Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: США – розслідування у справі Іраку.


Василь Дарчук Огляд західної преси: США – розслідування у справі Іраку.

Прага, 3 лютого 2004 – Західні оглядачі продовжують коментувати рішення президента Буша призначити спеціальну незалежну комісію, яка розслідуватиме неправдиву інформацію розвідувальних служб США про іракську зброю масового знищення, що послужила головною причиною воєнного удару по Іраку.

Газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті привітала рішення Буша створити незалежну комісію у справі Іраку. Першим і найважливішим завданням цієї комісії, підкреслює газета, представити широкій громадськості справжню картину навколо Іраку. Нині цілком ясно, веде далі газета, що дані розвідувальних служб про ситуацію в Іраку перед ухваленням рішення у справі воєнної акції були неймовірно неправдиві. Тепер, як вважає «Нью-Йорк таймс», потрібно чітко вияснити причини цього явища, чи це брак людей на місцях, які збирали розвідувальні дані, чи помилковий аналіз розвідувальних служб, чи одне і друге? Далі слід вияснити, чи звіти ЦРУ не були підготовані спеціально, щоб задовольнити потреби політичних босів і чи не було тиску з боку цих босів? При цьому всьому, додає на закінчення газета, необхідна цілковита співпраця адміністрації у розслідуванні і доступ до всіх необхідних документів.

Тим часом коментатор газети «Інтернешанел геральд трібюн» Ґрінвей у контексті воєнної акції в Іраку гостро, із сарказмом критикує нинішню адміністрацію США, яку звинувачує у національному нарцисизмі. Психологічні симптоми цього явища, за словами автора, ілюзія безмежної сили й успіху, вимоги похвали й обожнювання з боку інших, глибоке почуття права на все, зарозумілість і безпідставні очікування особливого ставлення до себе. Усе це стосується, як вважає автор, до більшості нинішніх починань у зовнішній політиці США. Унаслідок воєнної акції в Іраку, як вважає автор, а точніше унаслідок однобічного рішення, а також відсутності зброї масового знищення, що послужила виправданням воєнної акції, постають серйозні сумніви в американській мудрості і правдивості. У більшості частин світу, веде далі Ґрінвей, зростають антиамериканські настрої, при цьому недовір’я до США найбільш помітне на Близькому сході. Навіть добрі наміри Америки за нинішніх умов сприймаються із недовір’ям.

На закінчення коментатор газети «Інтернешанел геральд трібюн» пише, що на думку багатьох європейських спостерігачів, США не спрямували своїх зусиль у належному напрямку в боротьбі з тероризмом, вдаючись до воєнного рішення проблеми і рекрутуючи таким чином ще більше терористів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG