Доступність посилання

ТОП новини

До Іраку має прибути делегація експертів ООН.


Михайло Мигалисько До Іраку має прибути делегація експертів ООН.

Прага, 6 лютого 2004 - Днями до Іраку повинна прибути делегація експертів ООН, які мали б вивчити справу проведення виборів та передачі повноважень суверенітету іракським представникам. Американські офіційні особи висловили готовність прийняти рекомендації місії ООН, хоча досі ще не відомо, які політичні повноваження матиме ООН у процесі передачі суверенітету іракському народові.

Згідно з планом Коаліційної тимчасової адміністрації та тимчасової іракської Урядової Ради, іракці в регіональних округах повинні обрати представників, які у свою чергу обиратимуть нову перехідну владу Іраку. Суверенні повноваження цій владі коаліційна адміністрація мала б передати 30-го червня. Проти цього плану однак виступив Аятола Алі Аль-Сістані, впливовий духовний лідер шиїтів - найбільшої іракської меншини. Він закликає до проведення прямих загальнонаціональних виборів. Представники коаліції однак вважають, що здійснити це в теперішній обстановці практично неможливо, зокрема з огляду на відсутність необхідного рівня безпеки та з огляду на відсутність сформованих політичних партій, конституції тощо. Після низки зустрічей на початку цього тижня американських офіційних осіб з представниками Організації Об’єднаних Націй і зокрема після переговорів у Білому домі президента США Джорджа Буша з генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном міжнародні експерти ООН здійснять місію до Іраку, щоб вивчити ці виборчі проблеми. Аннан, однак, відмовився прогнозувати, чи крім диспуту довкола виборів ООН візьме на себе додаткову, більш вагому роль у формуванні політичних перетворень в Іраку.

«Сподіваюся, що після того, як звіт буде зроблений, Коаліційна тимчасова адміністрація та Урядова Рада Іраку погодяться з його висновками». Генеральний секретар ООН також наголосив на важливості міжнародної підтримки демократичних перетворень. Білий дім та голова коаліційної адміністрації Пол Бремер дали зрозуміти, що Сполучені Штати готові внести уточнення до плану про формування перехідного уряду в Іраку. Як зазначив Кофі Аннан, ООН повинна отримати більшу політичну роль на іракській арені перед тим, як він вирішить знову вислати постійну місію до Іраку. Кловіс Максуд, колишній представник ООН в Лізі арабських країн вважає, що важливо, щоб цей перехідний етап був сприйнятий легітимним в очах іракців та в арабському світі.

«Об’єднані Нації несуть відповідальність за пропагування такої політики щодо Іраку, яка задовольнила б іракців та арабів, і це можливо здійснити за посередництва ООН» - вважає Максуд. На його думку, Аннан повинен взяти при цьому до уваги волю країн-членів ООН, іракців та єдиної надпотуги Сполучених Штатів. Щоправда, досі були суперечливі сигнали від офіційного Вашингтона щодо надання провідної політичної ролі ООН в Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG