Доступність посилання

ТОП новини

ФСБ Російської Федерації відкрило кримінальну справу після вилучення книжки «ФСБ підриває Росію», автори якої досліджують підриви житлових будинків у Москві і Волгодонську восени 1999 року.


Петро Кагуй ФСБ Російської Федерації відкрило кримінальну справу після вилучення книжки «ФСБ підриває Росію», автори якої досліджують підриви житлових будинків у Москві і Волгодонську восени 1999 року.

Прага, 3 лютого 2004 року - Відомого російського правозахисника, колишнього дисидента і політв’язня, а нині головного редактора інформаційного агентства «Пріма» Олександра Подрабінека 28 січня викликали до ФСБ Російської Федерації. Його допитували у зв’язку з вилученням в агентства «Пріма» накладу книжки «ФСБ підриває Росію».

Кримінальна справа порушена минулого року. Наразі, у цій справі не має обвинуваченого чи обвинувачених.

Агентство «Пріма» закупило понад 4 тисячі примірників книжки «ФСБ підриває Росію» з метою поширення її через торговельну мережу. Книжку було видано у Латвії і завезено до Росії з дотриманням усіх митних правил. Але 29 грудня минулого року, працівники міліції і ФСБ затримали автомобіль, яким перевозили наклад і конфіскували його.

У книжці «ФСБ підриває Росію» її автори Олександр Литвиненко і Юрій Фельштинський розслідують події осені 1999 року, коли у Москві і Волгодонську були підірвані житлові будинки. Відповідальність за підрив будинків було покладено на чеченців, і після цих терактів населення Росії підтримало нове вторгнення російських військ до Чечні. Однак, у причетності до підриву будинків, оглядачі та правозахисники підозрюють саму ФСБ Росії.

Слідчий під час допиту повідомив Подрабінеку, що за висновком експертизи, у книжці «ФСБ підриває Росію» розголошено державну таємницю.

Відома російська правозахисниця Єлена Боннер закликає міжнародні правозахисні організації виступити на захист головного редактора правозахисного інформаційного агентства «Пріма» Олександра Подрабінека, щоб запобігти можливому його арешту. Вона зазначає, що за досвідом попередніх років, після допитів наступали арешти. Сам Подрабінек зауважив, що його допит був, так би мовити, «пробою на зуб». За словами Єлени Боннер, співробітники ФСБ прекрасно поінформовані від своїх кагебістських попередників, що Подрабінек зроблений з матеріалу, який «на зуб» не піддається. «Цей захід ФСБ адресовано усій російській правозахисній спільноті, котра ледве народжується. І якщо ми промовчимо, то «на зуб» будуть пробувати будь-яку правозахисну організацію», - наголошує Єлена Боннер.

«Я закликаю російських правозахисників усіх напрямків та міжнародні правозахисні організації виступити на захист Олександра Пдрабінека, не очікуючи, коли, за логікою «кедебістсько-феесбешних подій», після допиту відбудеться арешт. Зараз, а не потім, сьогодні, а не завтра потрібно захистити Олександра Подрабінека. Наше загальне право – отримувати і поширювати інформацію», - мовиться у зверненні відомої російської правозахисниці Єлени Боннер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG