Доступність посилання

ТОП новини

Сума векторів зовнішньої політики України тягне до Росії – огляд преси.


Марія Щур Сума векторів зовнішньої політики України тягне до Росії – огляд преси.

Прага, 19 лютого 2004 – Кволий президент України Леонід Кучма дедалі більше стає залежним від голови своєї адміністрації Віктора Медведчука. Це й зумовлює останній сильний крен української зовнішньої політики в бік Росії, мовиться у публікації британської видавничої групи “Jane''s Intelligence Digest”. А німецька газета “Die Welt” робить припущення, що підсолодити неприємну розмову українського президента з канцлером Ґергардом Шредером про утиски демократії в Україні має повернення німцям деяких трофейних предметів мистецтва.

Слабкий президент дедалі сильніше залежить від свого глави адміністрації та київського олігарха Віктора Медведчука, пише британське видання “Jane''s Intelligence Digest”. Посилаючись на своє надійне джерело у Києві, видання стверджує, що саме Медведчук поширював чутки про смерть Кучми в Німеччині, коли він там лікувався. «Ці чутки виявилися неправдивими, але після повернення Кучми з лікування, погіршення його стану здоров’я та більша залежність від Медведчука стає очевиднішою», - мовиться у британській публікації.

На думку британських аналітиків, про це свідчить нещодавнє телевізійне інтерв’ю Леоніда Кучми, де можна було помітити, як він читає заздалегідь підготовлені відповіді. Також, за спостереженням британських оглядачів, промови Кучми, які пише президентська адміністрація, стають дедалі менш зв’язними. Крім того, у цих промовах Кучма часто нападає на опозицію та на Захід, який нібито «втручається» у внутрішні справи України.

Те, що Кучма дедалі більше покладається на Медведчука, погіршує стосунки України зі Заходом. Медведчук, на відміну від Кучми, навіть на словах не демонструє бажання, щоб Україна приєдналася до НАТО та Європейського Союзу. На думку британських аналітиків, Медведчукові добре відомо, що його вплив на Україну може тривати лише доти, доки Київ буде відвертатися від Заходу. Зв’язки з Москвою, і особливо з енергетичним сектором, є життєво важливими для Медведчука та його поплічників, наголошує “Jane''s Intelligence Digest”. Але зростання впливу Росії означає, що політична система в Україні має змінитися у бік авторитаризму, як це сталося в Росії та решті країн СНД, за винятком хіба що Грузії.

Напередодні приїзду Леоніда Кучми до Німеччини, берлінська газета “Tageszeitung” пише, що спроби змінити Конституцію є лише намаганням Кучми та його оточення залишитися при владі в Україні.

Інший німецький щоденник “Die Welt” зауважує, що українського президента в Берліні чекають неприємні розмови на тему внутрішньополітичної ситуації в країні, браку свободи слова та про необхідність дотримання принципів правової держави. Але президент України приїжджає підготовленим до цих розмов: у подарунок він везе твори ґрафіки з відділу мідної ґравюри Дрезденської картинної ґалереї, що їх вивезли з Німеччини у 1945 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG