Доступність посилання

ТОП новини

Україна запрошує Росію до концесії нафтопроводу Одеса-Броди.


Мар’яна Драч Україна запрошує Росію до концесії нафтопроводу Одеса-Броди.

Прага, 5 січня 2004 року - Боротьба за нафтогін Одеса-Броди ще триває. Український уряд пропонує передати нафтопровід у концесію, тобто довготермінову оренду. У четвер міністр палива та енергетики Сергій Єрмилов телефонував до свого російського колеги Ігоря Юсупова. Єрмилов заявив, що очікує участі у цій концесії російських компаній, таких як “Юкос”, “Лукойл”, ТНK–BP.

Представник фракції "Наша Україна" Олександр Гудима вважає, що таким чином уряд Віктора Януковича хоче віддати стратегічний нафтогін росіянам. В уряді відповідають, що просто хочуть залучити до проекту іноземні інвестиції, зокрема з Росії. Умови концесії наразі невідомі. Наступного тижня це питання має розглядати Верховна Рада.

Сьогодні наш експерт Богдан Сікора, керівник громадського Інституту передових суспільних перетворень, автор книги "Російська економічна експансія в Україні".

- Якщо російські компанії захочуть взяти участь у концесії нафтопроводу Одеса-Броди, то якою має бути їхня частка, щоб не нашкодити інтересам національної безпеки України?

- При умові, що частка Росії буде невеликою, тобто буде складати приблизно 20-25%. Але якщо Росія буде брати участь у цьому проекті, то шанси, що західні компанії вкладуть якісь значні інвестиції у цей проект дуже невеликі, тому що нафтовий бізнес Заходу досить політизований, і там, де є західні інвестиції, як правило, немає російських. Тобто, український уряд має схвалити політичне рішення, кому віддати цей проект: Заходу чи Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG