Доступність посилання

ТОП новини

Перша ротація українських військовослужбовців в Іраку.


Галина Терещук Перша ротація українських військовослужбовців в Іраку.

Львів, 6 лютого 2004р.

Галина Терещук

Перша група українських миротворців у складі 155 осіб, котрі проходили підготовку на Яворівському полігоні, сьогодні відбула в іракську провінцію Васіт із львівського військового летовища Скнилів.

Ротація вояків 6-ї окремої механізованої бригади триватиме до 3-го березня, і будуть здійснені 12 рейсів зі Львова, Києва, Миколаєва.

Майно бригади доставляє в Ірак пором “Контіпрогрес”, який вийшов у море 27-го січня з порту Миколаїв і прибуде на місце уже 10-го лютого. Зокрема, серед іншого там є й видавнича техніка, адже вперше для українських вояків в Іраку раз на тиждень виходитиме часопис “Миротворець”.

Військовослужбовці замінять в Іраку своїх колег із 5-ї окремої механізованої бригади, які перебувають там півроку. Командувач військами Західного оперативного командування генерал-лейтенант Микола Петрук під час урочистих проводів закликав військових до відповідальності та дисципліни. А ще нагадав, що головне завдання вояків повернутися додому живими і здоровими.

В інтерв’ю радіо “Свобода” генерал-лейтенант Микола Петрук, котрий побував в Іраку, зазначив:

Микола Петрук

Я думаю, що вони вже їдуть в ті місця, які відомі. Командири, які були там, вже описали їм, обмалювали. Великих таких несподіванок не буде.

Ми коли їхали перший раз, розуміли, що ми їхали в невідомі місця.

Галина Терещук

Я запитала у генерала Петрука, яка кількість українських миротворців лікувалась у шпиталі?

Микола Петрук

Перший випадок був, коли було необережне поводження зі зброєю. Сержант Сахно був поранений своїм співслужбовцем. Це не бойові втрати, а це було, просто-на-просто, невиконання мір безпеки. І підрив двох бронетранспортерів на мінах, на фугасах восьми чоловік.

Галина Терещук

Вже сьогодні українські вояки прибудуть в Васіт. Вони підтримуватимуть безпеку в провінції: розміновуватимуть територію, охоронятимуть важливі об’єкти, супроводжуватимуть гуманітарні вантажі, патрулюватимуть у населених пунктах.

Ось що розповіли про свої побоювання вояки уже перед самісіньким трапом “Ту-154”:

Вояк 1

Може, самі взаємовідносини з місцевим населенням, про яке ми нічого не знаємо.

Вояк 2

Спробувати себе.

Галина Терещук

А кого ви залишаєте тут в Україні?

Вояк 1

Жінку і дитину.

Вояк 2

Батьків.

Галина Терещук

На вашу думку, яким має бути спілкування з тим населенням, яке, в принципі, буде вважати, що військові – це загарбники їхньої території?

Вояк 2

Ми не загарбники, ми миротворці, по-перше. А що буде важко, то це туга за батьківщиною.

Галина Терещук

Попрощатися зі своїми синами та чоловіками пощастило лише кільком рідним, котрі пройшли, а радше проскочили, на летовище у групі журналістів. Інших, з незрозумілих причин, не пропустили.

Коли літак із українськими миротворцями здійнявся в небо, на контрольно-пропускному пункті усе ще стояли ображені і заплакані батьки.

Раїса Гасак, син котрої відбув в Ірак, розповідає:

Раїса Гасак

Ми всі тут з 6-ї ранку тут стоїмо.

Галина Терещук

А звідки Ви приїхали?

Раїса Гасак

Ми приїхали з Хмельницького. Дай Боже, щоб вони повернулися. І нехай Господь Бог їх береже.

Але справа в тому, що генерал, бачите, не захотів з нами розмовляти. Ми поїхали, провели наших дітей. Це взагалі не можна передати ні словами, нічим це не можна передати.

Ірак... Це ж не те, що він поїхав на курорт відпочивати, це ж війна.

Галина Терещук

На жаль, із таким гірким осадом на душі очікуватимуть своїх дорогих людей їхні батьки та дружини в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG