Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єра кінофільму “Король злодіїв” у Чехії.


Оксана Пеленська Прем’єра кінофільму “Король злодіїв” у Чехії.

Прага, 4 лютого 2004 року.

Оксана Пеленська

“Король злодіїв” - так називається фільм, який цими днями збирає повні кінозали в Чеській Республіці. Стрічка, автором якої є німецький режисер чеського походження Іван Філа, розповідає про долю двох українських дітей на заробітках на чужині.

Дія фільму розгортається в Греції. Двоє дітей-сиріт, брат і сестра, тут намагаються вижити. Хлопчик раде, він робить це найкраще серед інших, він король злодіїв. Його старша сестра заробляє на проживання проституцією. Хоча все мало бути цілком не так. Принаймні, один дорослий чоловік, який купив дітей в Україні, обіцяв їм затишок, родинне тепло, школу. За своє довір’я й байдужість дорослих страшною ціною заплатило двоє дітей. Ïх перепродали на чужину, до Греції. Фільм, правда, має оптимістичне закінчення: долею дітей зацікавилась родина, яка витягнула їх зі страшного світу брехні, приниження, розпусти.

В основу фільму “Король злодіїв”, як радіо “Свобода” розповів його режисер Іван Філа, лягла правдива історія.

Іван Філа

Таке найбільш шокуюче враження я виніс з Італії. Там біля озера Комо я зустрівся з дітьми, яким вдалось утекти з таборів і від свого пана. Це були брат і сестра, 16 і 15 років. Це була страшна історія. Дівчинку зґвалтували семеро чоловіків, а хлопець під страхом смерті був змушений красти. Ті двоє не могли жити ні дня без допомоги психолога і психіатра, таким був їхній страх, такою великою травма.

Оксана Пеленська

У фільмі героями виступають українські діти. Чому? Іван Філа продовжує:

Іван Філа

Це реальність. Такі історії є в Празі, в Братиславі, Брно, у всіх великих містах. І Україна тут не випадкова. В містах є багато українських дітей, в останній час також дітей з Росії. Це йде такими хвилями. Ще недавно це були югославські діти, албанські, болгарські, румунські. Це загальноєвропейський феномен”.

Оксана Пеленська

Цікаво, що асистентом режисера фільму “Король злодіїв” є український митець Микола Гейко, той, хто знайшов у Росії Андрія Халимона, виконавця головної ролі для чеського Оскарового фільму “Коля”. І цього разу Миколі Гейку вдалось підшукати в Петербурзі, на думку режисера, двох надзвичайно обдарованих дітей на головні ролі фільму.

Стрічка “Король злодіїв” є продукцією кількох країн: Словаччини, Чехії, Німеччини, Австрії, та Франції. Словацька кінематографія висунула фільм на здобуття найвищої американської нагороди – Оскара. Доля Оскарів вирішиться в березні цього року. Чекати недовго, поки що фільм збирає успішні рецензії, в тому числі й від фахівців США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG