Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Путін виніс на ратифікацію до нижньої палати парламенту - Державної Думи - кілька вважливих угод про спільний кордон та створення Єдиного економічного простору між Україною, Росією, Білоруссю та Казахстаном.


Віталій Портников Володимир Путін виніс на ратифікацію до нижньої палати парламенту - Державної Думи - кілька вважливих угод про спільний кордон та створення Єдиного економічного простору між Україною, Росією, Білоруссю та Казахстаном.

Москва, 16 лютого 2004 року.

Президент Російської Федерації Володимир Путін виніс на ратифікацію до нижньої палати парламенту - Державної Думи - кілька вважливих угод, які торкаються України.

Йдеться про спільний кордон та створення Єдиного економічного простору між Україною, Росією, Білоруссю та Казахстаном. Розповідає наш кореспондент у Москві Віталій Портников.

Угоди, які вніс на ратифікацію до Державної Думи президент Росії Володимир Путін, поза сумнівом будуть підтримані більшістю депутатів нижньої палати.

Як відомо, зараз в Державній Думі більшість якраз пропрезидентська, а Володимир Путін впевнений, що ратифікація угоди про створення ЄЕП, як і угоди про державний кордон з Україною, відповідає державним інтересам Росії.

Однак, варто нагадати, що після ратифікації угод Державною Думою – це ще не буде означати створення ЄЕП, і тим більше, кордон між РФ і Україною також не буде остаточно зафіксований, бо мова йде скоріше про документи декларативного характеру.

Не кажучи вже про те, що угода про створення ЄЕП має бути ратифікована окрім Російської Думи, парламентом України, Білорусі і Казахстану, ця угода передбачає також досить ретельну експертну роботу щодо того, яким реально буде ЄЕП.

А щодо цього, то погляди Києва і Москви реально відрізняються. Так російська делегація завжди наполягала на існуванні в ЄЕП якогось спільного органу, який би практично контролювався Москвою, а Україна завжди підкреслювала, що головною метою Києва в створенні ЄЕП є зона вільної торгівлі без будь-яких обмежень, те, що сьогодні Москва не сприймає навіть на рівні існування самого ЄЕП.

Як вважається, не зважаючи на те, що є досить оптимістичні погляди на закінчення роботи по ЄЕП вже в найближчий час, все ж таки ЄЕП залишиться організацією декларативною.

Так, для Володимира Путіна є досить важливим, щоб угода про ЄЕП була ратифікована саме зараз, перед президентськими виборами, щоб таким чином він міг сказати виборцям, що продовжує інтегрувати колишні радянські республіки, що з цього приводу вже пройдено навіть формальний, дуже важливий етап.

Ще один важливий момент, пов’язаний із ратифікацією Державною Думою документів про кордон з Україною, також навряд чи вирішить всі складні питання, які існують між Москвою та Києвом.

Як відомо, під час зустрічі президентів Росії і України у Керчі було домовлено лише про загальні принципи - створення кордону по Азово-Керченській акваторії.

Останні переговори Росії і України на рівні заступників міністрів закордонних справ продемонстрували, що Москва і Київ поки що не дійшли до спільного знаменника.

Спостерігачі навіть стали говорити про те, що російська делегація поставила під сумнів точку зору президента Володимира Путіна. Однак, мова скоріше йде не про те, що російські дипломати діють не те, що російський президент.

Президент продекламував бажання вирішити складну проблему, і рішення про ратифікацію угоди в Російській Думі РФ є частиною такої декларативної заяви, а експертам потрібно довести до ухвалення реальний документ, який дійсно приведе до створення кордону в Азово-Керченській акваторії, взагалі кордону по водному простору РФ і України.

А це вже більш складне питання, яке пов’язано не з деклараціями, а з конкретними економічними і політичними інтересами. І звичайно ж, очікувати швидкого вирішення цього питання, навіть і після ратифікації угоди РФ, не варто.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG