Доступність посилання

ТОП новини

Чи справді в Україні напередодні президентських виборів розпочалася інформаційна зачистка?


Зиновій Фрис Юлія Тимошенко – народний депутат України, лідер партії БЮТ.

Київ-Прага, 13 лютого 2004 року.

Зиновій Фрис

Говорить радіо “Свобода”! Ще 4 дні наші передачі транслюватимуться на радіо “Довіра”. З 17-го лютого ви зможете слухати нас виключно на коротких хвилях.

Юлія Тимошенко

Я хотіла б передусім просто подякувати всім слухачам радіо “Свобода” за те, що вони є. Для того, щоб просто бути слухачем радіо “Свобода”, необхідно мати громадянську мужність. Ви пам’ятаєте, як колись радіо “Свобода” слухали виключно в підпіллі? Мені здається, що вже майже цей час надходить.

Зиновій Фрис

Так сказала 26-го грудня минулого року у моєму передноворічному випуску “Вечірньої Свободи” народний депутат, лідер фракції, лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко. Її слова виявилися пророчими. Юлія Тимошенко сьогодні наш гість. Добрий вечір, пані Юліє! Добрий вечір, дорогі наші слухачі!

Юлія Тимошенко

Доброго вечора!

Зиновій Фрис

Дуже коротко ще про таке. Мої деякі колеги кажуть: “Це пані Тимошенко у всьому винна! Вона, по-перше, напророчила, а, по-друге, це зокрема її гострі виступи на “Свободі” так когось налякали в Україні, що той “хтось” вирішив одразу і з нами, і з опозицією, із Тимошенко поквитатися. Що Ви коротко на це, пані Юліє?

Юлія Тимошенко

Головне, що, як завжди, їхні плани не збудуться. Тобто, вони не поквитаються з радіо “Свобода”, не припинять гострих виступів, і взагалі, у нас все буде гаразд. Тому їхні пророцтва не збуваються. Збуваються, як правило, мої.

Зиновій Фрис

Дякую, дякую. “Вечірня Свобода” у п’ятницю, 13 лютого. Перед мікрофоном Зиновій Фрис. Мені допомагають Юлія Сайко і Артем Мостовий. Сьогодні, 13 лютого, небезпечний, до речі, день: 13 число та ще й п’ятниця. Будь ласка, дорогі слухачі, будьте сьогодні дуже й дуже обережні.

Наша тема: “Чи справді перед президентськими виборами в Україні розпочалася інформаційна зачистка?”

Юлія Тимошенко завітала до нас сьогодні, за 4 дні до того, як ми зникнемо з “Довіри”, тому що ми “не вписуємося в нову концепцію мовлення цієї радіостанції, ми відлякуємо молодіжну аудиторію і не даємо можливості заробляти гарні гроші на рекламі”. Така офіційна позиція нового керівництва радіотелеорганізації “Довіра”.

Пані Тимошенко, Вам, можливо, поталанило, Ви одна з останніх, кого наші шановні слухачі ще мають можливість почути на FM-хвилях радіо “Довіра”. Скажіть, будь ласка, Вам не сумно розлучатися з Вашими численними шанувальниками саме на “Довірі”? | Юлія Тимошенко

Пане Зиновію, доброго вечора всім і Вам також!

Зиновій Фрис

Добрий вечір.

Юлія Тимошенко

Я хочу сказати, що я не сприймаю таких слів, як “остання” і “сумно”. Чесно Вам кажу. Я вважаю, що зарано всім нам такі слова вживати. Я думаю, що те, що зробила команда СДПУ(О) (а ми добре знаємо, хто це зробив, і ми добре знаємо, що за проектом зупинення трансляції на радіо “Довіра” саме радіо “Свободи” є Медведчук), що вони планували зробити такою акцією, таким вчинком.

Перш за все, вони продемонстрували всьому суспільству, що радіо “Свобода” – це є непересічний ЗМІ, це є не те, з чим вони зможуть виконати свої плани. Це є не той канал, який дозволить їм створити повну обробку свідомості людей повністю залежними засобами масової інформації.

Я перш за все хочу привітати всіх працівників радіо “Свобода” з тим, що саме їх як головну небезпеку для планів цього режиму сприймає Віктор Медведчук. Це висока оцінка, яка почута сьогодні між рядків. Ви знаєте, що народи пострадянського простору звикли сприймати інформацію між рядків. Це вже у нас на генному рівні, на підсвідомості знаходиться.

Саме той сигнал, що радіо “Свобода” є одним з небагатьох потужних незалежних чесних ЗМІ, якраз і дали всьому суспільству Медведчук і вся його команда. Тому мені здається, що дуже і дуже зарано нам складати зброю.

Зиновій Фрис

Пані Тимошенко, ось Ви і, зрештою, багато інших представників опозиції у всьому звинувачують (в тому, що трапилось) владу. Мовляв, це вона руками нових господарів розправляється з радіо “Свобода” і під надуманими приводами викидає із мережі “Довіри”. Пані Тимошенко, звідки така впевненість, що за цим стоїть влада? Чи маєте Ви якісь конкретні факти, аби це довести?

Юлія Тимошенко

Власне, я б навіть не використовувала таке велике, потужне і серйозне слово “влада” до Віктора Медведчука, тому що це є окрема людина, яка сьогодні перебуває при владі. Він намагається використати всі свої можливості саме для того, щоб максимально зіпсувати наш шлях до перемоги.

Чому це так? Чому саме, я вважаю, що це є Віктор Медведчук? Тому, що в політикумі немає таємниць. Серед політиків, серед журналістів немає таємниць і не буду зараз казати, що це є моє власне аналітичне дослідження.

Але ж пан Кичигін уже достатньо тривалий час є саме біля цієї годівниці. І саме такий свій патріотизм, я б сказала, “свій” тому, що він є таким унікальним патріотизмом, він демонструє в газеті “2000”.

Ви знаєте, що ця газета намагається найскладнішим чином зіпсувати репутацію опозиції. І зараз Кичигін отримав ще більше простору для своєї роботи. Він є член СДПУ(О). Це є людина, яка виконує доручення, замовлення. Це є не гравець, це є виконавець. Але ж за ним впевнено стоїть Віктор Медведчук.

Інша справа, чому так зробив Віктор Медведчук? Чому він так продемонстрував свою, ну,скажімо так, умовну силу стосовно радіо “Свобода”.

Я думаю, у нього є декілька планів на цю тему. По-перше, він хотів би, щоб радіо “Свобода”( уявляєте взагалі різну категорію ваги – Медведчук і радіо “Свобода”), він хотів, щоб радіо “Свобода”, щоб потужний колектив, щоб достатньо впливові власники просто прийшли до нього і почали у Віктора Медведчука просити, щоб він зробив поблажку, пішов на поступки, якось зробив так, щоб радіо “Свобода” задовольняла потреби людей у вільній і незалежній інформації.

І я не хочу, щоб так сталося. Я не хочу, щоб він таким чином, демонструючи силу, отримував ту реакцію, яку він хоче отримати. Я не хочу, щоб він мав такі важелі впливу на радіо “Свобода” і на незалежне вільне слово.

І тому, чесно кажучи, для мене дуже боляче, що FM-діапазон не зможе транслювати радіо “Свобода”, якщо він доведе, Медведчук, цей проект свій до завершення. Але ж з іншого боку, мені просто, знаєте, от гордість за свободу слова, за радіо “Свобода”, за всіх, хто слухає радіо “Свободу”, не дає мені права, навіть уявити, що хтось буде Медведчука просити, що віддайте нам можливість на FM-діапазоні.

Я просто хотіла б, щоб ми абсолютно достойно перейшли на середні і короткі хвилі, і щоб люди, сприймаючи, що радіо “Свобода” - це є одне з невеличкої кількості джерел свободи, совісті, чесності. Щоб люди дійсно десь на своїх приймачах слухали. І я готова купити приймач, який буде стояти біля мене, завжди стояти, і я буду слухати.

І я хочу, щоб так далі і громадяни поступили, але, щоб ми не демонстрували, що ми залежні від такої, ну, не дуже чистої команди, яку сьогодні уособлює Медведчук.

Зиновій Фрис

Пані Тимошенко, ну що ж, такі плани вже існують на радіо “Свобода”. Справді, буде збільшене число точок на коротких хвилях. Звичайно, ми не зможемо компенсувати те, що було на “Довірі”, але наші слухачі, давні слухачі, звичайно ж, будуть з нами.

Пані Тимошенко, Ви згадали Медведчука. Якщо вірити Вам, якщо це справді так, що за всім цим стоїть Адміністрація Президента, зокрема, її керівник Медведчук, а може й сам Президент, ніхто цього не знає.

Якщо вони взяли курс на те, щоб радіо “Свобода” під будь-яким приводом, за будь-якої ціни, викинути з “Довіри”. Ви вважаєте, що взято курс саме на це, а чи є якісь інші сценарії, то про які Ви щойно говорили: ходити, просити? Ніхто не збирається просити ні в кого.

Юлія Тимошенко

От я теж хочу, щоб так сталося. Мені здається, що вони самі себе висікли, розумієте? Тобто вони ще раз продемонстрували не тільки українському суспільству, вони світу продемонстрували, наскільки це є брудна команда, яка діє абсолютно далеко від будь-яких демократичних засобів. Вона просто діє “по поняттям”, до яких вони звикли, живучи в своїй системі бізнесу, в своїй системі кримінальних стосунків. І тому я не хотіла б, щоб вони впливали.

Але ж мені здається, що є знаковою ця подія з іншої сторони. Ми всі спостерігаємо за тим, що буде робити влада в підготовці до президентських виборів, яку стратегію вона обере.

І є такі найоптимістичніші політики і аналітики в Україні, які все ж таки сподіваються на те, що на дипломатичному рівні вдасться вирішити з діючим Президентом таке питання, щоб вибори відбулися вільно, щоб він не претендував більше на будь-яку владу - або прем’єр-міністра в реформованій Конституції, або Президента країни.

А він просто спокійно стане осторонь і дасть можливість провести демократичні вибори Президента. Так саме оця виходка з радіо “Довіра”, вона свідчить про те, що немає ніякої надії на те, що будь-що з боку Президента і його оточення буде відбуватися цивілізовано.

Все буде за межами правил. І мене навіть трішечки (може це неприємно буде слухати), розсмішили в Інтернеті претензією до “Довіри” від радіо “Свобода”, що “Довіра” мала попередити за місяць, розриваючи цю угоду, а вони попередили тільки за тиждень.

Та я вас прошу! Вони 156 рук, які голосували за Конституцію, порахували, як 278. Вони оголосили третій термін Президента, можливо, в той час, коли він уже два пробув. Скажімо так, третій термін назвали другим.

А ми з вами дивимося, що вони там не витримали місяць, щоб припинити трансляцію радіо “Свобода”. Та вони вже давно за межами правового поля! І наша буде величезна помилка, якщо ми на президентські вибори, на остаточні зміни до Конституції будемо готуватися, розраховуючи на те, що ці люди будуть діяти в межах правого поля. І що принцип верховенства права для них буде головним принципом побудови політичного життя.

Ми не маємо права до цього готуватися і радіо “Свобода” не має права готуватися до того, що через кожен тиждень, навіть, якщо вони пролонгують цю угоду, не будуть смикати і давати нові і нові якісь нездійсненні вимоги.

Ми маємо готуватися до справжньої війни, і тому я звертаюся завжди і до “НУ”, і до Віктора Андрійовича, і до Олександра Олександровича Мороза, до СПУ. Ми маємо вибудовувати екстраординарну стратегію перемоги на президентських виборах, не розраховуючи на те, що ця команда, яка сьогодні очолює практично всі сфери нашого життя, що вона буде діяти за законами. І вони саме цими діями проти радіо “Свобода” подали сигнал, що вони ідуть до влади будь-якою ціною.

Зиновій Фрис

Пані Юлія, Ви згадали про короткі хвилі, ми трішечки про це говорили і зараз ми змушені слухачам нашим нагадувати про те, де саме на коротких хвилях нас можна буде слухати і зараз і, особливо, після 17 лютого.

Отже, коротке оголошення.

Українська редакція радіо “Свобода”, незважаючи на все, як і раніше, далі виходить до етеру на коротких хвилях.

Зокрема, Ранкову Свободу з 6 до 7 години київського часу можна почути на частотах 3985, 6170 і 9750 кілогерців.

Друга ранкова година “Свободи” з 8 до 9 за київським часом передається на частотах 5980, 7245 і 9695 кілогерців.

Гарної Вам чутності на коротких хвилях! Українська редакція радіо “Свобода” залишається з Вами!


І з нами на прямому зв’язку зі Львова наша колега Галина Терещук. Вона розповість коротко про круглий стіл із послом США. Сьогодні відбулася така неформальна зустріч без запитань журналістів. Зокрема, посол США Джон Гербст говорив про радіо “Свобода”.

Галина, будь ласка коротко про якісь деталі цієї зустрічі. Прошу.

Галина Терещук

Добрий вечір Зиновію, вітаю пані Юлію і усіх слухачів радіо “Свобода”! Сьогодні, відкриваючи зустріч зі львівськими журналістами, під час якої власне і обговорювалося питання свободи слова в Україні, посол США Джон Гербст зазначив, що головні мас-медіа в Україні перебувають під контролем влади і стали заручниками адміністративного тиску.

Посол зауважив, що Україна відома в усьому світі утисками ЗМІ, досить лишень згадати одне слово “темники”.

Не так давно, зауважив Джон Гербст, ми знов зіткнулися з порушенням свободи слова в Україні. Радіо “Довіра” ухвалило рішення щодо припинення ретрансляції програм радіо “Свобода”.

Як зауважив посол, відомо, що радіо “Свобода” дає іншу точку зору щодо тієї чи іншої події, аніж це подають українські мас-медіа. Посольство знає, що радіо “Довіра” зазнало адміністративного тиску, і тому скасувало ретрансляцію програм “Свободи”.

Як зауважив пан посол, відміна ретрансляцій української служби РС – це є дуже велика втрата для України, тому що українці втрачають альтернативне, потужне джерело інформації. І особливо це прикро, тому що це сталося у рік президентських виборів. І це не є випадково, як зауважив пан Джон Гербст у Львові сьогодні.

Зиновій Фрис

Галино, я дуже дякую тобі за таку коротку, але дуже об’ємну інформацію. Нагадаю, це була з нами на прямому зв’язку зі Львова наша кореспондентка Галина Терещук.

Пані Тимошенко, я знову звертаюся до Вас. Ви згадували сьогодні Адміністрацію Президента, пана Медведчука. І у нас є можливість послухати керівника головного управління інформаційної політики Адміністрації Президента Сергія Васильєва. З ним кілька годин тому телефоном спілкувалася наша колега Марина Пирожук. Власне, запитання було одне: Адміністрацію Президента, його найближче оточення, владу в Україні і за кордоном вважають винуватцями того, що радіо “Свобода” зникає з мережі “Довіри”.

Отже, фрагменти з відповіді пана Васильєва.

Сергій Васильєв

А в якій ситуації опинилася “Свобода”? Це предмет двосторонніх стосунків між однією комерційною структурою і іншою комерційною структурою.

Як я можу це прокоментувати? Я вважаю, що всі, в тому числі і влада, повинні бути дуже делікатними, коли мова іде про якісь бізнес-стосунки між третіми сторонами. Якщо це не стосується безпосередньо влади, то влада, я вважаю, не повинна нічого коментувати, тому що це просто некоректно.

Ми не є генеральними продюсерами жодної з радіопередач і жодної з радіостанцій, в тому числі і РД. Тому це,очевидно, є відповідь на ваше запитання.

Що є порушення контракту? Значить, для чого є законом встановлені способи, яким одна сторона може оскаржити дії другої сторони. При чому тут влада чи інші,так би мовити, треті свідки для того, щоб це питання вирішувати в якомусь іншому порядку, аніж в тому, в якому це встановлено чинним законодавством.

Є контракт, ви ж самі зараз говорите, що є контракт. Хтось там щось порушив у відповідності із цим контрактом? Будь ласка. Є ж, мабуть, за умовами контракту спосіб, у який одна сторона захищає свої права в цьому контракті стосовно до інших сторін.

При чому тут влада? При чому тут Васильєв, якщо навіть він є керівником головного управління інформаційної політики? Повторюю, я ж не є адвокатом конкретної компанії, однієї чи другої. Або цей контракт не укладався за присутності головного управління інформаційної політики. Ми не виступали гарантом жодної зі сторін по виконанню цього контракту.

Ось і все. Так що,я думаю, що тут здіймати галас навколо цього, а тим паче приплітати до цього політичні сегменти, ну, це просто абсурдно і некоректно. Треба розібратися в рамках умов цього контракту і все.

Це теж саме, що хтось би звинуватив, скажімо, танкіста, який стріляв у Тараса Процюка в тому, що він є симпатиком, наприклад, СДПУ(О). І в цьому зв’язку він убив журналіста для того, щоб придушити свободу слова. Ви чули таке? Я про таке не чув.

Оце десь по аналогії з тим запитанням, яке Ви ставите мені. При чому тут Адміністрація Президента, я перепрошую?

Зиновій Фрис Сказав керівник головного управління інформаційної політики АП Сергій Васильєв.

Пані Тимошенко, може, має рацію все ж таки пан Васильєв, а при чому тут влада? Подивіться, дві структури, він називає дві комерційні структури. Але радіо “Свобода” не є комерційною структурою, але це не має значення.

Подивіться, дві організації, одна комерційна, друга некомерційна, укладають угоду і оця комерційна структура вирішила справді змінити концепцію і все інше. І вона має право нас звідти викинути і сказати, що вибачте, ми не будемо нікого питати.

Чому Ви не хочете так подивитися на це, пані Тимошенко?

Юлія Тимошенко

Пане Зиновію, власне те, що сказав працівник АП, його логічний ряд можна було б продовжити, наприклад, наступним. АП абсолютно ні при чому до конституційної реформи, яка проводиться в ВР, бо там є народні депутати, а Адміністрація Президента займається господарськими справами.

Або наступне. Наприклад, АП абсолютно не причетна до порушення кримінальних справ у нашій прокуратурі проти опозиційних політиків таких, як Хмара, Турчинов, багато депутатів “НУ”. Ну, Адміністрація Президента може сказати, який ми маємо стосунок до Генеральної прокуратури?

І так до без кінця. І можна ще про суди поговорити. Можна поговорити про те, як в АП кажуть, а який ми стосунок маємо до судів районних, міських, обласних, коли там відміняються мітинги, коли забороняється проводити зібрання людей.

Все це є тема одного логічного ряду. Мова іде про те, що сьогодні, на жаль, з порушенням усіх норм законів, Конституції невелика купка людей практично увійшла в керівництво усіма сферами нашого життя. Вона увійшла в кожну клітину регулювання стосунків у нашому суспільстві.

Вона це зробила незаконно. Вона це зробила поза межами здорового глузду. Але це є, на жаль, факт.

І тому, ну просто смішно виглядає те, що казав тільки що пан Васильєв, що до цієї виходки радіо “Довіри” абсолютно ні при чому Медведчук і Адміністрація Президента.

Тому коментувати цю неправду - просто додаткова зайва напруга. Ми знаємо, чого варті ці люди. Ми маємо ще краще зрозуміти, що нам робити, щоб ці люди назавжди в кожній клітині нашого життя не збереглися.

Зиновій Фрис

Пані Тимошенко, ще таке запитання до Вас. Впродовж тривалого часу ми запрошували і будемо запрошувати, я сподіваюся, навіть, якщо ми будемо лише на коротких хвилях, представників влади.

Як Ви ставитесь до того, що вони в нас бувають доволі часто?

Юлія Тимошенко

Ви знаєте, дуже позитивно ставлюся.

І, власне, коли в прямому ефірі на радіо або на телебаченні зустрічаються представники влади, опозиції і чітко висловлюють свою позицію, людям стає це набагато зрозуміліше, ніж будь -який коментар навіть самого фахового Піховшека, який тільки може народитися в Україні.

І тому, я вдячна Вам безмежно за те, що ви постійно запрошуєте представників влади, бо їх лопотання в прямому ефірі, їхні незграбні пояснення, їхні алогічні висновки - вони просто навіть для людини,

яка далека від політики, далека від аналітики, стають абсолютно зрозумілими “no comment” (без коментарів). І я б просила вас, якщо дасть Господь нам зберегти якомога ширшу трансляцію радіо “Свобода”, запрошуйте і запрошуйте представників влади. І можна навіть без опозиції, і так все буде зрозумілим.

Іще одна знакова подія відбулась в парламенті останнього четверга, коли голосували. Був винесений на голосування закон “Про прямі теледебати кандидатів у Президенти України (всіх,без винятку ) на державних і недержавних каналах”. Причому там були передбачені обов’язкові, такі примусові теледебати для того, може, щоб, власне, ум, а може, і неум кандидатів у Президенти був зрозумілим усьому суспільству.

І що дивно, що так одностайно, так скучно депутати проголосували за відміну цього закону, що просто мені стало зрозуміло, що прямий ефір, на жаль, сьогодні не для українських політиків і не для української політики.

Зиновій Фрис

Пані Тимошенко, але тут не стикуються, мені видається, такі речі. От ви кажете, що опозиція - і схвалюєте це. І от у нас представники влади досить були часто, є і будуть. То, можливо, тут нелогічно говорити, що за цим всім стоїть та ж СДПУ(О), адже члени СДПУ(О) у нас були надзвичайно часто. Вони ж також втрачають ефір разом з опозицією. То, може, їм це було невигідно, може, все ж таки не СДПУ(О) за цим всім стоїть?

Юлія Тимошенко

Власне, у СДПУ(О) є пряма зацікавленість у тому, щоб знищити радіо “Свобода”, і у Медведчука теж. Чому? Тому що сьогодні Медведчук контролює цілий ряд каналів телебачення: “УТ-1”, “1+1” повністю, “Інтер” повністю. І ну, власне, колеги його по оточенню Президента контролюють всі інші телевізійні канали.

І уявіть собі, коли вони утримують величезні аналітичні групи, величезну кількість запроданих журналістів,вони виліплюють в інформаційному просторі певну концепцію, ну, яка, безумовно, не відповідає реальностям, які відбуваються в суспільстві.

Вони нахлобучують цю свою концепцію на мізки кожного пересічного громадянина, вони окутують цією інформацією все українське суспільство, а потім, коли вони проробили таку титанічну роботу, з’являється “маленька” радіо “Свобода” проти всіх “Інтерів”, “ICTV”, “УТ-1”, “СТБ” і декількома передачами просто знищує цей психоз, який створюють у суспільстві канали, які належать цим людям.

Зиновій Фрис

Іншими словами, пані Юлія, роль “Свободи” для СДПУ(О) і влади абсолютно несуттєва?

Юлія Тимошенко

Трагічна. Ні, вона не несуттєва, вона є для них трагічна, тому що радіо “Свобода” руйнує ті пропагандистські форми, які створюють вони всі разом зі своїми аналітиками і журналістами.

Одна трансляція радіо “Свобода” - і всі їхні “міфи” пропагандистські просто зникають. Там,де вже втрачено розуміння, де добро, де є зло, де є правда, де є неправда, має бути якийсь еталон, люди мають десь побачити і сказати ще,так, добре, тоді все, що ми чули інше, воно не є реальним.

І радіо “Свобода” саме і є сьогодні одним з небагатьох тих еталонів, які руйнують всю пропагандистську кампанію провладної команди. І тому ви не просто для них є шкідливими, ви для них є смертельними. Ви для них смертельні ліки, але ж ви є, безумовно, великою надією українського суспільства. На те, що ми все ж таки в пропаганді не погрязнемо.

Зиновій Фрис

Пані Тимошенко, ось я хотів зачитати коротенький лист, точніше, короткий фрагмент із електронного листа Володимира.

Він пише: “Ну й сталося. Шановне панство, ви таки догралися в український варіант демократії. Неодноразові ваші твердження на закиди слухачів, навіщо на радіо “Свобода” допускати СДПУ(о)шників, Омельченків, Симоненків, виявилися абсолютно непрофесійними з точки зору справжньої демократії, з професійної точки зору запрошувати на радіостанцію людей, які нищили свободу слова, духу, особистості, абсолютно не припустимо. Падає довіра до засобів масової інформації, якщо вони не дотримуються головних принципів.

Люди мають право знати різні точки зору, але ж влада має 12-15 телеканалів, 90 % друкованих ЗМІ, і тепер уже можна сказати і 100 % радіопростору для того, щоб донести до народу правду про свої досягнення у розбудові “незалежної та демократичної держави”.


Пані Тимошенко, мені здається, це дуже збігається з тим, про що Ви щойно говорили нашим слухачам.

Юлія Тимошенко

Так. Я якраз і казала, що потрібно їх запрошувати. І стара мудрість, про те, що глупість кожного має бути продемонстрована публічно – це є найкраща свобода слова, яка може бути, і тому автор трошечки помиляється.

Для того, щоб зруйнувати всю неправду, яку творять ці люди, з ними потрібно потрапити в прямий ефір. І якщо ми ще встигли б з вами зробити декілька прямих ефірів, я б з великим задоволенням зустрілась би з тими людьми, які багато років працюють на руйнацію справжньої свободи слова в Україні. В тому числі і з Медведчуком, і з Кичигіним, просто ці люди, вони мають бути виведені на “чисту воду”.

Зиновій Фрис

Ось пан Кичигін заявив, що радіо “Свобода” не вартує 200 тисяч доларів, які ми платимо, чи платили вже “Довірі” за ретрансляцію наших передач.

Пані Тимошенко, а як Ви оцінюєте? Яку б Ви ціну дали радіо “Свобода”, якби Ви вирішували, скільки брати?

Юлія Тимошенко

Я буду,може, не дуже цікавою, тому що всі так думають в Україні, що радіо “Свобода” є безцінним нашим надбанням. І, дійсно, те, що робить радіо “Свобода”, виміряти коштами неможливо, це ж цікава інформація.

І я думаю, що наша партія попрацює над тим (враховуючи все, що роблять ЗМІ), щоб перейти вже на певний саміздат.

Ви пам’ятаєте, коли в Радянському Союзі був саміздат? Такі невеличкі газетки. Так ми, я думаю, звернемося до всіх людей в Україні через такий саміздат, щоб вони, по-перше, чітко знали, на яких діапазонах слухати радіо “Свободу”, а по-друге, може вони по своїй гривні в загальний фонд складуть для того, щоб задовольнити бідного, такого зубожілого Медведчука, щоб він все ж таки дав право “Свободі” транслюватися на FM-хвилях.

Зиновій Фрис

Пані Тимошенко, ось нерідко вже зараз можна почути, що якщо б демократи прийшли до влади, то нічого б не змінилося. Вони будуть контролювати ЗМІ, і вже нова опозиція не матиме доступу до ЗМІ.

Якщо б це від Вас залежало, уявіть собі, що Ви при владі, від Вас це залежить. Ви не боїтеся, що повториться отой досвід, який ми вже пережили?

Юлія Тимошенко

Власне, робити такі залежні ЗМІ, повністю підпорядковувати їх таким чином, як це є зараз, владному оточенню, потрібно тільки тоді, коли робиш в країні дуже таку брудну справу, про яку хвилюєшся, що можуть розповісти, і вона не сподобається народу України. Коли є що приховувати, коли є з чим бути в інформаційному підпіллі, тоді потрібно, щоб всі ЗМІ сиділи на достатньо великих гачках.

Наша команда, коли рухається до влади, ми не плануємо робити нічого такого, щоб нам потрібно було приховувати від суспільства. І я вважаю, що той невеличкий термін, який ми були при владі в уряді, невеличкий термін, він був достатньо яскравим свідченням того, як буде виглядати нова владна команда.

І я тут вдячна чинному Президенту, що він хоча б на декілька місяців дав можливість всім нам, хто працював в уряді, продемонструвати зовсім інші стандарти того, як має виглядати влада, і тому сьогодні нам не потрібно себе бити в груди перед людьми і казати, що та ні, ми інші, ми абсолютно не будемо те ж саме робити, та ми такі от гарні. Жодного слова не потрібно говорити, тому що у нас уже є стандарт, який був нами продемонстрований.

І я думаю, що, якщо на цей раз суспільство дійсно нам довірить справжню владу, то переконається на фактичних результатах, що не може бути такого, що є сьогодні в Україні зі ЗМІ.

І взагалі, концепцію перебудови ЗМІ я надрукувала свою, власну, на своє власне бачення. Я надрукувала на своєму сайті. І я просто просила б ознайомитися з нею, де чітко викладено, як ми маємо роз’єднати великій капітал і ЗМІ, владу і ЗМІ.

Зиновій Фрис

Пані Юліє, там у цій вашій концепції є місце державним ЗМІ, яких в принципі в західних демократіях практично немає?

Юлія Тимошенко

Ні. Немає там місця для таких ЗМІ. І там є місце ЗМІ, де повними господарями ЗМІ будуть самі журналісти, люди, які дійсно вболівають за чесну інформацію. Вони мають бути настільки незалежними, щоб жоден важіль не впливав на їхнє чесне слово.

Якщо ми читаємо Біблію, то ми знаємо, що спочатку було Слово, і Слово було Все. І саме зі Слова починається наше життя і починається наше усвідомлення, яким шляхом рухатись, і тому це має бути абсолютно окрема сфера життя, яка має бути по- іншому врегульована.

Зиновій Фрис

Пані Юліє, дякую Вам. Нагадаю нашим слухачам, що гостем “Вечірньої Свободи” сьогодні була Юлія Тимошенко, народний депутат України, лідер однойменного блоку, лідер партії “Батьківщина”.

Я хотів сказати, що мої колеги, моє начальство і вчора, і сьогодні, і позавчора пробували зв’язуватися з нашими новими керівниками “Довіри”, запрошувало їх на розмову, але,на жаль, хтось футбол дивиться, хтось до Москви, хтось не може. В кожному разі ми не змогли запросити нікого на цю передачу з представників нового керівництва радіо “Довіра”.

Я прощаюся з нашими слухачами. Прощаюся з вами до наступного тижня.

Хай Вам щастить! Хай щастить Україні!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG