Доступність посилання

ТОП новини

Курйози польського “тарифікатора штрафів”.


Володимир Павлів Курйози польського “тарифікатора штрафів”.

Варшава, 5 лютого 2004 - 23 грудня минулого року у Польщі ввійшов у дію новий тарифікатор штрафів. Не минуло й двох місяців, як польська преса вдарила на сполох – у тарифікаторі повно абсурдів і перебільшень. “Газета виборча”, котра у четвер першою здійняла довкола цього галас, переконує, що журналісти про це дізналися від працівників поліції та міської сторожі, котрі скаржаться, що часто не знають, як застосовувати вказані у тарифікаторі правила.

Тарифікатор штрафів потрібен для того, щоб карати переважно тих громадян, котрі ігнорують правила співжиття у великому суспільному організмі, яким є місто. Написи, типу “не ходити по травниках” чи “не вигулювати собак”, часто залишаються поза увагою мешканців чи гостей міст. Іншим мешканцям це заважає. Крім того, з’являються якісь нові правила, як то заборона ходити по велосипедних доріжках, до котрих через їхню новизну польські громадяни ще не встигли призвичаїтись.

Отже для того, щоб громадяни звикали до виконування правил більш ефективно, поліція та міська сторожа їх будуть штрафувати. Однак, часто виникають сумніви , чи всі передбачені укладачами тарифікатора штрафи є зрозумілими і прийнятними для громадян.

Найбільші сумніви у новому польському тарифікаторі штрафів викликали деякі з наведених “Газетою виборчою” прикладів. Ось деякі з них. За подорожування по велосипедних стежках – штраф 50 злотих, тобто близько 12 доларів. За вхід на пішохідний перехід перед самим “носом” автомобіля – може обійтися вже удвічі більше, тобто доларів 25. 40 доларів можна заплатити за те, що ваш зовнішній вигляд викликає огиду в перехожих на вулиці. В 50 доларів обійдеться порушення нічної тиші. А за дратування собаки і доведення її до грізного стану можна заплатити штраф у 60 доларів.

Самі по собі штрафи за правопорушення не викликають особливих протестів. Емоції, натомість, викликає те, що порушила людина порядок чи ні, можна розцінювати по-різному. Адже порушенням нічної тиші може бути і пияцький скандал, і сусідський телевізор, котрий на думку громадянина працює заголосно. Тому автори тарифікатора штрафів говорять, що важливим у таких ситуаціях є людський фактор, тобто добра воля самого правоохоронця, котрий може або оштрафувати, або просто насварити правопорушника. А тарифікатор – це тільки знаряддя праці, котре можна застосовувати або ні, залежно від потреби.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG