, уряд пообіцяв до кінця січня. З огляду на те, що нафтогін простоює порожній, до швидшого визначення позиції України спонукав уряд і український Президент. У виступі наприкінці грудня Леонід Кучма сказав: «Урядові прийдеться відповідати за неприйняття рішення, за те, що він тяганиною займається. 500 мільйонів доларів закопано в землю, а ви знаєте, що метал має корозійні недоліки».

Але й попри ці погрозливі слова Президента, у призначений час рішення не прозвучало. Тим часом українські компанії, що лобіюють різні напрямки перекачування нафти, трактують кожна по-своєму аналіз американських експертів, на який спиратиметься уряд. Прихильник російської нафти, а відтак і зворотного напрямку роботи нафтогону, компанія ТНК-Україна привітала ту частину висновків, яка рекомендувала погодитись на пропозицію російсько-британської фірми ТНК-British Petroleum на три роки і прокачувати російську нафту до Одеси.

Противник цього рішення, компанія Укртранснафта, навпаки вважає, що висновки американських експертів збігаються з її власними та й аудиторів, щодо того, що робота з каспійською нафтою для України найвигідніша у довгостроковій перспективі. Говорить президент Укртранснафти і уповноважений з питань євразійського нафтотранспортного коридору Олександр Тодійчук: «Розрахунки підтверджують, що найбільш актуальним для України є використовувати Придніпровську систему магістральних нафтопроводів для збільшення обсягів транспортування російської нафти і починати качати каспійську нафту від Одеси до Бродів. Це приблизно однаково трактується і бізнес-планом компанії PriceWaterhauseCoopers і Energy Solutions, що це один з найбільш оптимальних варіантів розвитку нафтотранспортної системи України».

На думку оглядачів, саме таке рішення і оголосить уряд цієї середи, після засідання Кабінету Міністрів. До такого висновку аналітиків схиляє й обіцянка, яку дав у Вашингтоні віце-прем’єр міністр Андрій Клюєв, який, згідно з прес-релізом українського посольства, «засвідчив наміри України експлуатувати нафтопровід Одеса-Броди для транспортування каспійської нафти в Європу».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG