Доступність посилання

ТОП новини

В Сербiї й пiсля виборiв триває парламентська криза. Лiдерiв полiтичних партiй, якi ведуть переговори про формування коалiцiйного уряду, зокрема непокоїть факт, що депутати мають право виступати самостiйно, незважаючи на партiйнi директиви.


Михайло Рамач В Сербiї й пiсля виборiв триває парламентська криза. Лiдерiв полiтичних партiй, якi ведуть переговори про формування коалiцiйного уряду, зокрема непокоїть факт, що депутати мають право виступати самостiйно, незважаючи на партiйнi директиви.

Белград, 3 лютого 2004 – Конституцiйний суд минулого року винiс рiшення, згiдно з яким депутати представляють не полiтичнi партiї, якi їх балотували, а виборцiв. Вiдразу пiсля цього окремi депутати вiдмовилися проводити вказiвки своїх партiй. Декотрi навiть за певну цiну перейшли в табори полiтичних опонентiв. Кажуть, що вiдступникам платили кiлька десяткiв тисяч євро. Траплялося й таке, що лiдери парламентських фракцiй манiпулювали запасними електронними картками, якими голосують у парламентi.

Наразi полiтичнi партiї намагаються дисциплiнувати своїх депутатiв. Депутати вiд ультранацiоналiстичної Радикальної партiї наприклад, у церквi присягали, що вони будуть беззастережно проводити полiтику керiвництва. Депутати вiд Соцiалiстичної партiї пiдписали заяви, якими зобов’язалися заплатити партiї 40 тисяч євро, якщо покинуть її. Iншi партiї вiд своїх депутатiв вимагали пiдписати заяву про те, що вони подають у вiдставку. Вiдставка стане чинною тодi, коли депутат порушить партiйну дисциплiну.

Незважаючи на згаданi та iншi запобiжнi заходи, партiї демократичного блоку, якi мають необхiдну бiльшiсть, досi не дiйшли згоди щодо формування уряду. Головуючий першої сесiї нового скликання парламенту каже, що невiдомо, коли сесiя продовжиться. До обрання спiкера сесiєю головує найстарший депутат. Це вiдставний професор Бєлградського унiверситету Велимир Симонович. Курйоз у тому, що вiн не знає, скiльки йому рокiв. Архiви в рiдному селi згорiли в Другiй свiтовiй вiйнi. Професор каже, що вiн народився восени 1928 або навеснi 1929 року.

Хоча в Сербiї немає нi парламентської бiльшостi, нi спiкера парламенту, нi влади, полiтичним оглядачам не нудно. Вони аналізують, хто з ким спiлкується поза залом та в парламентському ресторанi. Там немає мiкрофонiв та об’єктивiв і через це немає й полiтичних пристрастей. Депутати жартують, розповiдають анекдоти й гостяться за дрiбнi грошi. А вiдтак, попоївши та запивши, вони знову стають непримиренними ворогами й продовжують завзятi суперечки перед телекамерами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG