Доступність посилання

ТОП новини

“Про і контра”


Данило Яневський “Про і контра”

Київ, 25 січня 2004 року.

Данило Яневський

Щирі вітання всім друзям радіо “Свобода”. Адже тільки справжні друзі здатні залишити осторонь всі важливі справи, які припадають на вечір неділі для того, щоби взяти участь у програмі, яка називається “За і проти”.

Серед таких друзів – Ігор Когут, президент незалежного аналітичного центру “Лабораторія законодавчих ініціатив” та Володимир Філенко, ветеран демократичного руху в Україні, член парламенту від 1990 р., член “Демократичної платформи в Компартії України”, член “Народної Ради” - демократичної фракції у Верховній Раді I-го скликання, тепер – чільний репрезентант блоку Віктора Ющенка “Наша Україна”.

Мене звати Данило Яневський. За режисерським пультом київської студії радіо “Свобода” – Михайло Петренко.

Сьогодні будемо пліткувати, заглядати за лаштунки, у замочну шпарину, обговорювати те, про що ніколи не обговорюють офіційні засоби масової інформації.

Головна тема пліток – що відбувається по той бік офіційної картинки, яку чи не кожного вечора ви, шановні слухачі, можете бачити на екранах своїх телевізорів. Хто і як обстоює інтереси своїх виборців у Верховній Раді, чи роблять це депутати – або, принаймні, деякі з них взагалі? Скільки і чого це нам коштує – грошей, нервів, втрачених ілюзій абощо?

Якщо маєте свою думку, якщо бажаєте поставити запитання нашим гостям – телефон не змінився 490-2905, але прошу вас, шановні слухачі, дати нашим гостям час бодай до 20-ї 30-ть аби трохи “розговоритися”.

Отже, шановні гості, перше запитання. Пане Ігоре, пане Володимире, днями деякі мережеві ЗМІ оприлюднили деякі матеріали досліджень діяльності українських парламентарів. Матеріал, поданий популярною “Українською правдою” називався “Найбільші прогульники – Волков і Звягільський, найменше пише – СДПУ(О)”.

Згадані добродії пропустили найбільше пленарних засідань сесії, що минула: Юхим Звягільський – 69% , пан Волков 60%. Не пропустили жодного пленарного засідання 86 народних депутатів, серед них 37 – комуністів, 30 – з фракції "Регіони України", 19 – із Соцпартії. Фракція соціалістів демонструє унікальну дисципліну. Тільки один соціаліст пропустив лише одне засідання.

Згідно зі статистикою виступів на пленарних засіданнях за кількістю виступів лідирує член "Нашої України" Юрій Кармазін. За 4 сесію у нього 190 виступів. Він провів біля мікрофону 7 годин 48 хвилин (а за всі чотири сесії – 30 годин 25 хвилин). Його колега Віктор Пінчук натомість виступав аж 4 секунди, 147 народних депутатів не виступали протягом 4 сесії жодного разу. Цей список я можу читати довго. Він досить цікавий, але нескінченний, можна так сказати.

На які інші факти та обставини треба звернути увагу наших слухачів, яким належить суверенне право надавати повноваження тій чи іншій особі представляти їх у парламенті? Пане Ігоре, почнемо з Вас.

Ігор Когут

Доброго вечора! Напевне, що ця цікава статистика, виконана дружньою на фундацією “Відкрите суспільство”, багато про що свідчить. Це справді дуже атрактивні цифри. Ми в свою чергу намагаємося більше приділяти уваги аналітичній стороні і експертній стороні парламентської діяльності. І тому, очевидно, для виборчого загалу, для виборців України, можливо, буде так само цікаво знати, які, власне, сфери законодавства цікавлять тих чи інших депутатів, ті чи інші фракції, які, скажімо, корпоративні чи інші інтереси відстоюють ті чи інші депутати, ті чи інші, знову ж, фракції. Доволі часто це виражається або в тих законодавчих ініціативах, котрі з’являються і реєструються в парламенті або у тих чи інших виявах під час голосування.

Данило Яневський

Даруйте, що Вас перебиваю. Депутати все ж таки більше, за вашими спостереженнями, обстоюють корпоративні інтереси чи інтереси своїх виборців? Яка тут взагалі існує пропорція?

Ігор Когут

Бувають дуже різні випадки, бувають різні пропорції. Наприклад, от Ви згадували про пана Волкова. Свого часу ми для нашого ресурсу, власне, таки здійснюємо моніторинг передвиборчих обіцянок депутатів, який називається “Орієнтир виборця. Парламентський моніторинг”. Для нього ми час від час збираємо різного плану коментарі. Я був свідком, коли наш журналіст підійшов до пана Волкова і спитався: “А ось чому Ви не підтримуєте пропорційну систему виборів до парламенту?” Починається величезна кількість аргументів на те, що ось це вигідно лише соціалістам, котрі не пройшли в мажоритарних округах..

Данило Яневський

Зрозуміло.

Ігор Когут

А от ті, хто працюють в округах, вони там безпосередньо пашуть, орють, я не знаю, що роблять.

Данило Яневський

“Розганяють хмари,” – говорить українське прислів’я.

Ігор Когут

А з іншого боку, наступне питання нашого журналіста: “Але вибачте, Ви ж підтримуєте пакет конституційної реформи Президента?” “Звичайно, так.” “Але там же є питання обов’язкового запровадження пропорційної виборчої системи.” На це питання відповідає наступним чином: “Це ж в пакеті...” Данило Яневський

Зрозуміло. Пане Володимире, Ви, як безпосередній учасник процесу, на що хотіли би звернути увагу в першу чергу?

Володимир Філенко

Це, дійсно, цікаве опитування, яке ви провели. Але я думаю, що в цьому опитуванні об’єктивності Ради є один недолік.

Данило Яневський

Хіба що один...

Володимир Філенко

Хіба що один, так. Мова тут іде про те, що проаналізовано діяльність депутатів тільки в сесійному режимі. А ми з вами знаємо, що депутати працюють в рамках пленарних засідань, працюють в комітетах профільних, фракціях і працюють в округах. Тобто є чотири напрямки дуже важливих. Може бути так, що один депутат менш активний в сесійній залі, але дуже активний у фракції або в комітеті, що не є публічним фактором.

Данило Яневський

В якому Ви окрузі працюєте?

Володимир Філенко

Наразі мій округ – вся Україна, скажемо так.

Данило Яневський

Так то може сказати кожний депутат!

Володимир Філенко

Тихо-тихо, пане Данило. Але в конкретному випадку, оскільки питання стосується мене, то я більше працюю на теренах Харківщини, моєї малої батьківщини, де я маю честь і задоволення очолювати штаб виборчий блоку “Наша Україна”.

Данило Яневський

А чого більше – честі чи задоволення в цьому процесі?

Володимир Філенко

І того, і того багато.

Ігор Когут

Але перепрошую. Дуже цікаво було свого часу. Зараз менше ведеться розмов. Зараз і депутати, і експерти задіяні в десь більших матеріях, вищих питаннях. Але колись, одразу після виборів, ми з’ясували для себе, що справді депутатський корпус поділився на “чорних” і “білих”.

Данило Яневський

Що є критерієм поділу?

Ігор Когут

Звичайно, частина (рівно половина) депутатів обирається в округах, а інша частина – це є “списочники”. Звичайно, що певна відповідальність і необхідність залучення багатьох ресурсів, в тому числі людських, експертних, теж була долі не співмірна. Це свідчило про те, що депутат від округу повинен все ж таки їздити, якось звітувати, щось таке робити. А доволі часто “списочники” справді займалися безпосередньо такою політикою на центральному рівні і рідко...

Данило Яневський

А от пан Філенко згідно з цим поділом “чорний” депутат чи “білий”?

Ігор Когут

Суто формально він, звичайно, такий “білий” депутат. Але я його знаю особисто певний час і знаю, яку він роботу робить в себе на Харківщині. Принаймні, доволі багато роботи і часу він проводить там. Він може про це сам говорити і коментувати.

Володимир Філенко

Тут є ще один момент, який не стосується мене. Ігор задав цікаву тему – “чорні” і “білі”. Але треба сказати, що є ще більш глибокий розподіл, ще на більш “чорних” і ще на більш “білих”.

Данило Яневський

Я якраз про це хотів запитати в цю секунду. Ми знаємо з повідомлень ЗМІ, розмов з народними обранцями, в тому числі в нашій студії неодноразово вони про це говорили, що принаймні деякі з народних депутатів заплатили за місце в парламенті мільйон, 2 мільйони, очевидно, доларів. На ці гроші можна до кінця життя спокійно жити на Флориді десь, наприклад. Люди що, пане Володимире, платять гроші за те, щоб 4 роки нічого не робити?

Володимир Філенко

Знаєте, сам за руку не хапав, але так само, як і Ви, я про це чув. Але за руку не хапав, так як в анекдоті цих радянських часів, коли каже “Їду в трамваї і якась сволота анекдот розказує. Хотів спіймати, не спіймав...” Анекдот був такий. Оце й тут так.

Дійсно, очевидно, з великою долею вірогідності можна стверджувати, що значна частина депутатів (багатих депутатів) заплатили або за місця у списку, або ж де-факто купили округ. Я про це говорю з великим сумом тому, що я пройшов в своєму житті і демократичні вибори.

Данило Яневський

Так, ми пам’ятаємо це. А скільки Ви заплатили за місце в списку? І чому Вас взагалі туди включили?

Володимир Філенко

Наразі я...

Данило Яневський

Тому що Ви – “білий” чи тому що Ви – “чорний”?

Володимир Філенко

Очевидно тому, що я “чорний”. Давайте тоді трішки повернемось до цієї частини розмови. Так от, справа в тому, що і серед мажоритарників є люди, які дійсно затято працюють в округах, а є такі, які не працюють абсолютно. Це навіть менше залежить – “списочник” чи той, що по пропорційній системі. Серед пропорціональників є ті, які працюють затято, працюють на команду, на державу. Врешті-решт, там і на себе трішки працюють.

Данило Яневський

Без того нам ніяк.

Володимир Філенко

Між іншим, це нормально. Коли у людини є об’єктивне поєднання особистого, командного і державного, це свідчить про її здоров’я і про її надійність.

Данило Яневський

В нас багато хто в країні вважає, що “держава – це я”. І отже, все, що добре для мене, то добре для держави.

Володимир Філенко

Не так багато є. Перелік таких людей не такий вже й широкий, я думаю. Він десь до певної міри обмежується прізвищем “Кучма”, але ж ми сьогодні не про це.

Данило Яневський

Не про це.

Володимир Філенко

То я повертаюся до іншої теми. От що платив я? Дійсно, кажу це відверто в ефірі, і це знають мої друзі, за місце в списку я дійсно не платив не копійки. Очевидно, крім своїх нервів, здоров’я і якоїсь роботи, яку я здійснював. Те, що я був на відносно високому місці в списку “НУ”...

Данило Яневський

Нагадайте слухачам на якому.

Володимир Філенко

26-те. Це, очевидно, було зароблено і попередньою політичною діяльністю. Я сподіваюсь, що я й сьогодні не розчаровую своїх колег. Але я хочу повернутись до мажоритарщиків. От Ігоре, я Вами погоджуюсь до певної міри. Але в нас скільки прикладів, коли мажоритарщики на цих виборах були в одному окрузі... Це як раніше ми знаєм – ліс вирубали, спалили, задобрили землю золою, взяли один-два урожаї і переходять на нову ділянку лісу, вирубують, знову палять...

Данило Яневський

Це – підсічна система називається.

Володимир Філенко

Оце ж і тут так. Багато мажоритарщиків, які абсолютно не несуть відповідальності, вже на другий день після виборів – перед тим округом, який вони купили цього разу. Ми були з Вами свідками, коли обходили (особливо на довиборах) такі відомі системи (чомусь вони називаються імені Шуфрича або імені Хмельницького – я не знаю, чому вони так називаються). Ходили слухи, що це була абсолютно пряма, конкретна, так би мовити, плата за конкретні голоси. Я не втримаюсь, щоб не розказати тут анекдот. Це – анекдот, не більше. Правди тут, очевидно, немає.

Данило Яневський

Якщо коротенько.

Володимир Філенко

Я тут дуже коротко. Відомо, що на довиборах до ВР в місті Мелітополі переміг Василь Хмельницький. Кажуть, що його там під час виборів не було. Але один раз він змушений був там з’явитися в територіально-виборчу комісію, щоб отримати тимчасове посвідчення. Він вийшов у Мелітополі на площу після того, як отримав посвідчення і каже: “Так от яке це місто Маріуполь.”

Данило Яневський

Я не можу не втриматись...

Володимир Філенко

Це анекдот всього-навсього. Очевидно, тут немає ніякої долі істини. От такий анекдот ходить...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG