Доступність посилання

ТОП новини

Податкова – головний засіб репресій щодо опозиції – Андерс Ослунд.


Марія Щур Податкова – головний засіб репресій щодо опозиції – Андерс Ослунд.

Прага, 16 лютого – Чим ближче до виборів, тим активніше діє Державна податкова адміністрація, перевіряючи компанії бізнесменів, пов’язаних з опозицією. У п’ятницю відразу два члени блоку «Наша Україна», Петро Порошенко та Євген Червоненко потрапили під пильне око податківців. І хоч у ДПА говорять лише про планові перевірки, самі бізнесмени-політики та й закордонні оглядачі впевнені, що справа тут політична.

У п’ятницю заступник голови Державної податкової адміністрації Юрій Гриб звинуватив голову Комітету Верховної Ради з питань бюджету Петра Порошенка в ухиленні від сплати податків та вивозі капіталу за кордон з використанням підконтрольних йому компаній. Йшлося про загалом 7 компаній, зокрема концерн «Укрпромінвест», ЛАЗ, Радомишльський пивзавод, та корпорацію “Рошен”, які, згідно зі словами Юрія Гриба, перерахували за кордон 300 мільйонів доларів та подали безпідставні заявки на відшкодування ПДВ. Щоправда, в інтерв’ю радіо “Свобода” Юрій Гриб заявив, що про те, що названі компанії пов’язані з Порошенком, він дізнався уже зі слів самого Порошенка: «Немає розслідування справи пана Порошенка. Є розслідування низки кримінальних справ по структурах, про які пан Порошенко наголошував, що це його підприємства».

Заступник голови Державної податкової адміністрації також наголосив, що політичного мотиву в діях його відомства немає жодних і йдеться про суто кримінальні справи. Але саме на політичному аспекті наполягає сам Петро Порошенко, який вважає, що заява Юрія Гриба є політичним тиском на народного депутата. На думку Петра Порошенка, вона пов’язана з ініційованим ним розслідуванням крадіжки коштів з державного бюджету через механізм відшкодування ПДВ. Петро Порошенко назвав дії Гриба «зловживанням службовими обов’язками» та зажадав вибачення.

Того ж дня до нього приєднався і інший опозиційний депутат Євген Червоненко, який заявив, що у п’ятницю наприкінці робочого дня «десант податкової разом з міліцією одночасно почали перевірку всіх підприємств, що входить до складу концерну «Орлан», незалежно від галузі їхньої діяльності». Червоненко зазначив, що всі підприємтсва «Орлану» нещодавно пройшли перевірку і аудитори не знайшли жодних порушень. Подібно до Порошенка, Червоненко вважає, що «податкова перетворилася на каральний орган та інструмент залякування опозиції» і що «влада на цьому не зупиниться».

Цю думку підтримує і відомий економіст з американського Фонду Карнеґі Андерс Ослунд: «Це очевидно, що якщо податкова вдарила одночасно по двох найбагатших бізнесменах, які стоять за «Нашою Україною» та Віктором Ющенком, то це мусить бути політична дія. Добре відомо, що в Україні податкову використовують як головний засіб репресій. Досить такого прикладу: минулого року податкова здійснила 260 перевірок проти засобів масової інформації в Україні. Так що це частина загальної тенденції».

Андерс Ослунд є також давнім критиком нинішньої системи повернення ПДВ, який опинився у центрі конфлікту між Порошенком та податковою. За його словами, ця система не працює у жодній з пострадянських країн і є одним з найбільших джерел для корупції. «Для державного чиновника це просто неприродно щось повертати, без того, щоб не дістати з цих грошей комісійні», - сказав в інтерв’ю радіо “Свобода” Андерс Ослунд.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG