Доступність посилання

ТОП новини

Повідомлення про те, що ЄБРР фінансуватиме добудову польської частини нафтогону Одеса-Броди, дещо перебільшені – ЄБРР.


Марія Щур Повідомлення про те, що ЄБРР фінансуватиме добудову польської частини нафтогону Одеса-Броди, дещо перебільшені – ЄБРР.

Прага, 18 лютого 2004 – Український уряд поквапився оголосити про домовленість, якої ще немає. Йдеться про заяву прем’єр- міністра Віктора Януковича після переговорів з прем’єр- міністром Азербайджану Артуром Расізаде. У середу Віктор Янукович запевнив свого азербайджанського колегу в тому, що Європейський Банк Реконструкції та Розвитку візьме участь у фінансуванні будівництва польської частини нафтогону, яка продовжить уже існуючу гілку Одеса-Броди. Представники банку підтверджують, що такі переговори ведуться, але про домовленість говорити ще рано.

На прес-конференції у Києві прем’єр -міністр Віктор Янукович заявив, що практично досягнута домовленість з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку про фінансування будівництва частини нафтогону «Броди-Плоцьк-Ґданськ». «Вчора з Лондона повернулася делегація. Є домовленість з ЄБРР про фінансування цього будівництва», - заявив Янукович. Українська делегація на чолі з віце-прем’єр- міністром Андрієм Клюєвим у Лондоні вела переговори з президентом Банку Жаном Лем’єром та керівництвом великих комерційних банків та нафтових компаній.

Проте в самому Банку такі заяви вважають передчасними. «Дійсно, Європейський Банку Реконструкції та Розвитку та уряд України мали загальні дискусії з проекту добудови нафтопроводу Одеса-Броди, але ніяких рішень не було. І бажано було б наголосити, що у будь-якому випадку цей проект перебуває на дуже початковій своїй стадії», - уточнив для радіо “Свобода” речник ЄБРР у Києві Антон Усов.

Однак Віктор Янукович впевнений, що переговори триватимуть недовго. «Я думаю, що рішення буде ухвалене в першому півріччі, а може й раніше», - заявив Янукович і запросив Азербайджан долучитися до проекту добудови українського нафтогону на польській території.

Також до літа Україна сподівається визначити учасників консорціуму. Минулого тижня, під час зустрічі з президентом України Леонідом Кучмою, президент Польщі Александр Кваснєвський заявив, що представники урядів України, Польщі, Азербайджану, Казахстану, Росії та країн Євросоюзу проведуть зустріч для обговорення подальшої реалізації проекту «Одеса-Броди» та експлуатації добудованого нафтогону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG