Доступність посилання

ТОП новини

Українська діаспора об’єднується у бажанні забезпечити вільні вибори в Україні.


Сергій Куделя Українська діаспора об’єднується у бажанні забезпечити вільні вибори в Україні.

Вашингтон, 19 лютого 2004 - Представники українських діаспорних організацій у США не хочуть залишатися осторонь президентської кампанії в Україні і вирішили докласти зусиль для забезпечення чесних і вільних виборів восени цього року. Про це йшлося під час дискусії, огранізованої в рамках круглого столу під назвою “Україна на роздоріжжі”, яка відбулася у вівторок у Вашингтоні. Окрім представників діаспори, у ній також взяли участь колишні конгресмени Боб Шейфер та Чарльз Доерті, які займалися українсько-американськими відносинами під час роботи у Конгресі.

Вперше за час незалежності представники української діаспори у США вирішили вдатися до спільних дій для того, щоб домогтися демократичного проведення президентських виборів в Україні. Ці вибори у діаспорі сприймають як вирішальні для майбутнього української держави. Проте американці українського походження вважають недостатньою ту допомогу Україні у проведенні виборів, яка запланована адміністрацією Буша. Тому багато хто з них відчуває особисту відповідальність за розвиток політичних подій в Україні цього року. Як наголошує один з ініціаторів круглого столу президент українсько-американської координаційної ради Ігор Гавдяк, діаспорні організації не збираються підтримувати конкретного політика, а хочуть побачити забезпечення рівних можливостей для усіх кандидатів у президенти.

“Діаспора хоче допомогти виборцям України вибрати такого урядовця, якого вони вважають відповідним для цієї посади. Тут не є питання особи Ющенка. Якщо український народ буде мати іншого кандидата, ми його також будемо підтримувати. Якщо український народ дійсно вільно вибере когось від влади, ми не маємо нічого проти цього. Ми є зацікавлені тільки в тому, щоб це були дійсно демократичні вибори. Демократичні не тільки, щоб усі йшли голосувати наприкінці, а щоб ціла виборча кампанія мала демократичний характер”.

Отже, серед заходів, запропонованих учасниками зборів, були підготовка та спрямування спостерігачів, підтримка вільної преси в Україні та активне лобіювання американської влади для забезпечення кращого котролю за ходом передвиборчої кампанії. Як зазначив присутній на круглому столі колишній конгресмен Чарльз Доуерті, особливу увагу діаспорі необхідно приділити роботі з представниками Конгресу США:

“Я завжди вважав, що два найкращих союзники вільної України- це Конгрес США та українсько-американська громада. Державний Департамент США, на мою особисту думку, є проблемою. Коли я чую скарги своїх українських друзів про Держдеп, я їм пояснюю, що не можливо буде змінити ментальність Держдепу, якщо не використати ресурс американського Конгресу. Держдеп швидше реагує на дії Конгресу, а не на дії окремих громадян. Позиція громадян важлива лише для конгресменів, які дивляться на них, як на виборців”.

Організатори круглого столу у Вашингтоні збираються залучити до обговорення шляхів забезпечення демократичності виборчого процесу в Україні представників діаспори з інших регіонів США. Для цього, схожі збори будуть проведені найближчим часом у Детройті, Філадельфії та Нью-Йорку. Хоча у діаспорі і усвідомлюють обмеженість власних зусиль, вони переконані, що головне - не залишатися осторонь у критичний час для їхньої історичної Батьківщини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG