Доступність посилання

ТОП новини

Переслідування опозиційної газети в Донецьку.


Сергій Гармаш Переслідування опозиційної газети в Донецьку.

Донецьк, 18 лютого 2004 - Донецька газета “Остров” останнім часом неодноразово ставала предметом громадської уваги через переслідування редакціїї та її журналіста Володимира Бойка після критичних матеріалів на адресу Генерального прокурора України. 17 лютого, на захист Бойка його колеги почали пікетування Адміністрації Президента України. А в якому стані газета?

У вівторок вранці група журналістів почала безстрокове пікетування будівлі адміністрації Президента України. Єдиною вимогою пікетуючих було притягнення до відповідальності працівників прокуратури, податкової міліції та судових органів, які, за їхнім переконанням, переслідують донецького журналіста Володимира Бойка. Останнім часом Володимир Бойко живе в Києві, але він публікував свої матеріали в Донецьку. Зокрема одна з найбільш резонансних праць Бойка - стаття “В краю не ляканих прокурорів” друкувалась минулого року в донецькій газеті “Остров”. В ній Володимир Бойко розповів про, як він це назвав “прокурорсько-церковний” бізнес тоді першого віце-спікера, а зараз Генпрокурора Геннадія Васильєва.

Саме після цієї публікації почались неприємності і в Бойка, і в газети “Остров”. Точніше, в Бойка неприємності відновились, бо і раніше проти нього вже порушували кримінальну справу після публікації критичних статей про донецьку податкову адміністрацію. А от “Остров” вперше опинився в ситуації, коли в газети заблоковані банківські рахунки за незрозумілими для неї позовами, про які редакція навіть дізнається пост-фактум. Але найгірше, що переслідування “Острова” відбувається не тільки відкритими, законними методами. Ось що розказав про сьогоднішній стан тижневика його редактор Євген Талишев: “Газета продовжує виходити, ще не зірваний жодний номер, передплатникам вона надходить і надходить у продаж. Останнім часом з‘явились ще додаткові репресивні заходи. Це забороняють реалізаторам брати в нас газету на продаж, не приймає від нас державне радіо оголошення про передплату на газету, про анонси, про рекламу, незважаючи на те, що в нас є підписана з ними угода”.

Підтвердити такий неформальний тиск на рекламістів та поширювачів газети дуже важко. До того ж сама кількість судових позовів до газети, на які треба реагувати, значно ускладнює журналістський процес. У редакції майже не залишається часу на творчість. Євген Талишев: “Суть уся в тому, що там де є угоди, люди готові нести будь- які штрафні санкції. Проти нас стільки справ, стільки позовів, що працювати немає коли, це треба цілу адвокатську контору тримати”.

4 лютого головний редактор “Острова” звернувся до Генерального прокурора з відкритим листом, в якому вимагає припинити переслідування газети. Невідомо, чи читав його Геннадій Васильєв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG