Доступність посилання

ТОП новини

Американський експерт не вірить, що українські вчені надали ядерну зброю “Аль-Каїді.”


Сергій Куделя Американський експерт не вірить, що українські вчені надали ядерну зброю “Аль-Каїді.”

Вашингтон, 11 лютого 2004 - Арабська газета “Аль-Хаят” опприлюднила у середу нові подробиці зустрічі, яка ніби то мала місце між українськими вченими та представниками терористичної організації “Аль-Каїда” в афганському місті Кандагар у 98 році. Газета пише, що під час зустрічі українці передали “Аль-Каїді” ядерну зброю у вигляді “брудної бомби,” яку терористи планують використати проти США. В останньому числі, газета згадує про посередника цієї уоди на ім”я Віктор, і зазначає, що американська сторона знає про зустріч, але досі зберігає її у таємниці. Нагадаємо, що МЗС України спростував звинувачення арабської газети. Водночас, Державний Департамент США заявив, що не вірить у достовірність цієї інформації. Скептично налаштований щодо публікації газети “Аль-Хаят” і заступник директора дослідницького Центру з проблем нерозповсюдження ядерної зброї Леонард Спектор. З ним говорив наш кореспондент у Вашингтоні Сергій Куделя.

Леонард Спектор стверджує, що Аль-Каїда не має доступу до ядерної зброї, і навряд чи здатна її виробити. Тому, він вважає неправдоподібною інформацію про продаж українськими вченими ядерної зброї “Аль-Каїді.” На його думку, Україна позбулася свого ядерного арсеналу ще до 96 року. Він також сумнівається, що публікацією в газеті “Аль-Хаят” терористи хотіли налякати Вашингтон. Говорить Леонард Спектор:

“Ми чули схожі повідомлення і раніше, як наприклад про нестачу 50 ядерних бомб у російському арсеналі. І вони ніколи не підтвердилися. Щодо Аль-Каїди, то вони мають бути достатньо рзозумними для того, щоб усвідомити, що такого типу повідомлення не викликають довіри. Тому, якщо вони хотіли запустити качку, щоб настрашити нас, то вони б це зробили набагато краще.”

Сепктор також відкидає можливість отримання терористами критично важливих теоретичних розробок про побудову ядерної зброї від українських вчених:

“На скільки я знаю, головна робота з розробки ядерної зброї відбувалася у Росії. Українські вчені займалися здебільшого розробкою ракет, але не ядерною зброєю. Можливо в Україні і є вчені, які отримали підготовку з ядерної фізики, і вони можуть надати якісь консультації. Однак, я не думаю, що ключові вчені знаходилися в Україні.”

Американський експерт, водночас, зазначає, що наявність у терористів “брудної бомби” цілком можлива.

“Брудна бомба – це коли ви поширюєте радіоактивні речовини для ураження частини міста чи якогось публічного місця. Це – набагато реалістичніша загроза. У нас є документи, знайдені в Афганістані, які підтеврджують зацікавлення Аль-Каїди у брудній бомбі. Нам також відомо, що матеріали для її виготовлення можна здобути на чорному ринку, тому я думаю, що брудна бомба становить реальну загрозу.”

Використання терористами “брудної бомби,” за словами Спектора, можна очікувати вже будь-коли.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG