Доступність посилання

ТОП новини

Німецька залізниця вчиться пункутальності.


Надія Кандиба Німецька залізниця вчиться пункутальності.

Німеччина, 4 лютого 2004 - Хто пізно ходить, той сам собі шкодить. Тепер це правило поширюватиметься також і на німецьку залізницю “Deutsche Bahn”. Уряду Німеччини вдалося домовитися з керівництвом цього концерну про запровадження системи відшкодування на випадок запізнення потягу.

Якщо німці й славляться своєю пунктуальністю, то цього зовсім не можна сказати про німецьку залізницю. Роками концерн “Deutsche Bahn” був об’єктом для насміхань у зв’язку з постійними запізненнями його поїздів. Хоча самим пасажирам, які з вини залізниці, не встигли, наприклад, на ту чи іншу зустріч, звичайно зовсім не до жартів. Теоретично за запізнення потягу досі можна було отримати також невеличку компенсацію від “Deutsche Bahn”, однак для цього треба було спочатку довго сперечатися з провідником. Таке відшкодування виплачувалася виключно на добровільній основі. Тепер ситуація дещо змінилася: після масивної критики та внаслідок потужного тиску з боку уряду концерн “Deutsche Bahn” документально зобов’язався виплачувати компенсацію пасажирам, якщо потяг вибився з графіку. Для цього було підписано так звану “Хартію клієнтів”. Міністр з питань захисту інтересів споживачів Ренате Кюнаст привітала таке рішення:

“Хартія клієнтів” значно покращить становище пасажирів. Тепер вони, вимагаючи відшкодування, можуть посилатися на правовий документ”. Отже, той, хто вирішить відправитися в подорож по Німеччині залізницею, повинен знати, що в разі запізнення потягу на більш як одну годину концерн “Deutsche Bahn” повинен повернути йому 20 % від вартості квитка. Якщо поїзд так і не прибув у місце призначення до півночі, то тоді німецька залізниця повинна зобов’язана оплатити пасажирам готель або таксі. Для розв’язання суперечливих питань уряд Німеччини планує створити арбітражну установу. Щоб отримати таке відшкодування, треба, як і раніше, спочатку звернутися до провідника, але тепер той не має права сказати “ні”. Критикам, однак, таких поступок з боку тільки “Deutsche Bahn” замало.

“Хотілося б, щоб права клієнтів були врегульовані законодавством, оскільки тоді таке правило поширюватиметься й на інші транспортні підприємства”, - сказав Карл-Петер Науманн зі спілки захисту прав пасажирів “Pro Bahn“. Тим часом знервовані пасажири вітають вже навіть такі зміни. Можливо тепер німецька залізниця справді навчиться пунктуальності, адже віднині це для неї найдешевший варіант.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG