Доступність посилання

ТОП новини

Вибори до парламенту на Донеччині.


Сергій Гармаш Вибори до парламенту на Донеччині.

Донецьк, 12 лютого 2004 - Виборча комісія з виборів депутата 61-го округу на Донеччині зняла з реєстрації двох кандидатів, які опозиційно налаштовані до влади і вважаються єдиними реальними суперниками голові обласної податкової адміністрації, брату Генерального прокурора України Олександру Васильєву.

10-го лютого прийшло повідомлення про зняття з реєстрації кандидатами у народні депутати адвоката Сергія Салова та редактора опозиційної газети “Остров” Євгена Талишева, основних суперників брата Генерального прокурора України - голови обласної податкової служби Олександра Васильєва.

Точніше, відомому донецькому адвокату, який у 99-му році був позбавлений волі начебто за поширення фальшивих листівок про Кучму, Сергію Салову навіть не дали реєстрації, а от Євгена Талишева позбавили кандидатського мандату. Цікаво що жоден із них не отримав рішення комісії. Незважаючи на їхнє прохання надати його особисто, комісія відправила рішення поштою. Кореспондент “Свободи”, який зателефонував у комісію за підтвердженням чи спростуванням інформації, отримав відповідь, що це закриті відомості і телефоном вони не надаються. Також член комісії сказала, що саме засідання виборчкому було “закритим”. Чому інформація про вибори раптом стала таємною, незрозуміло.

Але інтерн”ю “Свободі” дав інший член комісії, представник партії “Справедливість” Володимир Шира.

“Салова розглядали півтори години. Крутили-крутили, але документи були вірні. І тут уже в останню хвилину випливає така картина, що його не можна ухвалити, тому що прийшли документи з податкової інспекції про те, що грошова декларація у нього не відповідна. Нас це дуже здивувало. Всіх здивувало. Ми ще розглядаємо питання про його реєстрацію, а вже прийшли документи, наче податкова їх уже розглянула. Потім друге питання – про Талишева. Така ж сама картина. Ми проголосували удвох проти. Ми вважаємо що це несправдливо, ми відмовились бути членами виборчої комісії, ми пішли”.

Кореспондент “Свободи” запитав, чи бачили члени комісії документи з податкової?

“Нам взагалі жодного документу не показували. Це не було зафіксовано, що двоє були проти. Потім ми взагалі відмовились голосувати - це також не було зафіксовано, а виходить так, наче там усі одноголосно голосували”.

Сергій Салов звернувся до Апеляційного суду зі скаргою на дії комісії. Він вважає мотиви його нереєстрації безпідставними. Таку ж скаргу подав до суду і Євген Талишев. Кореспондентоі “Свободи” він сказав:

“Зняли мою кандидатуру у зв”язку із тим, що в окружну виборчу комісію надійшли відомості з податкової адміністрації, керівником якої є пан Васильєв, який також є кандидатом у народні депутати по цьому округу, про неправдиве заповнення мною податкової декларації. - Ви вважаєте претензії податкової правомірними? - Ні, звичайно, вони безпідставні”.

Причетність кандидата Васильєва до усунення своїх опонентів з виборчих перегонів – це лише думка одного з кандидатів. Втім вони цілком природні. Нагадаю, 61-й округ звільнився після того, як віце-спікер парламенту Геннадій Васильєв перейшов на роботу у Генпрокуратуру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG