Доступність посилання

ТОП новини

У вівторок в Америці почнуть судити Павла Лазаренка: реакція в Україні.


Сергій Кисельов У вівторок в Америці почнуть судити Павла Лазаренка: реакція в Україні.

Київ, 16 лютого 2004 - У свідомості багатьох українських громадян панує думка, що Павло Лазаренко – злодій. Та деякі українські політики вважають, що справа Павла Лазаренка – явище суто політичне. До таких належить і народний депутат Верховної Ради минулого скликання Дмитро Чобіт. Він відомий як автор кількох скандальних книжок, і зокрема книги "Громовідвід". У ній ідеться саме про справу екс-прем''єр-міністра України Лазаренка. В інтерв’ю для радіо "Свобода" Дмитро Чобіт сказав:

"Я був членом робочої групи Комітету з питань регламенту Верховної Ради України. І через наші руки, через членів і Комітету, і робочої групи ( а я був секретарем Комітету ) пройшли всі документи, що стосувалися подання Генерального прокурора України про притягнення Павла Івановича Лазаренка до кримінальної відповідальності. Так я хочу сказати, що в поданні Генерального прокурора, яке він подав у Верховну Раду України, не було жодного, жодного доказу вини Павла Лазаренка. І про це є відповідні рішення і робочої групи, і Комітету з питань регламенту".

Пан Чоботі пов''язує кримінальне переслідування екс-прем''єра виключно з президентськими виборами в Україні. Адже, на його думку, Лазаренко був серйозним конкурентом Кучми. "І от це була така перша грандіозна піар–кампанія в Україні, в ході якого усувався політичний опонент режиму, якраз один з найбільших опонентів. Він уперше засудив режим Кучми. Ще ніхто тоді : ні рухівці, рухівці тоді Кучму ще підтримували. А він вперше виступив проти Кучми і сказав, що цей режим руйнує Україну. І після того на нього "наїхали".

Тодішній член парламентського комітету з боротьби з корупцією та організованою злочинністю, а нині народний депутат з фракції БЮТ Григорій Омельченко переконаний, що в справі Лазаренка не йдеться про політику. А стосується вона виключно кримінальних діянь колишнього прем’єра. До речі, пан Омельченко має виступити в американському суді на слуханні справи Павла Лазаренка як свідок: "Ще 1999 року я звертався до суду Сполучених Штатів Америки, який розглядав цю справу, що нема ніякої політики, а є чистої води кримінал. І Павло Лазаренко повинен нести разом із Кучмою кримінальну відповідальність за скоєні тяжкі злочини проти українського народу".

Вочевидь найближчим часом ми побачимо, як розвиватимуться події із звинуваченнями, висунутими проти Павла Лазаренка американським слідством. Щодо слідства українського, то воно і далі наполягає на екстрадиції Павла Лазаренка зі Сполучених Штатів як головної передумови для успішного розкриття злочинів, у котрих Генеральна прокуратура підозрює екс-прем''єр-міністра. В інтерв’ю для радіо "Свобода" речник Генпрокуратури Оксана Соколова поскаржилась: "На жаль, до сьогоднішнього дня між Україною і Сполученими Штатами Америки немає договору про екстрадицію. На жаль, для нас американська сторона має зараз певні зауваження і не хоче, мені здається так, повертатися до роботи над цією угодою. Останній раз ця проблема обговорювалася, коли до Генеральної прокуратури, до Генерального прокурора України звертався Надзвичайний і Повноважний посол Сполучених Штатів в Україні пан Гербст. І йшлося про те, що американська сторона просить видати американського громадянина. Але, на жаль, без договору про екстрадицію ми не можемо ані повернути американського громадянина для того, щоб його судили в Америці, ані отримати Лазаренка".

Оскільки у Сполучених Штатах справа Павла Лазаренка розглядатиметься в суді, отже, її завершено. А в якому стані вона в Україні?

"Наскільки я знаю, наприкінці того року були певні домовленості з Ліхтенштейном про те, що українська сторона надаватиме допомогу в розслідуванні, яке почала поліція Ліхтенштейну для того, щоб розблокувати ці рахунки Лазаренка. Тобто, якесь там просування є, однозначно. І ця справа не те, що не скидається з рахунків, вона є однією з найприорітетніших", – додала Оксана Соколова, речник Генеральної прокуратури України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG