Доступність посилання

ТОП новини

Депутати парламенту Сербiї на надзвичайнiй сесiї уже два днi обговорюють пропозицiю звiльнити з посади голову Нацбанку Корi Удовичкi. Дебати стали тестом ефективностi тих партiй, котрi формують нову владу.


Михайло Рамач Депутати парламенту Сербiї на надзвичайнiй сесiї уже два днi обговорюють пропозицiю звiльнити з посади голову Нацбанку Корi Удовичкi. Дебати стали тестом ефективностi тих партiй, котрi формують нову владу.

Белград, 18 лютого 2004 – Партiї так званого демократичного блоку ще не сформували Кабiнет мiнiстрiв, а поспiшають звiльнити керiвника центральної фiнансової iнституцiї. Причина в тому, що вони прагнуть призначити до керівництва Нацбанку нову команду, яка буде беззастережно реалiзувати їхню полiтику.

Позапартiйну панi Удовичкi у липнi минулого року обрали без кворуму. Виявилося, що нiбито голосувала й депутатка, котра тодi перебувала в Туреччинi. Точнiше, хтось голосував її запасною електронною карткою. Скандал, який настав з цього приводу, прискорив падiння уряду Зорана Живковича.

Парламентський комiтет з питань фiнансiв у вiвторок запропонував анулювати липневе голосування, визнати його недiйсним, а вiдтак обрати нового голову Нацбанку. Ситуацiя вкрай абсурдна: парламент мав би ствердити, що Корi Удовичкi нiколи не була керiвником iнституцiї, котру вона очолює. Ще бiльший абсурд в тому, що запропоновано визнати дiйсними усi акти, пiдписанi рукою панi Удовичкi, котра тим часом виявила готовнiсть подати у вiдставку.

Та на цьому не кiнець. Парламентський комiтет запропонував призначити головою Нацбанку Радована Єлашича, котрий наразi заступник директора одного закордонного банку. А закони уточнюють, що керiвником центральної фiнансової iнституцiї може стати експерт, котрий упродовж минулих трьох рокiв не перебував на чiльнiй посадi в якому-небудь банку.

Пiд час палких дводенних суперечок депутати розкрили чимало подробиць про порушення процедури в Парламентi. Виявилося, що без кворуму ухвалили кiльканадцять законiв. Та ще одне: що в Сербiї формально немає анi правлячої коаліції, анi опозицiї.

Голосування щодо керiвника Нацбанку, на думку оглядачiв, має стати свого роду тестом дiєздатностi майбутнього уряду. У разi якщо бiльшiсть депутатiв ухвалить рiшення, що панi Удовичкi не була головою Нацбанку, то це буде знак, що вони проголосують i за нову владу. Як ми уже повiдомляли, Соцiалiстична партiя колишнього президента Слободана Милошевича виявила готовнiсть пiдтримати владу меншостi, яку, ймовірно, очолить Воїслав Коштуниця, також колишнiй президент.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG