Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Нарада лідерів трьох провідних країн ЄС. Афганістан.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Нарада лідерів трьох провідних країн ЄС. Афганістан.

Прага, 17 лютого 2004 – Західна преса відгукується на завтрашню нараду лідерів трьох провідних країн ЄС – Великобританії, Німеччини і Франції. Лідери «великої трійки ЄС», як їх називають оглядачі, мали б обговорити низку проблем, які постали перед Європейським союзом перед його розширенням на 10 нових членів зі східно- і центральноєвропейських країн. У центрі уваги коментаторів залишається також ситуація в Іраку й Афганістані.

Коментуючи проблеми ЄС, які в середу стануть на порядку денному берлінської наради лідерів Великобританії, Німеччини і Франції, британська газета «Файненшл таймс» звертає увагу на перервані минулої осені переговори у справі нової конституції ЄС, а також приєднання до Союзу від 1-го травня 10 нових членів. Оглядачі звертають увагу, за словами газети, на те, що нинішня нарада означатиме втрату надії на рівність між членами в Європейському союзу. Щоб цього не сталося, веде далі «Файненшл таймс», лідери трьох провідних країн ЄС повинні запевнити, що їхні рішення не суперечитимуть інтересам інших членів і не є спробою проштовхнути свою політику, зокрема в ділянці реформ. До рішень у цій справі, закінчує британська газета, повинні бути причетні усі члени ЄС.

Тим часом газета «Нью-Йорк таймс» містить коментар свого оглядача Ніколаса Крістофа, який порушує проблеми нинішнього Афганістану, передусім це бандитизм, хаос і безправ’я жінок. Відповідальність за нинішнє становище автор складає на адміністрацію Буша, яка після воєнної акції в Афганістані, замість того, щоб серйозно зайнятися цією країною, відразу розпочала війну проти Іраку. На думку автора, після падіння режиму талібан серед населення були симпатії до США і добра воля, яку не використано. Нині країною керують провінційні ватажки, які не підкоряються центральному урядові в Кабулі, а на південному сході країни відроджуються впливи талібану. Автор наводить перестороги ООН, що Афганістан може перетворитися у пропащу країну-парію, якою керуватимуть торговці наркотиками. Зростання рівня злочинності й насильства, веде далі коментатор, особливо погано позначається на жінках. Вулиці стали небезпечними навіть у білий день. Жінки бояться виходити з дому, щоб не стати жертвами зґвалтування або пізніше бути замордованими власними чоловіками за ганьбу для родини. Більшість території країни перебуває під контролем американських і міжнародних сил. Тим часом жінок викрадають, ґвалтують, змушують проти їхньої волі виходити заміж за старших віком чоловіків, не дають можливості вчитися у школах, влаштовують їм перевірку невинності і ув’язнюють.

На думку автора, Сполучені Штати мали б докласти зусиль для гарантій безпеки цивільного населення. Хоча раніше ми проґавили цю можливість, пише він, проте нині ще не пізно виправити ситуацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG