Доступність посилання

ТОП новини

Парламентську бiльшiсть у Сербiї сформували три партiї демократичного блоку та Соцiалiстична партiя, яку очолює колишнiй президент Слободан Милошевич. Численнi оглядачi зазначають, що йдеться про свого роду реабiлiтацiю колишнього режиму.


Михайло Рамач Парламентську бiльшiсть у Сербiї сформували три партiї демократичного блоку та Соцiалiстична партiя, яку очолює колишнiй президент Слободан Милошевич. Численнi оглядачi зазначають, що йдеться про свого роду реабiлiтацiю колишнього режиму.

Белград, 10 лютого 2003 – Спiкера Парламенту Драґана Маршичанина, котрий автоматично став виконувачем обов’язкiв президента Сербiї, обрали завдяки соцiалiстам. Преса зазначає, що Воїслав Коштуниця та його коалiцiйнi партнери фактично амнiстували партiю екс-президента й навстiж вiдкрили дверi для її повернення в державнi iнституцiї. На думку оглядачiв, три партiї демократичного блоку таким чином стали свого роду заручниками соцiалiстiв, без пiдтримки яких неможливо сформувати уряд.

Вiдразу пiсля скинення режиму Милошевича Коштуниця почав виступати проти радикального розриву з колишньою системою. Вiн через це й розiйшовся з покiйним прем’єром Зораном Джинджичем та з його Демократичною партiєю. Демократи нинi кажуть, що вони волiють бути в опозицiї, анiж пiдтримати владу, яка, як вони припускають, розпочне ревiзiю надбань першого демократичного уряду.

Партiя Слободана Милошевича виступає проти спiвробiтництва з Мiжнародним трибуналом з воєнних злочинiв, за перевiрку приватизацiї державних компанiй та за сповiльнення процесiв перебудови екомiчної й полiтичної систем.

Окремi оглядачi наразi ставлять запитання, чи в Сербiї 5 жовтня 2000 року вiдбулася демократична революцiя чи пуч, який провели структури Збройних сил, полiцiї та Служби безпеки за допомогою певних закордонних кiл, сербських бiзнесменiв та мафiї. Ставлячи таке запитання, впливова центристська газета “Полiтика” пише, що Милошевича усунули не для того, щоб розiрвати з його полiтикою, а через те, що вiн своєю непоступливiстю дратував i сербiв, i мiжнародне спiвтовариство. Тi кола, якi скинули Милошевича, згодом усунули Зорана Джинджича, котрий намагався провести суттєвi й глибокi змiни, тобто зробити бiльше, анiж хотiли тi, хто привiв його до влади. Пiсля вбивства Джинджича процес перебудови призупинений і настав час безладдя, закулiсних iгор та скандалiв, пише газета.

Соцiалiсти не зреклися анi своєї полiтики, анi свого вождя, незважаючи на те, що вiн перебуває в гаазькiй в’язницi. Коштуницi та його партнерам залишилося обирати мiж радикальними реформаторами та консерваторами. Вони обрали тих, хто ближчий до них: соцiалiстiв. На пiдставi цього бєлградська газета робить висновок, що Сербiю не чекають приємнi днi. Та ще один: що перебiгом подiй бiльше занепокоєний Захiд, анiж громадяни Сербiї, якi, зрештою, на виборах дали перевагу саме консервативним силам

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG