Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень реґіонів”


Тарас Марусик “Тиждень реґіонів”

Київ, 14 лютого 2004 року.

Тарас Марусик

Ви слухаєте оглядову програму “Тиждень реґіонів”. З київської студії радіо “Свобода” вас, шановні слухачі, вітає ведучий Тарас Марусик. Оператор у студії – Артем Мостовий.

В інтерв’ю радіо “Свобода” координатор парламентської більшости Степан Гавриш сказав, що новина про вилучення програм української редакції з етеру радіо “Довіра” стала несподіванкою і що це його турбує, бо: “Радіо “Свобода” завжди для мене була не тільки місцем політичним моєї трибуни, де б я міг висловити свою точку зору, але і способом для дискусії з іншими політичними моїми опонентами. І мені видавалося, що позиція саме цього радіо заслуховує на довіру з боку суспільства. Думаю, що це є результат, скоріше, непорозуміння, аніж направленої будь-якої акції. І не хочеться говорити про гримаси капіталізму в Україні. Але разом з тим, має бути впорядкова якась система, яка дозволить таким комунікаціям, які мають іноді і особливу точку зору, але не ураховано значну частину суспільства все ж таки знаходити можливість для того, щоб вони могли існувати, як джерела інформації, як певний знак демократії в Україні. Тому буду вірити, те що сталося лишень є причиною для нашої дискусії, але ніяким наслідком, що радіо “Свобода” може зникнути з українських радіохвиль”.

Це був координатор парламентської більшости Степан Гавриш.

Для іншого народного депутата, представника опозиції Миколи Томенка, припинення трансляції радіо “Свобода” на “Довірі” було прогнозованим: “Влада, на моє глибоке переконання, підготувала відповідний список неправильних ЗМІ, які треба у той чи інший спосіб позбавити можливості спілкуватися з українськими громадянами. Оскільки, на думку влади, вони сіючи зерна правди і об’єктивності не допомагають владі зберегти своє панівне становище в українському суспільстві. Тому шукалися різноманітні методи, як ліквідувати “Свободу” на теренах України”.

Одним із методів, на думку голови комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, і було призначення генеральним продюсером “Довіри” Сергія Кичигіна: “Прийняте унікальне, я думаю, за цинізмом рішення. Знайшли чоловіка, який в другій половині 80-тих-на початку 90-тих робив все, щоби дискредитувати український національний демократичний рух. Сказати, що за незалежність України, за українську демократію боряться якісь “уголовники” і “тюремники”, як писав тоді Сергій Тойма, а пізніше Сергій Кичигін. І сьогодні він, як громадянин Канади. Його використали для того, щоб він іноземець, який приїхав і прийняв рішення, що з економічних міркувань “Свобода” не може виходити на “Довірі” і собі в Канаду повернувся і далі керує “2000” і іншими “про українськими виданнями”.

Раніше Сергій Кичигін (Тойма) був безпосередньо причетний до створення газети “Киевские Ведомости”, а ще раніше, у 80-их роках, друкувався на шпальтах газети “Вечірній Київ”. Українські дисиденти, яких тілько-но почали звільняти з ув’язнення (перебудова як-не-як почалася!), добре пригадують публікації Олександра Швеця, теперішнього головного редактора газети “Факти”, та Сергія Тойми на сторінках “Вечірки” проти опозиційного Українського культурологічного клубу. Тодішня влада, разом з Комітетом державної безпеки, дали сигнал (тут я скористаюсь сучасним терміном одного полковника ФСБ, який став Президентом країни) “мочити” цю позацензурну організацію. І двоє згаданих осіб від журналістики відпрацювали повністю владне завдання.

Микола Томенко продовжує: “Я думаю, що тут для нас принципово важливо розуміти, що це відповідний план ліквідації українських і демократичних медіа в Україні, після “Сільських вістей”, історії з радіо “Рокс”, тепер з “Свободою”. Я думаю, наступні видання на підході. Тому тут громадська позиція, позиція парламенту, позиції політиків і навіть юридичні можливості активно відстоювати право, бо я знаю, що є угода з “Довірою”. Є серйозні фінансові ін’єкції “Свободи” в передавачі поширення програм по “Довірі”. Це прецедентна річ і треба, звичайно, максимально напружитися, щоб не допустити закриття “Свободи” в Україні”.

Говорив голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.

Харківські обласні осередки партії “Батьківщина” та УРП “Собор” 12 лютого оприлюднили свої заяви щодо припинення мовлення передач радіо “Свобода” в ФМ-діапазоні, починаючи з 17 лютого. В них, зокрема, мовиться про те, що це – чергова спроба наступу діючої влади на демократію і свободу слова в Україні.

Далі - Вікторія Маренич з Харкова.

Вікторія Маренич

Харківські обласні осередки партії “Батьківщина” та УРП “Собор” оприлюднили сьогодні свої заяви про ситуацію навколо припинення мовлення передач радіо “Свобода” в FM-діапазоні з 17 лютого.

Ці заяви вони надіслали до Адміністрації президента, ВР, Генеральної прокуратури України.

В інтерв’ю радіо “Свобода” керівник обласного осередку УРП “Собор” Володимир Бакуменко, зокрема, зазначив: “Харківська обласна організація УРП “Собор” рішуче виявляє свій протест в бандитській-олігархічній системі Кучми, яка знищує єдине джерело свободи та демократії – трансляції радіо “Свободи”. У рішенні проводу обласної організації будемо безстроково пікетувати обласну державну організацію з основною вимогою – “Геть брудні руки від радіостанції “Свобода”, геть режим Кучми”.

Голова обласного осередку партії “Батьківщина” Валерій Камчатний зазначив, що рішення керівництва радіо “Довіри” – це спроба накинути зашморг на свободу слова в Україні.

Валерій Камчатний мовить: “Передачі вашої радіостанції дуже добре відомі в Україні, як один з небагатьох острівців, я б сказав, правдивого та об’єктивного висвітлення політичних подій в нашій державі. Зокрема, в передачах “Свободи” ми бачимо це регулярно – висвітлювалися події, не тільки події в нашому регіоні, такі загальні події, а й протестні акції, що організовувались місцевими опозиційними партіями та рухами. Виникає питання: про яку нову концепцію веде мову пан Кичигін? Чи це не та концепція, що була відома за радянських часів?”

Керівники обласних осередків партії “Батьківщини” та УРП “Собор” вважають, цитую: “Що в час не простих політичних баталій навколо реформи та в рік президентських виборів подібні рішення провладних організацій можуть викликати численні акції протесту в усій Україні”.к.ц.

Тарас Марусик

Перебуваючи на Івано-Франківщині, член парламентської фракції “Наша Україна”, голова партії “Реформи і порядок” Віктор Пинзеник заявив, що опозиційні політичні сили, зокрема “Наша Україна”, згідні підтримувати зміни до Конституції, але якщо вони будуть введені з 2006 року. Він також наголосив, що нинішній уряд приховує від народу значну частину бюджетних коштів. Віктор Пинзеник переконаний, що влада не має реального кандидата, який зможе скласти конкуренцію Вікторові Ющенку на президентських виборах.

З подробицями - наш івано-франківський кореспондент Іван Костюк.

Іван Костюк

На зустрічі з журналістами в обласному центрі Прикарпаття депутат Верховної Ради, голова партії “Реформи й порядок” Віктор Пинзеник одразу ж заявив, що несе особисту відповідальність перед лідером фракції “Наша Україна” Віктором Ющенком за вихід з фракції Тараса Чорновола. Віктор Пинзеник наголосив, що Тарас Чорновіл за жодних умов не повернеться в середовище “Нашої України”. Цитую: “Він не дитина. Знав, що робить” (кінець цитати). У цьому контексті чи не найбільше здивування викликало те, що Віктор Пинзеник неодноразово підкреслював у своєму виступі, що політика – це не приватне життя людини і в ній потрібно вміти домовлятися. Закономірним було питання з боку журналістів, чому ж тоді не вдалося домовитися з Тарасом Чорноволом, на яке конкретної відповіді присутні так і не отримали. Голова партії “Реформи та порядок” підкреслив, що зараз опозиційні політичні сили роблять усе, щоб на президентських виборах переміг Віктор Ющенко. Саме з його перемогою Віктор Пинзеник пов”язує позитивні зміни в економічному та політичному житті держави. Принагідно член фракції “Наша Україна” зауважив, що уряд фактично обкрадає власних громадян, приховуючи від них значну частину бюджетних коштів: “Традиція цього уряду – ховати від громадян гроші і в цих умовах ще й знижувати мінімальну зарплату”. Віктор Пинзеник переконаний, що “Нашій Україні” в процесі підготовки до президентських виборів вдасться знайти спільну мову з Соціалістичною партією України та Блоком Юлії Тимошенко. Нинішні ж дії влади, які виливаються в численні податкові перевірки та судово-адміністративний тиск на тих людей (передовсім бізнесменів), які підтримують опозицію, Віктор Пинзеник вважає агонією перед неминучими змінами. На переконання лідера ПРП, “Ви всі прекрасно відчули, в чому проблема влади, чому йдуть так звані конституційні реформи, чому робляться якісь інші спроби. Влада не має реального кандидата. Вона не має кандидата, який зможе скласти конкуренцію Вікторові Ющенкові на президентських виборах”. Мету свого перебування на Прикарпатті Віктор Пинзеник пояснив тим, що у штабі “Нашої України” він відповідає за зв’язки з реґіонами, отож і відвідує зараз одну з найпотужніших реґіональних організацій нашоукраїнців.

Тарас Марусик

Ви слухаєте “Тиждень реґіонів”. Це огляд найважливіших матеріалів, які прозвучали на тижні, що минає, в програмах радіо “Свобода” “Україна реґіональна”. Перед мікрофоном – ведучий Тарас Марусик. Продовжуємо.

У здавалося б україномовному та буцімто демократичному Львові почалося гоніння не лише за підприємцями, котрі виявляють симпатію до опозиції, але й за тими, кому не подобається ситуація у державі, що склалася з українською мовою. Організаторів виставки студентських плакатів “мова-твого життя коріння” звинувачують у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. Навіть порушена карна справа. Що, кому і чому не сподобалося - докалдніше розповіла на тижні, що минаї, наша львівська кореспондентка Галина Терещук.

Галина Терещук

6 рік поспіль у Львові за ініціативи доцента університету “Львівська політехніка” Ірини Фаріон відбулась виставка студентських плакатів, присвячена дню української мови. Студенти архітектурного факультету мовою мистецтва плакатів продемонстрували ситуацію щодо нищення української мови в Україні.

На білому аркуші рука, на мізинчику – голуб: одне його крило синє, друге- жовте, а внизу підпис:” Збережи”. Або ж на плакаті зображений чудний хлопець, котрий з огидою відвернув своє обличчя від руки, в котрій тримає брудну шкарпетку. І підпис: “Суржик … ти мене довів…” Студенти політехніки цього року вперше кілька плакатів розвішали Львовом. Один із них, а саме робота Юлії Пецух не сподобався російському молодіжному братству( про яке у Львові мало хто й знає). На плакаті зображений потяг, котрий прямує у бік Росії і підпис: ”Не знаєш? Не розумієш? Не шануєш?”

Російське молодіжне братство звернулось із заявою у правоохоронні органи з вимогою порушити карну справу щодо організаторів та авторів плакатів, оскільки вони розвіюють міжнаціональну ворожнечу. Львівські міліціонери почали допитувати студентів та доцента Ірину Фаріон.

Ірина Фаріон каже: “Ми вирішили жодних пояснень не давати. Отже, ми вирішили нічого не писати, пояснивши їм, що ми вже вам все розтлумачили і нема чого сюди ходити. Вони нас просили, щоб ми це зробили – ми цього не зробили. Юля пояснення дала якесь там пояснення і я не знаю якого змісту. Ну і на тому з ними стало”.

Але за словами виконувача обов’язків начальника УМВС Львова Михайла Курочки, Галицький районний відділ міліції двічі відмовив російському братству у порушенні кримінальної справи. Тобто ніякої карної справи щодо викладача чи студентів “Політехніки” немає”, – стверджує пан Курочка Втім виникає запитання, а чому й далі правохоронці допитують студентів та викладача? Мабуть, львівські міліціонери таки злякались розголосу і вирішили заявити, що нібито виставка плакатів не ображає нічию національність.

Про цей інцидент із плакатами говорили на мітингу, а відомі діячі науки мистецтва поставили свої підписи під заявою – протестом, у якій закликають громадськість усвідомлювати, що мова є основним об’єднавчим чинником нації, духовним виявом її неповторного мислення і світогляду. У заяві від органів державної влади України вимагається встановлення належних умов для розвитку та функціонування української мови та культури. Втім аби ця вимога була виконана, то українським філологам спершу доведеться навчити української мови керівників української держави.

Тарас Марусик

А в Криму активізує свою діяльність народжена в Донецьку Партія мусульманів України. Її лідери провели в Сімферополі прес-конференцію, на якій заявили, що не збираються конкурувати з Меджлісом кримсько-татарського народу. Але в Меджлісі стурбовані тим, що прихід цієї партії може вплинути на єдність кримських мусульманів.

Про це – в матеріалі нашого кримського кореспондента Володимира Притули, який прозвучав у вівторок.

Володимир Притула

Про Партію мусульман України в Криму не чули з 1998 року, коли на виборах до українського парламенту на території автономії вона зібрала мізерні 16 тисяч голосів. У парламентських виборах 2002 року вона участі не брала, але, як птаха Фенікс постала в Криму напередодні початку президентської виборчої кампанії.

Лідер Партії мусульман України, мешканець Донецька Рашид Брагін минулого тижня прибув до Криму й одразу удостоївся прийому у кримського прем”єра Сергія Куницина, що одразу привернуло до цього візиту увагу місцевої преси. Пан Брагін заявив, що його партія має намір зосередити свою діяльність саме у Криму, де мешкає найбільша в Україні мусульманська громада. На прес-конференції 10 лютого у Симферополі він повідомив, що зараз Партія мусульман активно розбудовує на півострові свої регіональні структури. Водночас, Рашид Брагін заявив, що не погоджував свої плани ні з Меджлісом кримськотатарського народу, ні з Духовним управлінням мусульман Криму. Щодо останнього, то партійний лідер порадив кримському муфтію не втручатися у політичні справи, а займатися виключно духовними. Каже Рашид Брагін: „Благословення цієї партії у нас є від Муфтія Духовного управління мусульман України Мухамедзянова, який перебуває у Києві. Я так розумію, що мусив би отримати благословення від Муфтія Криму? Але яке відношення має політична партія до Духовного управління? Це наші союзники та одновірці. У нас одна мета – міцна мусульманська умма в Україні. У цій ситуації наша організація виконує політичну волю мусульман України. Справа Духовних управлінь, яких є три в країні – займатися духовними питаннями. Я не думаю. що це було б правильно – перед тим як приїхати до Криму отримувати благословення у всіх духовних лідерів”, - заявив голова Партія мусульман України. Він також відкинув твердження про близькість до іншої народженої в Донецьку партії – Регіонів України, хоч усіляко на прес-конференції хвалив її та її лідерів.

Так само пан Брагін стверджував, що не збирається сваритися із Меджлісом кримськотатарського народу, бо має з ним інші спільні цілі – захист прав кримських мусульман, переважна більшість яких – кримські татари. Рашид Брагін продовжує: „Чому зараз ми повинні включати Партію мусульман України в опозицію до Меджлісу. Ні! Ми і сьогодні готові співпрацювати. Але, тут є одне „але”: ми центристська партія. А керівництво Меджлісу має якісь зобов’язання перед блоком „Наша Україна”, оскільки Рефат Чубаров і Мустафа Джемілєв пройшли у парламент за його списками. Зрозуміло, перебуваючи у фракції, вони зобов’язані виконувати її рішення. Ось тому я бачу одну перешкоду. Одну. Інших перешкод не може бути”, - заявив голова Партії мусульман України Рашид Брагін.

У Меджлісі його появу і плани в Криму зустріли із настороженістю і навіть ворожістю. Заступник голови Меджлісу Ремзі Ільясов каже, що це – провокація з метою зруйнувати єдність кримськотатарського народу. Ремзі Ільясов: „Їхні дії спрямовані насамперед на те, щоб електорат кримських татар розділити. Відірвати від того кандидата у президенти, за якого кримським татарам пропонуватиме голосувати Курултай. Ми однозначно виступатимемо проти такої діяльності Партії мусульман і діятимемо відповідно, тому що в Ісламі за Шаріатом партій не буває. Враховуючи, що це провокація, що це дії на підрив єдності кримських татар – ми теж вживатимемо адекватні заходи”, - заявив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ремзі Ільясов.

Тарас Марусик

Це була оглядова програма “Тиждень реґіонів”. Її підготував і провів Тарас Марусик. Зі мною в студії працював Артем Мостовий.

На все добре, шановні слухачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG