Доступність посилання

ТОП новини

Про Меджліс і Раду представників кримськотатарського народу.


Володимир Притула Про Меджліс і Раду представників кримськотатарського народу.

Симферополь, 5 лютого 2004 - Після нещодавніх акцій протесту кримських татар у Судаку в Криму розгорнулася дискусія щодо статусу і майбутнього Меджлісу та Ради представників кримськотатарського народу при Президентові України. Зокрема деякі політичні сили виступили з вимогою заборонити Меджліс і розпустити Раду.

Початок у дискусії щодо майбутньої долі Меджлісу кримськотатарського народу і Ради представників кримськотатарського народу при Президентові України розпочав кримський прем’єр Сергій Куницин, який на засіданні президії Верховної Ради автономії у вівторок заявив, що власті Криму не згодні з тим, щоб Рада представників складалася лише із членів Меджлісу. На його пропозицію, президія доручила спікеру місцевого парламенту Борису Дейчу провести консультації з Леонідом Кучмою на предмет формування цього органу.

Рада представників кримськотатарського народу при Президентові України була створена в 1999 році указом Леоніда Кучми. Вона є консультативно-дорадчим органом при главі держави. Персональний склад Ради затверджує Президент України за поданням її голови. Зараз Раду представників очолює лідер Меджлісу, народний депутат України Мустафа Джемілєв і до її складу входять виключно члени Меджлісу.

Заступник Мустафи Джемілєва Ремзі Ільясов у відповідь на заяву Сергія Куницина і рішення президії заявив, що такі кроки кримської влади є недоречними. За його словами, такі заяви викликають тільки подив: “Стільки років ми контактуємо з керівниками автономії, і вони досі не можуть зрозуміти, що таке Меджліс! Він наголосив, що Меджліс є представницьким органом кримських татар, який обирається на національному з’їзді Курултаї. Пан Ільясов нагадав, що в указі Президента чітко мовиться, що Рада представників, серед іншого, створюється через невизначеність правового статусу Меджлісу.

Тим часом Російський блок, Російська громада, Російський рух Криму та Об’єднання “Нащадки Богдана Хмельницького” виступили з вимогою до влади заборонити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, назвавши його “антиконституційним угрупованням”. Представники проросійських політичних сил півострова вважають, що саме лідери Меджлісу дестабілізують політичну ситуацію в Криму і провокують тут міжетнічний конфлікт.

Проте Ремзі Ільясов вважає, що саме кримська влада має взяти на себе відповідальність за загострення обстановки в регіоні. На його думку, власті автономії спеціально розпалюють ситуацію в Криму, щоб ухилитися від розв’язання проблем кримських татар. Він також не виключає, що такий “наїзд” має і політичне підґрунтя, адже Меджліс підтримує блок “Наша Україна”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG