Доступність посилання

ТОП новини

Допомога закордонним країнам у проекті нового бюджету США.


Юрій Дулерайн Допомога закордонним країнам у проекті нового бюджету США.

Нью-Йорк, 4 лютого 2004 - Щойно запропонований Білим домом проект державного бюджету Сполучених Штатів на наступний фінансовий рік передбачає певне скорочення допомоги закордонним країнам.

Після закінчення холодної війни й розвалу Радянської імперії американська закордонна допомога була насамперед розрахована на те, щоб полегшити новим незалежним країнам перехід до демократичного розвитку й вільного ринку. Але нині Сполучені Штати у стані війни з міжнародним тероризмом, включно з надзвичайно дорогими операціями в Іраку та Афганістані. У проекті бюджету на новий фінансовий рік, який почнеться першого жовтня поточного року, передбачається рекордний дефіцит платіжного балансу, понад 500 мільярдів доларів. Все це плюс видатки на посилення національної безпеки примушують Вашингтон скорочувати обсяги традиційної закордонної допомоги. Ось як пояснює нову реальність президент Джордж Буш:“Враховуючи триваючу терористичну загрозу американському народові, мій бюджет збільшує майже втричі у порівнянні з 2001-м роком видатки на національну безпеку... до 30 мільярдів 500 мільйонів доларів. Ці кошти допоможуть посилити безпеку на наших кордонах, в аеропортах і морських портах і вдосконалять захист від біологічної атаки... Я пропоную на 357 мільйонів доларів збільшити видатки на протитерористичні заходи. Америка не зменшить пильності у війні з терором”, - підкреслив Буш. Отож, за винятком оборонного бюджету, мало не всі інші видатки скорочуються, включно з закордонною допомогою, обсяг якої має зменшитись на 13 %. Але варто зауважити, що тут йдеться лише про традиційну допомогу цивільному секторові, бо ж військова допомога, навпаки, зростає, враховуючи те, що багато країн надіслали свої контингенти до Іраку. Поки що не розбито по пунктах, якою мірою зменшиться допомога країнам Східної Європи та колишнього Радянського Союзу. Наприклад, пропонується виділити 345 мільйонів доларів на програми освітнього та культурного обміну, але не уточнюється, для якої країни скільки. 80 мільйонів доларів буде надано для грантів Національної фундації сприяння демократії.

2 мільярди 500 мільйонів доларів виділяється для фінансового заохочення країн, які здійснюють економічні, соціальні та політичні реформи. Майже 3 мільярди доларів передбачено для боротьби з хворобою СНІД.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG