Доступність посилання

ТОП новини

Шарон хоче ліквідувати частину єврейських поселень.


Сергій Драчук Шарон хоче ліквідувати частину єврейських поселень.

Прага, 6 лютого 2004 – Прем’єр-міністр Ізраїлю Арієль Шарон повідомив, що домагатиметься підтримки Сполучених Штатів Америки для свого плану, який він щойно оголосив: в односторонньому порядку переселити більшу частину єврейських поселенців із пасма Гази ймовірно на Західний берег Йордану. За твердженням ізраїльської сторони, США знайомі з планом і не заперечують проти нього. Проти натомість палестинці. В Ізраїлі ж реакція дуже суперечлива.

Арієль Шарон збирається в перебігу свого візиту до Вашинґтона наприкінці лютого чи на початку березня здобути згоду американців на те, щоб, можливо, вже й до наступного літа виселити 17 єврейських поселень на палестинських теренах пасма Гази, повідомив прем’єрів речник. План іще не доукладено, і куди подінуться виселені, а це приблизно 7 з половиною тисяч осіб, достеменно не відомо. Але з повідомлень випадає на те, що найімовірніший варіянт – це переселити їх до таких самих єврейських поселень на палестинських землях, тільки що на Західному березі Йордану, при цьому розширивши ті поселення.

Ось ця друга частина плану, з можливим розширенням поселень, а це прямо забороняє нині чинний мирний план, знаний як «шляхова мапа», отож розширення поселень дуже не подобається палестинцям: чільні представники автономії вже назвали це, чи й увесь план, цілковито неприйнятним. Але, як повідомляють, палестинський прем’єр-міністр Ахмед Корея привітав натомість думку про демонтування поселень. Додам, що, крім згаданих принаймні 17 в пасмі Гази (з загалом 21), план Шарона передбачає ліквідувати й іще кілька на Західному березі, так, щоб ті поселення, які залишаться, а, можливо, й розширяться, напевно опинилися в межах самого Ізраїлю після остаточного замирення з палестинцями колись у майбутньому.

Про цей «план одностороннього розмежування», подробиці якого ще мають розробити за кілька місяців, уже встиг попередньо поінформувати США ізраїльський віце-прем’єр-міністр Егуд Ольмерт, який щойно повернувся з Вашинґтона. І, за його твердженням, він переконував високих американських урядовців, із якими зустрічався, в тому, що розмежування не піде на шкоду «шляховій мапі». Ольмерт запевнив, що жоден із цих урядовців не висловив заперечень. Конкретну ж згоду, як я вже казав, добуватиме з них сам прем’єр-міністр Арієль Шарон.

А тим часом як в Ізраїлі проти щойно проголошеного плану протестують поселенці та їхні прихильники, самому Шаронові він вочевидь пішов загалом на користь. Невелике експрес-опитування, результати якого оприлюднив щоденник «Маарів», засвідчило: рівень його підтримки зріс до 39% від 33% тиждень тому, ще перед тим, як Шарон, донедавна захисник поселень на окупованих територіях, виступив зі своєю заявою.

План, який вразив усіх, приніс прем’єрові політичні дивіденди якраз у той час, коли коли його звинувачують у корупції чи потуранні їй. Учора поліція вже вдруге допитала Арієля Шарона в справі про підозру, що члени його родини, а може, й він сам, отримували хабарі в 1990-х роках, коли Шарон був міністром закордонних справ.

Якщо йому висунуть звинувачення, Шаронові найімовірніше доведеться йти з посади. Та нині прокуратура й поліція ніяк не можуть дійти згоди: прокуратура хоче провадити справу далі, поліція твердить, що доказів бракує. А Шаронові супротивники говорять, що весь план переселення прем’єр придумав саме для того, щоб відвести від себе увагу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG