Доступність посилання

ТОП новини

В Чорногорiї сталася незвичайна подiя: полiцiя затримала групу осiб, якi, за твердженням однiєї британської газети, були причетнi до торгiвлi дiтьми. Затриманi стверджують, що вони усе вигадали за дрiбнi грошi.


Михайло Рамач В Чорногорiї сталася незвичайна подiя: полiцiя затримала групу осiб, якi, за твердженням однiєї британської газети, були причетнi до торгiвлi дiтьми. Затриманi стверджують, що вони усе вигадали за дрiбнi грошi.

Белград, 5 лютого 2004 – Лондонський “Сандей мiррор” наприкiнцi сiчня надрукував хвилюючий репортаж про торгiвлю дiтьми у Чорногорiї. В матерiалi поданi iмена й фотографiї нещасливих батькiв, якi через нестатки змушенi продавати своїх дiтей, і навiть заяви тих, що назвали себе торгiвцями. Вони стверджували, що трирiчну дитину можна купити за 300 фунтiв. Репортаж передрукувала чорногорська газета “Вiєстi”.

Полiцiя вiдразу провела слiдство. Виявилося, що все вигадав мiсцевий фоторепортер, найнятий британським журналiстом Домiнiком Гiпкiнсом. Фоторепортер був i його перекладачем. Англiєць не розумiв, що розповiдали йому люди, якi нiбито причетнi до жахливої торгiвлi. Вiн не дивувався, як йому вдалося дiйти до нiбито головного боса мафiї, котрий за 50 євро розказав про усi подробицi секретного бiзнесу, та ще й сфотографувався для лондонської газети. Полiцiя встановила, що йдеться про професора в однiй подгорицькiй школi. У розмовi з британським кореспондентом вiн представляв себе етнiчним албанцем.

Усi особи, про яких йдеться в репортажi, кажуть, що вони отримали вiдповiдну винагороду : 10, 20 чи 50 євро та дрiбнi подарунки. Йдеться переважно про вбогих ромiв з передмiстя Подґорицi. Вони пояснюють, що пановi з Лондона говорили так, як навчив їх фоторепортер. Ще й додають, що не припускали, що хтось в Чорногорiї читатиме англiйську газету.

Представники “Сандей мiррора” стверджують, що в них є докази: фотографiї та записи. До речi, фотографiї й записи вiрнi. Вигаданi лише iмена торгiвцiв. Дiти, яких нiбито продають, перебувають у своїх батькiв. Жiнка, яку нiбито продали до Швейцарiї, каже, що вона вийшла заміж кiлька рокiв тому, що зі своїм чоловiком знайома ще з дитинства.

Ще раз виявилося, що у вбогих балканських країнах можливо замовити й зробити будь-який сенсацiйний репортаж. Зокрема, коли кореспонденти не перевіряють, хто ті люди, якi влаштовують їм секретнi нiчнi зустрiчi iз так званими свiдками та учасниками, що за пляшку вiскi готовi ексклюзивно розповiсти про що завгодно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG