Доступність посилання

ТОП новини

Сербськi урядовцi та Мiнiстерство внутрiшнiх справ Сербiї спростовують твердження Карли дель Понте, головного порокурора Мiжнародного трибуналу з воєнних злочинiв, що колишнi лiдери боснiйських сербiв Радован Караджич та генерал Ратко Младич перебувають у Сербiї.


Михайло Рамач Сербськi урядовцi та Мiнiстерство внутрiшнiх справ Сербiї спростовують твердження Карли дель Понте, головного порокурора Мiжнародного трибуналу з воєнних злочинiв, що колишнi лiдери боснiйських сербiв Радован Караджич та генерал Ратко Младич перебувають у Сербiї.

Белград, 12 лютого 2004– Прем’єр-мiнiстр Сербiї Зоран Живкович каже, що Дель Понте такi заяви повторює уже кiлька рокiв, не подаючи будь-яких доказiв. Мiнiстр закордонних справ Ґоран Свиланович вiдмовився коментувати твердження головного прокурора. Вiн саркастично зауважив: “Нехай їх Дель Понте заарештує”. Мiнiстерство внутрiшнiх справ Сербiї анi вiд Гаазької прокуратури, анi вiд вiдповiдних закордонних служб не отримало iнформацiї про мiсцезнаходження Караджича та Младича, мовиться в заявi, яку оприлюднили з приводу тверджень Дель Понте.

Головний прокурор в середу ствердила, що в неї є достовiрна iнформацiя про те, що розшукувана двiйка звинувачених у скоєннi воєнних злочинiв перебуває у Белградi. Вона додала: “Я не знаю, як ми можемо забезпечити, щоб їх заарештували й видали. Голова Трибуналу не раз сказав, що цей Трибунал не буде закрито, поки не приведемо до вiдповiдальностi Караджича й Младича”. Речник НАТО, також у середу, уточнив що Дель Понте не подала джерело iнформацiї.

Посилаючися на неназваних представникiв миротворчих сил у Сараєвi, окремi газети повiдомоляють, що територiя Боснiї i Герцеговини стала надто гарячою для Караджича. У сiчнi заарештували його колишнього особистого охоронця Душана Тешича, який нiбито подав слiдчим органам важливi iнформацiї щодо колишнього лiдера боснiйських сербiв.

Мiнiстр з питань прав людини Расим Ляїч каже: “Ми готовi прийняти кожну iнформацiю щодо місцевості, в якiй перебуває генерал Младич. Якщо миротворчi сили у Боснiї i Герцеговинi неспроможнi заарештувати Караджича, то ще важче очiкувати, що ми затримаємо Младича, з огляду на проблеми, якi в нас є”. Ляїч додає, що Гаазький трибунал розшукує чотирьох сербських генералiв, яких звинувачують з скоєннi воєнних злочинiв у Косовi. На думку мiнiстра, Трибунал посилить тиск на Белград, вимагаючи їхньої видачi.

Оглядачi у Белградi вважають, що нинiшня влада, котра вiд листопада перебуває у вiдставцi, не видаватиме нiкого. Вона цей непопулярний захiд залишить майбутньому урядовi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG