Доступність посилання

ТОП новини

Виповнилась 15 річниця виведення радянських військ із Афганістану. Як сьогодні ставляться колишні учасники війни в Афганістані до тих подій?


Сергій Кисельов Виповнилась 15 річниця виведення радянських військ із Афганістану. Як сьогодні ставляться колишні учасники війни в Афганістані до тих подій?

Київ, 6 січня 2004 - У п’ятницю виповнилася 15 річниця від дня виведення радянських військ із Афганістану. У цій країні за десять років її окупації брежнєвським режимом полягло чимало українців. Як сьогодні ставляться колишні учасники війни в Афганістані до тих подій?

Українські учасники афганської кампанії й досі називають себе воїнами-інтернаціоналістами. Хоча, здається, роблять це більше за звичкою. Не вкладаючи первинний радянський смисл у дане словосполучення.

Колишній полковник-афганець Валерій Аблазов нині працює заступником голови Державного комітету України у справах ветеранів. В інтерв’ю для радіо "Свобода" він навів такі статистичні данні щодо участі українців у афганській війні: "В Афганістан з України було направлено понад 160 тисяч осіб. Не повернулося з війни 3 тисячі 360. На сьогоднішній день в Україні живе близько 150 тисяч учасників війни в Афганістані. У післявоєнні роки, після війни в Афганістані, померло від ран та захворювань уже більше учасників афганської війни, ніж загинуло тоді за часи війни".

Ось така сумна статистика. Я спитав свого співрозмовника, які почуття його охопили, коли 15 років тому прийшла звістка, що останній радянський солдат вийшов з Афганістану. Колишній полковник-афганець відповів: “... у 1989 році, коли наші співвітчизники вийшли з Афганістану, крім такого подиху радісного, інших почуттів не було. Але одночасно з''явилось і занепокоєння про наших соратників, про наших союзників. З ким ми поруч працювали в Афганістані. І ці наші помічники, соратники і союзники пізніше з''явились частково тут в Україні як біженці".

Війна, яку впродовж 9 років вів Радянський Союз в Афганістані, тепер значною мірою призабулася. Більшість колишніх воїнів-афганців пристосувалися до мирного життя. І дрібні чиновники уже давно не промовляють сакраментальне речення, яким свого часу прикривалися від вимог тих, хто повернувся з війни у складі так званого "обмеженого контингенту", мовляв, я вас до Афганістану не посилав. Більше того, за словами Валерія Аблазова, “в Україні справа з ветеранським рухом, ставлення держави до ветеранів афганської війни розглядається як приклад для інших країн СНД. “Ми іноді незадоволені станом і соціального забезпечення, і вирішення інших питань. Але порівняно з іншими країнами СНД у нас справи йдуть краще", – додав заступник голови Державного комітету України у справах ветеранів Валерій Аблазов.

Загалом через війну в Афганістані пройшли понад 600 тисяч радянських військовослужбовців. Майже 14 з половиною тисяч із них повернулися до СРСР у цинкових домовинах. Під кодовою позначкою "вантаж-200".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG