Доступність посилання

ТОП новини

Про відкритий лист Української асоціації видавців періодичної преси.


Тарас Марусик Про відкритий лист Української асоціації видавців періодичної преси.

Київ, 11 лютого 2004 року.

Минулого тижня внаслідок акції українських письменників i видавців “Рукописи горять!”, проведеної під стінами Кабінету мiнiстрiв, на якій, серед іншого, прозвучала інформація про те, що українська книжка займає сьогодні менше ніж 5% на книжковому ринку України і що це вже не експансія російської книжки, а окупація, були збережені пільги для українськомовних видань. Не пройшло й тижня, як члени Української асоціації видавців періодичної преси оприлюднили відкритого листа на ім’я Президента України, Прем’єр-міністра і Голови Верховної Ради України, в якому йдеться (цитую) про “дискримінацію читачів, тобто громадян України за мовним принципом. Це відверте порушення Конституції України, прав і свобод громадян, прав національних меншин.” (к. ц.).

У відкритому листі зазначено також, що (цитую) “вперше народні депутати зважилися на відверту дискримінацію двох третин періодичних видань, які працюють на єдиному вітчизняному ринку преси. Всі видавці періодичної преси в Україні, незалежно від мови видань, є вітчизняними виробниками і повинні працювати в рівних умовах” (к .ц.). Цей лист підписали, серед інших, видавець газет “Сегодня” та “Салон Дона и Баса”, Леонід Цодіков, директор ДП “Бурда-Україна” (всього - 65 видань) Олександр Зорг, шеф-редактор “Газеты по-киевски” Сергій Тихий, президент ЗАТ “Український Медіа Голдинґ” Борис Ложкін, головний редактор газети “Аргументи и факты в Украине” Михайло Гладкий, головний редактор газет “Комсомольская правда в Украине”, “Известия-Украина” Сергій Брага, шеф-редактори газет “Киевские Ведомости” і “Киевский телеграфЪ” Георгій Кузьмін та Олександр Юрчук. А тим часом, як сказали мені в Українській асоціації видавців періодичної преси, продовжується збір підписів і днями цей лист буде надісланий адресатам.

Варто нагадати, що в ухваленому 5 лютого 2004 року законі йдеться не лише про періодичні видання. Крім того, за прем’єрства Вітольда Фокіна, подібними пільгами користувалися видавництва, які друкували не менше 70% видань державною мовою. Але прихід на цю посаду Леоніда Кучми і його 10-річне урядування, як вважають українські мовознавці-соціолінгвісти, спричинилися до русифікації інформаційного простору України. Тож важко казати, що влада вперше намагається захистити державну мову.

З твердженням авторів відкритого листа не погоджується головний редактор журналу “Урок української” Сергій Гречанюк: “Це не відповідає дійсності. Це неправда. В нас Конституція, зокрема, ст. 10 порушується щоденно, скрізь, в усіх галузях. І до речі, не тільки в книговидавничій справі, не тільки в інформаційній сфері, а й в освітній, культурній і т.д. От приклад, про який і Ви неодноразово казали в своїх передачах, про донецьку школу №36. Тож красномовне свідчення того, що відбувається загалом в нашій країні”.

Як відомо, 10-а стаття Конституції України чітко вказує, що державною є українська мова, а відповідне рішення Конституційного Суду дає розширене тлумачення цієї статті.

Головний редактор журналу “Урок української” Сергій Гречанюк вважає, що автори листа лукавлять – і не лише тому, що виходять російською мовою ( про якісь інші мови національних меншин не йдеться), але й тому, що вони зареєстровані як двомовні українсько-російські видання, однак умов реєстрації не виконують.

До речі, в законі про телебачення і радіомовлення закладена норма про мовлення державною мовою, і з цього приводу заяв про “дискримінацію” ніхто не робить. Інша справа, що часто ця норма не виконується. Ба більше. За даними останнього числа тижневика “Дзеркало тижня”, на деяких ФМ-станціях ді-джеїв штрафують за те, що вони ставлять композиції українських виконавців. Одна українська пісня оцінюється в 10 у. о. штрафу. Дуже конкретний вимір дискримінації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG