Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень регіонів” 1. Крим передвесняний: кримськотатарське питання набуло нової гостроти; 2. Соціальні проблеми: донецьких підприємців влада закликає підняти ціну праці найманих працівників. Шляхи реформування пенсійного законодавства в Україні викликають протести як підприємців, так і літніх громадян; 3. Напередодні виборчої кампанії журналісти вийшли на “вогневий рубіж”. Їх залякують і погрожують судовою тяганиною.


Володимир Ляшко “Тиждень регіонів” 1. Крим передвесняний: кримськотатарське питання набуло нової гостроти; 2. Соціальні проблеми: донецьких підприємців влада закликає підняти ціну праці найманих працівників. Шляхи реформування пенсійного законодавства в Україні викликають протести як підприємців, так і літніх громадян; 3. Напередодні виборчої кампанії журналісти вийшли на “вогневий рубіж”. Їх залякують і погрожують судовою тяганиною.

Київ, 7 лютого 2004 року.

Володимир Ляшко

Говорить радіо “Свобода”!

Ви слухаєте програму “Тиждень регіонів”. Про найважливіші події в суспільно-політичному житті областей розповідають наші кореспонденти.

З київської студії радіо “Свобода” вас, шановні слухачі, вітають редактор програми Володимир Ляшко, звукооператор Наталія Антоненко.

Основні теми випуску:

- Крим передвесняний: кримськотатарське питання набуло нової гостроти;

- Соціальні проблеми: донецьких підприємців влада закликає підняти ціну праці найманих працівників. Шляхи реформування пенсійного законодавства в Україні викликають протести як підприємців, так і літніх громадян;

- Напередодні виборчої кампанії журналісти вийшли на “вогневий рубіж”. Їх залякують і погрожують судовою тяганиною.

А тепер до повідомлень наших кореспондентів.

Після недавніх акцій протесту кримських татар у Судаку, в Криму розгорнулися дискусії щодо статусу і майбутнього Меджлісу та ради представників кримськотатарського народу при Президентові України.

Є й такі політичні сили, які закликають заборонити Меджліс та розпустити раду представників.

З Симферополя Володимир Притула.

Володимир Притула

Початок дискусії щодо подальшої долі Меджлісу кримськотатарського народу та ради представників кримськотатарського народу при Президентові України розпочав кримський прем’єр С.Куницин, який на засіданні президії ВР Автономії у вівторок заявив, що власті Криму не згодні з тим, щоб рада представників складалася лише із членів Меджлісу.

На його пропозицію президія доручила спікеру місцевого парламенту Б.Дейчу провести консультації з Л.Кучмою на предмет формування цього органу.

Рада представників кримськотатарського народу при Президентові України була створена в 1999-му році указом Л.Кучми. Вона є консультативно-дорадчим органом при главі держави. Персональний склад ради затверджує Президент України за поданням її голови.

Зараз раду представників очолює лідер Меджлісу, народний депутат України Мустафа Джамілєв. До її складу входять виключно члени Меджлісу.

Заступник М.Джамілєва Ремзі Ільясов у відповідь на заяву С.Куницина і рішення президії заявив, що такі кроки кримської влади є недоречними. За його словами, такі заяви викликають тільки подив.

“Скільки років ми контактуємо з керівниками автономії, а вони й досі не можуть зрозуміти, що таке Меджліс”, - заявив Ремзі Ільясов. Він наголосив, що Меджліс є представницьким органом кримських татар, який обирається на національному з’їзді, Курултаї.

Пан Ільясов нагадав, що в указі Президента чітко мовиться, що рада представників, серед іншого, створюється через невизначеність правового статусу Меджлісу.

Тим часом “Російський блок”, Російська громада та “Російський рух Криму” та об’єднання “Нащадки Б.Хмельницького” виступили з вимогою до влади заборонити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, назвавши його антиконституційним угрупуванням.

Представники проросійських політичних сил півострова вважають, що саме лідери Меджлісу дестабілізують політичну ситуацію в Криму і провокують тут міжетнічний конфлікт.

Проте Ремзі Ільясов вважає, що саме кримська влада має взяти на себе відповідальність за загострення обстановки в регіоні. На його думку, власті автономії спеціально розпалюють ситуацію в Криму, щоб ухилитися від розв’язання проблем кримських татар. Він також не виключає, що такий “наїзд” має і політичне підґрунтя, адже Меджліс підтримує блок “НУ” В.Ющенка.

Володимир Ляшко

У поточному році на Донеччині середній рівень зарплати у бюджетній сфері має зрости на 20%. Влада закликає також підприємців підвищити вартість праці робітників і таким чином сприяти наповненню місцевих бюджетів та збільшенню відрахувань у Пенсійний фонд.

Повідомляє Сергій Гармаш.

Сергій Гармаш

“Соціальним” назвав бюджет області поточного року перший заступник голови Донецької облдержадміністрації Василь Джарти. За його словами, бюджет області в цьому році на 360 мільйонів або на 19% перевищує минулорічний. Це дало змогу на 30% збільшити фінансування програм соціального захисту людей.

Василь Джарти

В нас є можливість збільшиння зарплати бюджетним організаціям. Ми практично можемо виплатити пільги та субсидії відповідно законодавству. Питання лише в тому, як ми будемо працювати в цьому році?

Сергій Гармаш

Ця інформація прозвучала під час так званого соціального звіту, коли керівництво Донецької області на прес-конференції, що транслювалася в прямому ефірі, звітувало про роботу минулого року та плани на поточний рік.

А в планах обласної адміністрації – збільшити середньомісячну зарплату майже на 20% та довести її таким чином до 657 гривень. А середньомісячна пенсія має зрости на 32% і скласти 222 гривні.

Останні цифри голова адміністрації області А.Близнюк поставив у пряму взаємозалежність, бо Пенсійний фонд, як відомо, наповнюється відрахуваннями заробітної плати.

У зв’язку з цим сесія обласної ради Донеччини минулої п’ятниці ухвалила звернення до роботодавців області. “Від вашої доброї волі платити робітникам більше залежить, в першу чергу, наповнення бюджетів міста, районів. А це – робота лікарень, якість знань, які отримують наші діти у школах, здоров’я наших стариків, стан доріг та безпека на вулицях. Від того, якою буде зарплата у мешканців регіону, залежить і його та ваша пенсія завтра”.

Таким чином донецька влада намагається компенсувати можливі втрати місцевих бюджетів від введення 13% податку на прибутки громадян.

Після цього кроку регіони стали залежними від рівня зарплати своїх робітників. Тож пріоритетними напрямками роботи на Донеччині названий підвищення рівня заробітної плати та виведення її із тіні.

Володимир Ляшко

Соціальну проблематику продовжить повідомлення з Черкас. Тут відбулася акція протесту підприємців області, які гостро критикують уряд В.Януковича за те, що він переклав на підприємців значний тягар по наповненню пенсійного бюджету країни.

Репортаж Тетяни Чорномаз.

Тетяна Чорномаз

Черкаські підприємці впродовж місяця писали листи у ВР України, Президенту, в Кабінет Міністрів, вимагаючи переглянути закон “Про загальнодержавне обов’язкове пенсійне забезпечення” і розробити новий закон, який забезпечив би справедливе нарахування пенсії: скасувати подвійне і потрійне оподаткування підприємці, спростити систему звітності і оподаткування, уніфікувати контроль діяльності підприємців, припинити надмірне адміністрування підприємництва.

І справді, розрив між мінімальним і максимальним розміром пенсії в Україні сягає десятки разів, тоді, коли в світовій практиці допускається п’ятикратна різниця.

Тему продовжить відомий черкаський політик, голова обласної організації УРП “Собор” Володимир Олійник.

Володимир Олійник

З цього питання сьогодні в Черкасах відбувся мітинг. Не зважаючи на холод, прийшла значна частина пенсіонерів, близько 2-х тисяч.

Люди запитували кожний раз, хто таку реформу придумав? І відповідь була чітка: “Політичну відповідальність за цю реформу несе так звана більшість і так званий коаліційний уряд. Це вони зуміли прийняти цей складний закон за декілька хвилин”.

Що потрібно робити? Перше, потрібно об’єднати зусилля і не мовчати, бо коли будемо сидіти в квартирах і чекати, що хтось за нас змінить ситуацію – це ілюзія. Ми повинні вимагати таких змін. Ми повинні добитися відміни цього закону, відміни злочинної постанови Кабінету Міністрів.

Вже в цьому відношенні В.Ющенко як лідер блоку “НУ” звернувся до суду про те, що постанова Кабінету Міністрів є незаконною.

Врешті-решт ми повинні прийти до стін парламенту і вимагати, щоб парламент прислухався до голосу людей. Як тільки ми згуртуємося і будемо діяти дружно, то влада буде вимушена рахуватися із тиском людей.

Сьогодні в Черкасах ніхто не вийшов до людей із можновладців. Вимушені люди були прийти до адміністрації і скандувати “Льошенка!”, але з адміністрації ніхто не вийшов. І тільки в Київ всі повідомили, що завтра буде в нас Янукович. То люди мають намір йти до “Дружби народів”, де буде відбуватися урочистий концерт з нагоди 50-річчя області, але люди прийдуть з проблемою конкретною, яка сьогодні не терпить, щоб її сьогодні відкласти, бо вона боляче вдарила по більшості українського народу.

Тетяна Чорномаз

Можна до безмежності рахувати, хто скільки років працював, хто скільки заробляв, але, напевне, було б простіше виходити з того, що кожну людину, яка досягла пенсійного віку, необхідно забезпечити прожитковим мінімумом. А понад 80% українських пенсіонерів як одержували пенсію більше, ніж вдвічі меншу від прожиткового мінімуму, так і одержують.

Володимир Ляшко

Нагадаю, що цей репортаж прозвучав у програмі “Україна регіональна” минулої середи.

Продовжимо пенсійну тему.

Проти подібного реформування пенсійної системи України рішуче виступили і професійні спілки та профоб’єднання України. Справа дійшла до того, що представник профспілок України у Раді соціального партнерства, до якої входять представники уряду і Федерації роботодавців, заступник голови Федерації профспілок України Григорій Осовий призупинив діяльність у цій раді, бо уряд відверто ігнорував позицію профспілок і трудящих (цей вираз і сьогодні фігурує у матеріалах професійних спілок).

Отже, про позицію професійних спілок і профоб’єднань України докладніше.

Співголова Національної ради соціального партнерства від профспілок, перший заступник голови Федерації профспілок України Григорій Осовий зазначив, що уряд при розрахунках середньомісячної зарплати (376 гривень) базувався на показниках економіки 2002-го року. Саме тоді економіка набрала стабільних темпів. І ця сума фігурувала в усіх урядових документах.

Однак у розрахунки пенсій потрапив показник на 70 гривень менший - 306 гривень. Пенсійний фонд повідомив, що наче б то саме з цієї середньомісячної зарплати були сплачені кошти до фонду. “Але профспілки, - каже Григорій Осовий, - не змогли перевірити вмотивованість цього рішення уряду і Пенсійного фонду”.

Григорій Осовий

Закон не надавав права нікому визначати розмір середньої заробітної плати. Це самодіяльність, я сказав би так, і чинність суттєва уряду в цій частині. Але це техніка питання, а сутність, ви розумієте, що це занижує розміри пенсії в середньому на 20%.

Головне, що цю постанову Кабінет Міністрів прийняв “втіхую”, як кажуть, минувши профспілки.

Володимир Ляшко

Друга, не менш важлива обставина, яка викликає занепокоєння профспілок, - це наявність 19 різних законів, за якими в Україні нараховуються пенсії різним категоріям: для народних депутатів, прокурорам, державним службовцям, суддям, вченим і так далі.

От і вийшло, що в країні є мінімальні пенсії у 92 гривні і суперпенсії у 2,5 тисячі гривень. Подібних диспропорцій немає в жодній країні Європи, досвід яких вивчали спеціалісти профспілок України.

“У країнах з ринковою економікою, - повідомили в Укрпрофраді, - максимальна пенсія не може перевищувати мінімальну більше, ніж у 5 разів. Решту суми пенсії за особливі заслуги держави виплачують за рахунок бюджету. Цим шляхом мають піти і в Україні”.

Перший заступник голови Федерації профспілок України Григорій Осовий продовжує:

Григорій Осовий

І ось на поточний рік на фінансування цих пенсій для цих особливих категорій (назвемо їх так) потрібно було виділити з державного бюджету розрахунки певні, приблизно 4,2 мільярди гривень. А уряд передбачив в проекті державного бюджету тільки 2 160 000 гривень, тобто на половину мене.

І що зробили? В статті 90-й закону “Про державний бюджет” записали, що якщо коштів не буде вистачати, то має сплачувати Пенсійний фонд. Тобто для рядових пенсіонерів з їх надзвичайно низькими пенсіями поклали ще обов’язки сплачувати ці високі пенсії.

Володимир Ляшко

Позиція профспілок і низки парламентських фракцій зініціювали останні рішення Мінпраці і Кабміну про підвищення мінімальних пенсій на 12 відсотків. Це буде зроблено з 1-го січня поточного року. “Відповідний проект постанови Кабміну є, і він проходить узгодження,” - повідомив 5-го лютого міністр соціальної політики та праці Михайло Папієв.

У різних областях України відбуваються акції, спрямовані на захист свободи слова, на захист журналістів, які опинилися на “лінії вогню” в зв’язку з наближенням президентських виборів.

У Черкасах відбувся круглий стіл, на якому йшлося про правовий захист журналістів. У його роботі взяли участь представники місцевих ЗМІ, з Києва прибули представники Фонду імені Фрідріха Еберта та Комітету ВР з питань свободи слова та інформації на чолі з його головою, народним депутатом Миколою Томенком.

Послухайте на цю тему матеріал Тетяни Чорномаз.

Тетяна Чорномаз

Якщо в 1990-му році у Черкаській області виходило дві обласні, одна міська і 20 районних газет, то сьогодні зареєстровано більше 200 лише друкованих ЗМІ, а ще ж є велика кількість електронних.

Отож, здавало б, що черкащанкам є де оприлюднити свою точку зору і є звідки одержати інформацію необхідну для суспільної орієнтації. Наприклад, чому в області, незважаючи на запевнення Президента України, дорожчають комунальні послуги, або хто чого вартий з місцевих керівників-владоможців?

Та журналісти не дуже полюбляють цю тематику, адже вона передбачає розслідування скарг населення, які здебільшого направлені проти незаконних дій представників влади. А це, останнім часом, не тільки невдячна, а й небезпечна справа.

Про це йшлося на круглому столі в Черкасах, організованому для журналістів Фондом імені Фрідріха Еберта та Комітетом ВР України з питань свободи слова та інформації.

Підрахунок судових справ порушених проти черкаських мас-медіа йде вже не на десятки, а на сотні. З черкаськими журналістами судилися і судяться прокурори й полковники міліції, керівники державних лікувальних установ, керівники обласних управлінь, врешті-решт, судді і навіть один народний депутат з фракції СДПУ(О).

З цього приводу голова Черкаської обласної організації Спілки журналістів України, редактор газети “Земля Черкаська” Микола Крамар сказав:

Микола Крамар

Позови стали в багатьох випадках різновидом бізнесу. Просто це була можливість заробити за рахунок журналіста, за рахунок редакції гроші. З’явилися заповзятливі юристи, адвокати, які почали уважно читати газети, а потім шукати, на їхню думку, скривджених і пропонувати їм свої послуги: “Ми, давайте, звернемося в суд”.

Який далі механізм? Я розмовляв з одним таким адвокатом, котрий спеціалізується саме на захисті скривджених. Що він говорить? “Я шукаю... Є, наприклад, сума позову про відшкодування моральної немайнової шкоди. Давай, назвемо 100 000. Якщо суд підтримає позов навіть в 5 разів менший, то цього буде вдосталь. В цьому випадку адвокат стає посередником між позивачем і суддею. Половина цієї суми залишається, як гонорар, судді, а ще одна половина ділиться між позивачем і адвокатом”.

І от крайніми опинилися журналісти і редакції, тому що в штатах редакції немає можливості утримувати теж досвідчених адвокатів. На сьогоднішній день в нашій області немає жодного юриста, немає жодного адвоката, який мав би достатній рівень підготовки саме щодо законодавства України про ЗМІ.

Тетяна Чорномаз

Обговорювали черкаські журналісти і питання свого правового захисту під час президентської виборчої кампанії, яка незабаром розпочнеться в Україні.

Про те, як планує захищати журналістів Комітет ВР з питань свободи слова та інформації, говорив його голова, народний депутат України Микола Томенко.

Микола Томенко

Наша ідея зараз знайти якісь механізми в контексті президентської виборчої кампанії достатньо швидкого реагування, бо є механізм стратегічний. Бо коли ми цього суддю будемо перезатверджувати у ВР, то шансів, я можу вам обіцяти, жодного немає після того, як ми оприлюднимо ці дані.

Але це буде пізніше, а зараз треба вирішувати питання. Тому дуже важливо зараз знайти такий механізм, щоб журналісти знали: “Ага, вони звертаються до Комітету, то там буде політична чи парламентська підтримка”. Вони будуть мати можливість знайти юриста чи адвоката, який тут допоміг би.

Для нас напередодні президентської виборчої кампанії, яку ми прогнозуємо як достатньо брудну і недемократичну, де журналісти, напевне, будуть використовуватися у відповідних цілях і стануть заручниками цієї боротьби, треба зробити все, щоб журналістів підготувати, щоб вони і свою власну гідність зберегли, і дали нашим виборцям максимум інформації, і з честю вийшли з цієї непростої справи, яка називається “президентсько-виборча кампанія”.

Тетяна Чорномаз

А з нагоди перипетій навколо опозиційної газети “Сільські вісті” Микола Томенко висловився так:

Микола Томенко

Ми таку схему зараз запропонували. “Сільські вісті” продовжують виходити і будуть виходити, поки не завершиться справа в Апеляційному Суді.

Ми практикуємо такі речі, як роз’яснення Комітету ВР. Наші юристи зараз працюють, вивчають 18 сторінок справи або, точніше, висновку і рішення суду.

Я вже можу сказати, що є дуже багато застережень і сумнівів, бо суд не може аналізувати і виносити вироки, який народ кращий, який гірший був в історичному контексті. Це не юрисдикція суду.

Тому ми запропонуємо на суд нашого представника, який як представник Комітету ВР з питань свободи слова та інформації запропонував би своє бачення ситуації. Фактично він виступатиме в ролі експерта, що не заборонено.

Ми надіємося, що Апеляційний Суд зупинить рішення районного суду, бо якщо він підтвердить це рішення, то тоді дійсно газета закривається, і тоді можна апелювати тільки до Верховного Суду. Я можу прогнозувати тоді достатньо жорстку боротьбу не тільки Комітету, а й опозиції взагалі за те, щоб залишити на сьогоднішній день найтиражнішу опозиційну газету в Україні.

Володимир Ляшко

“Захистимо свободу слова в Україні!” Під таким гаслом львівські, тернопільські та закарпатські соціалісти, представники БЮТ пікетували приміщення обласних судів минулого четверга.

На думку учасників протесту, закриття газети “Сільські вісті” – це політична розправа влади з невгодними мас-медіа.

Повідомляє Галина Терещук.

Галина Терещук

У Львові учасники попереджувального мітингу виступили проти рішення Шевченківського суду Києва, згідно з яким припинено випуск газети “Сільські вісті” за розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

В антисемітизмі газету звинуватив Міжнародний антифашистський комітет. Ця організація не є єврейською, і про її діяльність майже ніхто не знає.

Під заявою об’єднаної президії Міжрегіональної академії управління персоналом і Міжнародної кадрової академії з рішучим протестом проти припинення діяльності газети “Сільські вісті” серед багатьох знаних людей підписався і голова юдейської релігійної громади ліберального напрямку “Ходос”.

На думку багатьох політиків, антисемітизм, у якому звинуватили видання, - це лише прикриття, аби знищити наймасовіший опозиційний в Україні часопис, півмільйонний наклад. Такої думки дотримуються і представники львівських осередків СПУ, БЮТ.

Керівник СПУ у Львівській області Євген Таліпов в інтерн радіо “Свобода” зауважив:

Євген Таліпов

Це не тільки розправа з газетою, це ще раз обличчя влади та антинародного режиму Кучми до ставлення і політичної реформи, і до ЗМІ.

Галина Терещук

Серед пікетувальників не було жодного представника регіонального блоку “НУ”, хоча лідер опозиції В.Ющенко доволі різко висловився з приводу закриття газети, назвавши цей факт “виявом тоталітарної політики влади”.

Втім, “нашоукраїнці” допомагають соціалістам збирати підписи громадян на підтримку видання. Під зверненням до керівників держави підписалися понад 10 000 осіб. Вони вимагають від Верховного Суду України скасувати рішення Шевченківського місцевого суду Києва щодо заборони випуску газети “Сільські вісті” і припинення повноважень судді Шевченківського суду Саприкіної, яка порушила Конституцію України та закон України “Про ЗМІ”.

Окрім цього учасники протесту вимагали проведення в Україні судово-правової реформи та ухвалення у ВР України закону про скасування довічного перебування суддів усіх рівнів на своїх посадах, адже це, на думку учасників акції протесту, не відповідає міжнародному праву.

Володимир Ляшко

Тим часом в інтерв’ю газеті “Столічниє новості”, яке опублікувало Інтернет-видання “МІГньюз”, голова Міжнародного антифашистського комітету О.Шлаєн зазначив, що задоволений рішенням Шевченківського суду про закриття газети “Сільські вісті”.

“І я радий, - каже він кореспондентові “Столічних новостєй”, - що суддя Саприкіна не просто вислухала обидві сторони, а й змогла все співставити, провести правовий, підкреслюю, правовий аналіз і зробити розумний, точний висновок. Вирок абсолютно точний і відповідає законам України”.

О.Шлаєн розповів також у цьому інтерв’ю, що один з лідерів СПУ Ю.Луценко під час зустрічі з ним пропонував йому особисто і Міжнародному антифашистському комітету будь-які гроші у випадку, “коли ми відкличемо позов до “Сільських вістей”. Природно, я відповів, що смішно про це навіть говорити”.

Громадськість Рівненщини відзначила 75-річчя Першого Конгресу Українських Націоналістів.

Репортаж Валентини Одарченко.

Валентина Одарченко

Стрілецькі та повстанські пісні, спогади ветеранів, розмірковуваннями над сучасною політичною ситуацією в Україні. Так відбуваються патріотичні заходи в рівненському “Народному Домі”.

Відомо, що перший збір українських націоналістів, котрий ухвалив низку постанов про створення та устрій ОУН, завершився 3-го лютого 1929-го року у Відні. Але рівняни вкотре нагадали про причетність своїх земляків до становлення організації, котра ще в умовах польської окупації розпочала політику всеукраїнського державництва.

Говорить кандидат історичних наук Гурій Бухало.

Гурій Бухало

Іноді дають запитання: “Чому перші загони УПА виникли саме на території Рівненщини?” Та це простий секрет. По-перше, тут працювала досить активна ОУН, тут працювали старшини УНР, які тут були священиками, агрономами і так далі. І цілком закономірно, що в нашому краї вперше в історії України виникли загони УПА.

В числі тих людей, хто командував УПА, загонами, хто проводив політвиховання були: Ростислав Волошин, Дольницький і цілий ряд інших. Вони пройшли школу загартування саме в ОУН.

Валентина Одарченко

Цікаво, що факти, якими нині оперують українці, викладені здебільшого у польських джерелах, зокрема у монографії “ОУН на Волині”, яку дослідив Гурій Бухало.

Ветерани УПА Сергій Олексіюк та Олексій Мануйлик, котрі виступили з нагоди річниці, з болем говорили про розрізненість українців на політичному ґрунті сьогодні.

Голова ветеранської організації Олексій Мануйлик зазначив, що нині українська держава не пропагує імен своїх героїв, зокрема рівнянина Володимира Робітницького, і не приділяє належної уваги ветеранам ОУН.

Тим часом на Рівненщині нині мешкають чимало людей, котрі вже в 1937-му році вступали до молодіжної організації ОУН.

Багатими джерелами інформації про діяльність УПА на Волині є друковані видання ОУН-УПА: газети і журнали, яких випускалися на території Волині у кілька десятків разів більше, ніж бойових листків радянських підпільників. Саме в них слід шукати зведення про проведені упівцями бої. Зокрема, в одній із них за 24-те жовтня 1943-го року, яка вийшла з друкарні імені М.Хвильового, зазначено:

Гурій Бухало

“Біля Копитова Корицький район в 4-х годинному бою з німецькими жандармами повстанці здобули 60 гвинтівок, кілька кулеметів та вояцький виряд. 25 німців вбито, 14 – попало в полон, багато поранених. На шляху Рафалівка Володимирецького району повстанський загін розігнав 200 німців, захопивши в них танк і багато гранат, кулеметів і інше”.

Валентина Одарченко

Збори, у яких взяли участь і народні депутати від “НУ”, закінчилися традиційно - “Молитвою за Україну”.

Володимир Ляшко

Програма “Тиждень регіонів” завершена. До ефіру її підготував і провів Володимир Ляшко. Оператор у студії Наталія Антоненко.

Попереду 2 вихідних. Бажаємо вам приємних зустрічей і гарного відпочинку!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG