Доступність посилання

ТОП новини

Українське посольство у США реагує на заяву Говарда Діна щодо президента Кучми.


Сергій Куделя Українське посольство у США реагує на заяву Говарда Діна щодо президента Кучми.

Вашингтон, 4 лютого 2004 - Посольство України у США висловлює здивування заявою одного з кандидатів у президенти США Говарда Діна, в якій той порівняв президента України Леоніда Кучму із Саддамом Хусейном і назвав обох “жахливими людьми.” Окрім Кучми, до списку лідерів, за яких, за словами Діна, США “могли би взятися”, він відніс президента Зімбабве Мугабе, президента Білорусі Лукашенка та кубинського лідера Фіделя Кастро. Ця заява Діна прозвучала у програмі “Зустріч з пресою”, що транслювалася у неділю загальнонаціональним каналом NBC.

У вівторок штаб-квартира передвиборчої кампанії Говарда Діна у місті Берлінгтоні, столиці штату Вермонт, отримала офіційний лист з Вашингтона. Відправник листа – посол України у Сполучених Штатах Михайло Резник. Прес-секретар посольства Ірина Безверха розповіла в інтерв’ю радіо “Свобода” про зміст цього листа:

“Посольство України у Сполучених Штатах висловило здивування у зв”язку із висловлюванням Говарда Діна у програмі “Meet the Press”. Порівняння президента України Леоніда Кучми з Саддамом Хусейном є абсурдним за змістом, некоректним за тональністю і безтактним стосовно до лідера країни, яка є сьогодні союзницею США в Іраку. Посольство висловлює сподівання, що слова Говарда Діна є лише прикрим непорозумінням, спричиненим відсутністю у нього реальної інфомації про Україну”.

У листі до Говарда Діна посол Резник також порекомендував колишньому губернатору штату Вермонт дізнатися більше про справжню позицію Леоніда Кучми “щодо демократії та прав людини”. Позиція Президента України, на думку Резника, “втілюється в утвердженні цих принципів в Іраку після уснунення Хуссейна від влади”. У листі український посол не обмежився лише висловлюванням свого ставлення до заяви Говарда Діна, але й висунув до нього конретні вимоги, про які розповідає прес-секретар Ірина Безверха:

“Якщо людина так вважає, вона має пояснити свою позицію. Якщо це сталося через непорозуміння, за цим має йти вибачення”.

У вівторок демократи у семи штатах голосували на попередніх виборах кандидата у президенти США. На цих виборах Говард Дін зазнав серйозної поразки від своїх конкурентів, а його найкращим результатом стало лише третє місце. Однак, на думку спостерігачів, падіння популярності Діна не пов”язане із його висловлюваннями щодо президента Кучми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG