Доступність посилання

ТОП новини

Україна і СНІД – звіт ООН.


Марія Щур Україна і СНІД – звіт ООН.

Прага, 17 лютого 2004 – Україна залишається серед світових лідерів щодо поширення вірусу СНІДу, і це стане серйозною перешкодою на шляху її економічного розвитку. Про це попереджає новий звіт ООН, в якому йдеться про небезпеку від епідемії для країн східної Європи та держав колишнього Радянського Союзу.

Згідно з результатами дослідження програми ООН з боротьби зі СНІДом, з 28 країн реґіону найгірші перспективи чекають Україну, Молдову, Білорусь, Росію та Естонію. Вже зараз «один зі ста дорослих людей, що проходить вулицями східноєвропейських міст, є носієм вірусу імунодефіциту людини, що спричиняє СНІД», - мовиться у звіті. На думку фахівців ООН, від епідемії постраждають економічні перспективи реґіону. А і без того зубожіла система охорони здоров’я не витримає додаткового навантаження. Експерти ООН підраховували, що епідемія зменшить валовий внутрішній продукт цих країн на один відсоток, що є «величезними втратами для будь-якої держави».

Директор програми ООН в європейському та пострадянському реґіоні Кальман Мізей говорить, що якщо негайні заходи не вжити в таких країнах, як Україна та Росія, криза стане очевидною уже через три-шість років: «У країнах, де кількість ВІЛ-інфікованих досягла одного відсотка, якщо не діяти негайно, ми зустрінемося із повномасштабною кризою. Велика кількість смертей від СНІДу в Україні та Росії стане реальністю вже за три роки. Це буде дуже жорстоке пробудження для суспільств цих країн. Також поширення епідемії продовжуватиметься, і те, як швидко вона поширюватиметься, залежить від суспільств та урядів цих держав».

Досі в Україні вірус поширювався у середовищі наркоманів, що вживали наркотики внутрішньосудинно, але тепер, за словами фахівців, є ознаки того, що вірус вийшов за межі цієї групи і поширюється серед основного населення: «Статеві звички у цьому суспільстві досить відкриті і шлях передачі переходить від ін’єкцій до статевих шляхів».

На перешкоді успішній боротьбі з вірусом в Україні, на думку фахівців ООН, стає те, що різні урядові ланки не співпрацюють між собою. Крім того, в суспільстві досі існує таврування сексуальних меншин, людей, що заробляють комерційним сексом на життя, а також замочування проблем, які існують в армії та тюрмах. Тут на допомогу державі могли б прийти неурядові організації, але їхній розвиток гальмує нерозвинуте громадянське суспільство.

Тим часом в Україні триває суперечка між неурядовими міжнародними організаціями та урядом з приводу відкликання ґранту на 25 мільйонів доларів, які Україна отримала на боротьбу зі СНІДом. Програма Розвитку ООН, яка була одним з партнерів у цьому ґранті, заявила, що звинувачення щодо того, що ООН не закупила ліки для лікування хворих на СНІД, є безпідставними, бо це не входило до компетенції Програми ООН. На ґрант Ґлобального Фонду з боротьби зі СНІДом Програма Розвитку ООН мала проводити освітню роботу серед наркоманів, проституток та в’язнів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG